Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osoblaha je převážně zemědělskou oblastí

1. 08. 2010 | Česká republika

Osoblaha je větší obec ležící na severozápadě Moravskoslezského kraje, asi 35 km od města Krnova.

Historie
Obec Osoblaha bývala důležitým historickým, později kulturním a průmyslovým centrem s rozsáhlými pravomocemi. První zmínka o Osoblaze pochází z roku 1233, kdy byla střediskem panství Olomouckého biskupa. Za svou historii byla Osoblaha několikrát zničena požáry, povodněmi, morem i dalšími katastrofami. Za zmínku určitě stojí to, že před rokem 1939 zde bylo pět mlýnů, cukrovar, pivovar, cihelna, likérka, krajkářská škola, rybářský revír, plynárna, okresní soud a mnoho dalších institucí.

Velkou ránu zasadila Osoblaze 2. světová válka, kdy byla Osoblaha téměř srovnána se zemí a většina obyvatelstva se vystěhovala. V této době má Osoblaha rozlohu 2579 ha, žije zde asi 1200 obyvatel a je převážně zemědělskou oblastí.

Kulturní a sportovní vyžití
V obci je hodně hezkých míst, která se dají navštívit. Je to místo ideální pro starší manželské páry nebo pro rodiny s dětmi. Za návštěvu určitě stojí litinová empírová kašna, která stojí přímo na náměstí, poté starý židovský hřbitov, který je ukryt nedaleko náměstí mezi zahrádkami. Je zde přes 300 náhrobků a nejstarší z nich je ze 17. století. Dále můžete vidět zbytek starého opevnění města, památník se starým kanonem, kostel sv. Mikuláše, přírodní rezervaci Velký pavlovický rybník nebo bludný balvan, který je skryt nedaleko kempu.  Největší atrakcí je obce je ovšem úzkokolejná dráha, která vede z Třemešné ve Slezsku až do Osoblahy. Milovníkům vláčků se určitě bude líbit to, že přes léto vyjíždí i parní lokomotiva.

U sportovního vyžití bych zmínila určitě sportovní areál, kde můžeme využít tenisový a volejbalový kurt, fotbalové hřiště, nebo nové víceúčelové hřiště, které najdeme u místní základní školy a pokud jste milovníci jízdy na kole, určitě oceníte 220 km značených tras pro cykloturistiku.

Ubytování
V rekreační části obce je pěkný kemp s pěti chatkami. Je zde možnost se ubytovat i ve stanu nebo karavanu. Hned naproti kempu je přírodní koupaliště, které v těchto parných dnech přijde určitě vhod.

V Osoblaze, tam je blaze.. Přijeďte se přesvědčit.

 
Blanulinka - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Osoblaha je převážně zemědělskou oblastí:

Osoblaha je převážně zemědělskou oblastí
Osoblaha je převážně zemědělskou oblastí
Osoblaha je převážně zemědělskou oblastí
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !