Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Malátný a slabý pes? Něco není v pořádku

3. 06. 2020 | Zvířátka
Babesióza. Nic vám to neříká? Nejste jediní. Kdysi exotické onemocnění přenášené klíšťaty vyskytujících se jen v zahraničí se u našich pejsků vyskytuje stále častěji. Momentálně začínají „malé potvůrky“ vylézat a brzy udeří v plné síle. Zákeřné onemocnění však v těchto končinách nikdo nečeká, proto je tichou a nebezpečnou hrozbou našich pejsků.

Jak jsme již zmínili, babesióza je parazitární onemocnění, které napadá nejrůznější druhy zvířat včetně psů. Přenáší se klíšťaty. Způsobují jej babesie – jednobuněční krevní paraziti. Napadají zejména červené krvinky (erytrocyty), ale i jiné buňky retikuloendoteliálního systému. Babesie se v červených krvinkách rozmnožují a následně je zničí. Po prasknutí erytrocytu se paraziti uvolní a napadají ostatní zdravé krvinky. Onemocnění může mít velmi vážný průběh v závislosti na druhu babesie, rozsahu rozpadu krvinek s následnou anémií, reakci imunitního systému a případných probíhajících onemocnění u napadeného psa.

pes u veterinářeJak se babesióza přenáší?

Onemocnění na našem území přenáší klíště rodu Dermacentor neboli piják lužní. Vyskytuje se nejen na Slovensku, ale i v oblasti jihovýchodní Moravy a šíří se dál. Kritické období zvýšené aktivity klíšťat je právě nyní, během teplejšího počasí. Fenka může nakazit štěňátka i během vývinu. Onemocnění se může vyskytnout u psů, kteří pobývali v regionech s výskytem onemocnění, například u záchranářských psů, jako importovaná infekce. Inkubační doba, tedy čas, který uběhne mezi přisátím infikovaného klíštěte a vyskytnutím prvním příznaků, je 8-20 dní.

Příznaky, které onemocnění doprovází

Prvními varovnými signály by pro majitele měly být malátnost, slabost, nechuť k jídlu a tmavá moč zbarvená do hněda. Onemocnění může probíhat mírně, kdy se příznaky ani nemusí projevit nebo akutně, kdy má fatální následky. Onemocnění postihuje psy nezávisle na věku či plemene.

Nejčastější symptomy babeziózy:

•    slabost,
•    letargie,
•    horečka přes 40˚C,  
•    tmavá moč,
•    žloutenka (žluté zbarvení dásní, očního bělma, pokožky…),
•    bledé dásně a jazyk,
•    zvětšené lymfatické uzliny,
•    zvětšená slezina.

Hned po objevení příznaků by měla být zahájena léčba. Čím dříve se začne, tím má pejsek větší šanci na uzdravení. Neléčení psi totiž mohou uhynout. Léčba babesiózy, pokud je započata včas, je relativně úspěšná. Problémem je, že lék volby zatím není v České republice běžně dostupný. Někdy se však stává, že paraziti z těla pejska nezmizí úplně. Babesióza tak udeří v plné síle při zvýšeném stresu či oslabeném imunitním systému pejska znovu. Chlupáči, kteří si onemocněním prošli, by neměli být dárci krve.

Jak můžeme pejsky chránit?

Ideální je zabránit jakémukoliv kontaktu našeho psa s klíštětem. Pokud malého „záškodníka“ najdeme přisátého, je nutné ho co nejdříve odstranit. Aby se babesie přenesly do krve psa, musí být klíště přisáté 24-28 hodin. Abychom nemuseli pejska pracně kontrolovat po každém návratu z procházky, lesa či parku, nejjednodušším řešením je zajistit jeho ochranu pomocí nejmodernějších ektoparazitik. Patří k nim stále oblíbenější žvýkací tablety pro psy nebo inovativní spot-on přípravky fungující systémově, které se aplikuji na krk zvířete, pronikají přímo do kůže a chrání jej po dobu až několika měsíců, případně antiparazitární obojky.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !