Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plodová voda prozradí genetickou vadu miminka

17. 03. 2009 | Těhotenství
Plodová voda prozradí genetickou vadu miminka. V těhotenství se nastávající maminka spolu s nenarozeným miminkem ocitají pod bedlivým dohledem lékařů. V některých případech může být doporučena i tzv. amniocentéza – odběr plodové vody. Proč a kdy se provádí?

Amniocentéza je lékařská procedura, která je využívána v prenatální diagnostice k určení chromozomálních vad, vývojových poruch a infekcí plodu. Při amniocentéze je odebráno z dělohy z amnia, tekutiny, která obklopuje plod, malé množství plodové vody. V této tekutině se nacházejí v menším množství i odloupané buňky z pokožky plodu. DNA z těchto buněk může být vyšetřena na přítomnost genetických vad.

Kdy se plodová voda odebírá?
Amniocentéza se provádí v poslední třetině těhotenství, nejbezpečnější je po 15. týdnu, nejpozději ale do 24. týdne těhotenství. V této době je totiž ještě možné těhotenství v závažných případech přerušit. V případě vrozených vad je ale vždycky rozhodnutí, zda umělé přerušení těhotenství podstoupí, na rodičích. Lékař může pouze poskytnout potřebné informace a doporučení.
 
Jak se amniocentéza provádí?
Před vlastním odběrem plodové vody je kůže v místě, ze kterého bude plodová voda odebírána, znecitlivěno lokální anestezií. Punkční jehla proniká přes břišní stěnu do dělohy. Odběr se odehrává pod kontrolou ultrazvukem tak, aby nebyl ohrožen plod. Pro následná vyšetření je odebráno přibližně 20 ml tekutiny. Po samotném odběru plodové vody jsou odděleny buňky plodu. Tyto se pěstují na kultivační půdě a poté se barví. Pod mikroskopem je možné sledovat chromozomální vady, mezi nejčastější patří Downův syndrom, Edwardův syndrom a Turnerův syndrom. Před samotnou amniocentézou bývá rodičům také obvykle doporučena konzultace s klinickým genetikem

A co je možné z odběru plodové vody poznat?
  • Přítomnost závažných vrozených vad.
  • Vývojové vady (rozštěp páteře, poruchy ve vývoji mozku).
  • Infekci plodu.
  • Zralost plodu
I když sdělení, že je nutný odběr plodové vody, může budoucí maminku vyděsit, je důležité vyšetření podstoupit. Vyloučení genetické vady vás samozřejmě uklidní. V případě, že se určitá porucha potvrdí, budete moci vše probrat s lékařem a domluvit se na dalším postupu.

ZDROJ:  Ženská neplodnost.cz

DanielkaZ
Chytrá Žena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Kolegyně z práce mi vyprávěla, že ji po odběrech řekli, že bude mít postižené dítě a narodila se jí úplně zdravá holčička.
Obrázek uživatelky
profil
Je fakt,že ten rozestup je moc velký.Mělo by se to asi dělat dřív,kvůli přerušení.Čím déle,tím hůře pro všechny.Asi to musí být pěkně na nervy čekat na výsledky :-(
Obrázek uživatelky
profil
DNES SI VOLÁM NA VÝSLEDKY AMC,TAK MI DRŽTE PALEČKY...
Obrázek uživatelky
profil
Amniocentéza se provádí v poslední třetině těhotenství, nejbezpečnější je po 15. týdnu, nejpozději ale do 24. týdne těhotenství.

To si trochu odporuje, ne? Není 15. - 24. týden druhá třetina těhotenství? Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles