8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kuřáci jsou více ohroženi chřipkovými viry

26. 11. 2009 | Nemoci

To, že kouření zvyšuje riziko vzniku například rakoviny nebo jiných onemocnění plic, je známá věc. Méně se však ví, že kuřáci jsou daleko více ohroženi i vznikem dalších respiračních onemocnění a u chřipky mají i těžší průběh!


Nejen oslabená, ale i přecitlivělá imunita

Nachlazení a chřipky, které u nekuřáků mají lehký nebo středně těžký průběh, postihují kuřáky mnohem vážněji. S novým vysvětlením nyní přišli lékaři z americké Yaleovy univerzity, které publikovali v odborném časopise The Journal of Clinical Investigation.

Kuřáci totiž během chřipkových epidemií umírají častěji než nekuřáci a jsou náchylnější k rozvoji chronického obstruktivního onemocnění plic. Až dosud pro to vědci neměli přesné vysvětlení, pouze předpokládali, že kouření potlačuje protivirovou odpověď imunitního systému.

Experimenty na pokusných myších ovšem ukázaly pravý opak. Své pokusné myši vědci nechali denně vdechovat kouř z pouhých dvou cigaret a po uplynutí dvou týdnů je vystavili virové infekci. Zjistili, že imunitní systém myší virus bez problémů zlikvidoval. Protivirová odpověď byla ale natolik „přehnaná“, že došlo k zánětlivému poškození plic. Tento výsledek naznačuje, že kuřáci možná nemají problémy kvůli útlumu protivirové odpovědi, ale naopak kvůli její hyperaktivitě.


Kuřáci jsou více nemocní

To ale neznamená, že by kouření imunitu neoslabovalo, právě naopak. Studie naznačují, že kuřáci mají kvůli oslabené imunitě daleko větší šanci se různými viry chřipky nakazit. Velkou roli v tom hrají zejména „pošramocené“ plíce a vůbec celé dýchací cesty, které za normálních okolností mnoho choroboplodných zárodků do těla, díky své filtrační funkci, nepustí. Argument mnoha kuřáků, že cigaretový kouř dezinfikuje, se tak ukazuje jako zcela nesmyslný.


Jak se chřipce bránit

Nejsnadnější cestou, jak zabránit nákaze chřipkou, je posilovat imunitu. Ať již otužováním, nebo zvýšeným příjmem vitamínů. Důležité je také zanechat kouření, které imunitní systém naopak oslabuje. Mezi další preventivní opatření pak patří zejména časté a důkladné mytí rukou, vyhýbání se místům s velkou koncentrací lidí a také si při kašli a kýchání zakrývat kapesníkem nos a ústa.


Zdroj: Odvykání-kouření.cz

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
veď sa aj nastoja vonkuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět téma proti kuřákům. Proč? Myslím si, že chřipkovými viry jsou daleko více náchylní lidé, kteří nedodržují hygienické návyky, ti, kteří si sahají na obličej, strkají špinavé ruce do úst, mnou si oči.
TRAPNÝ ČLÁNEK. NENÍ TU STATISTIKA O TLUSŤOŠÍCH, KTEŘÍ TU CHŘIPKU JIŽ PRODĚLALI.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles