Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mandle pro zdraví i krásu v každém věku

5. 12. 2012 | Krása
Mandle jsou velmi oblíbenou a lahodnou pochutinou už po celá tisíciletí. Jsou ale také lékem a bohatým přírodním zdrojem látek nezbytných pro zdraví i krásu.
Rostou na mandloni obecné, což je strom dorůstající výšky 5 - 7 metrů. Mandle je jádrem semena tohoto stromu, obdařeným velice tvrdou skořápkou. Jádro samo je pak ještě pokryto slupkou, která je nejprve světle okrová a později tmavne do odstínů hnědé.

Mandle jsou zdrojem mnoha důležitých látek

Mandle obsahují více vápníku než mléko a jsou velice bohaté i na hořčík, železo, selen, zinek, vitamíny A, B1, E, F a H, nenasycené mastné kyseliny, bílkoviny a vlákninu. Zklidňují nervovou soustavu, prospívají srdci, působí antioxidačně, protizánětlivě, protivirově a protinádorově. Je v nich ukryto nezanedbatelné množství tuků, ovšem při jejich rozumné konzumaci se nemusíte obávat, že byste po nich přibírali na váze. Navíc jejich obsah nenasycených mastných kyselin je zdraví velice prospěšný. Mandlím se také přisuzuje příznivý účinek na srdce a celý krevní oběh.

MandleLátky, které obsahují, snižují hladinu cholesterolu v krvi a upravují krevní tlak. Pro svůj vysoký obsah železa podporují krvetvorbu. Mandle také obsahují řadu antioxidantů, které chrání tělo před volnými radikály a čistí jej. Jejich konzumace je účinnou prevencí nádorových onemocnění a odborné výzkumy prokázaly také pozitivní působení u lidí trpících diabetes a preventivní účinky v případě Alzheimerovy choroby.


Mandle pro zdravou pleť, vlasy, nehty, kosti a zuby

Vysoký obsah hořčíku v mandlích je to pravé, co potřebujeme pro pružné a lesklé vlasy, pevné nehty a zdravě vyhlížející pleť. Účinek je navíc posílen vitamíny skupiny B a zinkem. Vápník, který obsahují, je důležitý pro naše kosti, zuby, srdce a funkční imunitu. Mandle jsou jednou z velice přínosných potravin pro krásu a zdraví pro dospělé i děti.

Léčivé účinky mandlového oleje

Mandle jsou také bohaté na olej, který se z nich lisuje a používá k mnoha léčebným účelům, jak vnitřně, tak zevně. Vnitřně se mandlový olej doporučuje hlavně při potížích zažívacího traktu, při vnější aplikaci je obzvlášť vhodný pro ošetření suché a citlivé pleti. Najdeme ho proto v mnoha kosmetických přípravcích jako jsou pleťové a tělové krémy i mléka, sprchové gely, pěny do koupele apod. Kosmetické přípravky obsahující mandlový olej rychle vyživují a regenerují vysušenou, stárnoucí či namáhanou pokožku.

Jak si na mandlích pochutnat

Mandle jíme vždy jen ty sladké, nikdy nekonzumujeme mandle hořké, které obsahují jedovaté látky a mohou způsobit i silnou otravu s vážnými následky. Pokud podáváme mandle dětem, vždy je nejprve pro jistotu ochutnáme. Stejně tak nikdy nejíme mandle žluklé. Mandle jsou vedle své prospěšnosti navíc přinejmenším chutné, a to jak samotné, ať už loupané či neloupané, tak i upravené mnoha způsoby. Běžně je koupíme například pražené, naložené v medu, solené či jinak ochucené, obalené cukrem, karamelem nebo čokoládou. Mnohé cukrovinky, pečivo a koláče by bez mandlí nebyly tím, čím mají být, a co teprve marcipán.

Evabel - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
poučný článek, mám ráda mandle. teď ještě vícSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám taky mandle rádaSmajlík papám i mám v krémečku na pusinku
Obrázek uživatelky
profil
Mandlíčky nakoupenéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Miluju slane mandle a i neslane, v cokolade moc nemusim
Obrázek uživatelky
profil
Zbožňuji mandle v čokoládě
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles