Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou

20. 03. 2012 | Česká republika

S manželem a dětmi moc rádi jezdíme na různé výlety. Pokud to jen počasí, peněženka a zdraví  dovolí, vyrážíme poznávat krásy naší vlasti. A že jich opravdu není málo!

Navštívili jsme bezpočet hradů, zámků, měst, městeček, různých památek i přírodních krás. Někdy máme pocit (naštěstí jen na chvíli), že už jsme snad byli všude. Každopádně vymyslet výlet do nějaké námi neprobádané oblasti bývá poslední dobou čím dál těžší.  Náš poslední výlet jsme ale měli v plánu několik let - jen nám do toho několikrát něco přišlo. Tentokrát jsme se konečně dočkali a vyrazili směr Mělník… A protože ten výlet stál opravdu za to, rozhodla jsem se s vámi o naše zážitky a nově nabyté vědomosti podělit.

Jak jistě víte, Mělník je okresní město ve středočeském kraji. Leží asi 30 m severně od Prahy a žije tu něco málo přes 19 tisíc obyvatel. Mělník se proslavil pěstováním vinné révy - ostatně rozkvět vinařství přispěl i k založení první vinařské školy v Čechách, a to již v roce 1885. Možná za to částečně může i radost z ústupu zimy, ale přesvědčili jsme se, že tohle místo má kromě Mělníkhistorie i své osobité kouzlo. Město leží nad soutokem dvou největších českých řek: Labe a Vltavy. K nim se připojuje laterální kanál se zdymadlem - stavba, která je dnes zařazená mezi technické památky. Už když přijíždíte k Mělníku, přitahuje vás zdaleka viditelná dominanta města: zámek a věž chrámu sv. Petra a Pavla, které se tyčí nad typickou vinicí. Ze zámecké vyhlídky je nejkrásnější pohled na již zmíněný soutok dvou řek i kanál; kochat se můžete i pohledem na nedalekou horu Říp a při dobré viditelnosti uvidíte i České středohoří.

My jsme prohlídku města začali na náměstí Míru. Zaparkovali jsme před budovou místní radnice. V jejím sousedství můžete navštívit Regionální muzeum Mělník, které patří k nejstarším v Čechách. Tento bývalý kapucínský klášter nabízí návštěvníkům kromě stálé expozice i občerstvení. Hned vedle muzea stojí za prohlídku i kostel Čtrnácti svatých pomocníků.  Na náměstí se nedá přehlédnout rozsáhlá kašna se sousoším Vinobraní (původní kašna byla přenesena do radničního dvora, který je přístupný veřejnosti od jara do podzimu). Pod celým náměstím včetně přilehlých ulic je spleť chodeb a Mělníksklepů, které tu jsou v několika patrech. Dříve sloužily zejména v době ohrožení města pro úkryt místních lidí i jejich majetků, dnes je podzemí přístupné veřejnosti a součástí prohlídky je i nejširší studna v České republice s průměrem 4,54 m a hloubkou 54 m.

V těsné blízkosti náměstí leží mělnický zámek s přístupnými interiéry. Z terasy před zámkem můžeme kromě výhledu obdivovat i bustu básníka Viktora Dyka, zdejšího rodáka. Vedle zámku stojí kostel sv. Petra a Pavla, který patří k nejstarším v Čechách a rozhodně stojí za návštěvu. Kromě jeho interiéru si také nenechte ujít jeho věž s vyhlídkou do okolí a hlavně jedinečnou kostnici, která patří k největším u nás. Bohužel my jsme měli tu smůlu, že jsme se do její otevírací doby „netrefili“. Tak snad někdy příště, protože tohle místo a jeho okolí opravdu stojí za to.


Autor:uznevim

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou:

Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou
Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou
Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou
Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou
Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou
Mělník aneb nejen tam, kde se stéká Labe s Vltavou
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, absolvovala jsem předloni s vnukem i s tou věží Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Je toľko pekných a zaujímavých miest, ktoré by človek rád videl. Bohužiaľ nemáme toľko ani času, ani peňazí, aby sme mohli ísť všade, kam by sme chceli.
Obrázek uživatelky
profil
S tím cestováním i pocity jsme na tom podobně Smajlík Ale je pravda, že je pořád co objevovat - i když je to čím dál těžší Smajlík Rozhodně to ale stojí za to Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jak dosvědčují moje fotky i články, věnujeme se turistice po krásách vlasti intenzivně (a už hodně dlouho Smajlík) Přesto mám pocit, že se to za jeden život nedá stihnout. Pořád jsou místa, kde jsme nebyli, stále je co objevovat.....

Mělník jsme navštívili naposledy loni na podzim (náměstí bylo bohužel zrovna rozkopané), jestli chcete koukněte na moje fotky:
http://www.chytrazena.cz/fotoalbum/cestovani/melnik-a-okoli-25039/
Je na nich mj. i pan Lobkowicz osobně Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Mělníku je krásněSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles