8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Jak dítě roste a vyvíjí se pohybově

8. 04. 2012 | Vývoj
Žádné dítě se nevyvíjí stejným tempem. Proto neporovnávejte nikdy své dítě s jiným. Některé dovednosti získá dítě velmi rychle a jiné pomaleji. Když se dítě začne pohybovat, všechno se změní. Už ho nemůžeme položit na zem, aby si hrálo, zatímco my budeme pokračovat ve své práci. Dítko se může přesunout na nebezpečné místo a může si ublížit.

Zkrátka nebudete moci spustit oka z dítěte, které se už pohybuje a bude čím dál čipernější. Děti jsou nadšené, že se mohou pohybovat. Dávejte pozor na brzké lezení. Můžete si myslet, že vašemu dítěti dlouho potrvá, než začne lézt. Ale dítě, které leží na bříšku, se může plazit. Když dítě položíte na zem na bříško, přesvědčte se, že na podlaze není nic, na co by dosáhlo nebo do čeho by mohlo narazit.

Lezení a chůze

Jak dítě roste a vyvíjí se pohybověKolem 20. až 26. týdne začíná dítě přitahovat nožičky k tělu. Když bude ležet na bříšku, zvedne se na všechny čtyři a bude se pomalinku kývat dopředu a dozadu. Později se mu podaří překulit se ze zad na bříško. Ve 27. až 33. týdnu se dítě na bříšku otáčí ze strany na stranu a snaží se plazit se dopředu. Může pomalinku lézt po čtyřech kupředu. Také se v tomto období zlepší držení těla s každým krokem dítěte. Ve 34. až 38. týdnu dítě kombinuje koulení s plazením a také se otáčí. Může se dostat na druhý konec místnosti. Při chůzi, když dítě vedete, bude přizpůsobovat svoji rovnováhu. Dítě se nejprve drží oběma rukama, ale pak se jednou pustí a bude ji používat k prozkoumávání všeho zajímavého kolem sebe. Ve 38. až 52. týdnu se už umí dítě překulit do sedu a potom leze. Při chůzi se jistota kroků lepší. Chodí a drží se vás za ruku, druhou rukou si může samo sáhnout na hračku. V 52. až 58. týdnu dítě pěkně chodí s vámi za ruku. Brzy začne chodit samo. Když má dítě 18 měsíců, umí chodit bez pomoci. Zvládá také chůzi do schodů i ze schodů.

Abychom dítěti usnadnili lezení

Aby se dítko o lezení pokusilo, musí ležet na bříšku. Také místnost, kde se bude dítě pohybovat, musí být bezpečná, aby se nezranilo. Důležitá je také plocha na lezení, která by měla mít hladký povrch a neměla by být studená, dítě se může položit na deku s jemným povrchem. Pokud dítě dáte při lezení na drsný povrch, odře si kolínka a lezení ho odradí. Lezoucí děti si při hrách rády hrají na schovávanou. Prolézají nejrůznější tunely. K prolézání si můžete pro dítě koupit skládací rouru, nebo si můžete vytvořit něco sami, čím bude dítě prolézat, aby to bylo bezpečné a dítko to zaujalo.  

Abychom dítěti usnadnili chození

Jak bude vaše dítě čím dál víc pohyblivější, bude se radovat ze všech míst, které může prozkoumávat. V každé místnosti bude objevovat něco nového a zajímavého. Proto je nutné přizpůsobit v tomto období všechny místnosti, kde se dítě pohybuje tak, aby se nezranilo. Ostré hrany, předměty, které může dítě shodit, raději dát na jiné místo. Pokud máte nějakou místnost, kde se může dítě zranit, tak ho tam raději nepouštějte. U malých dětí stačí chvilička nepozornosti a problém je na světě. Určitě pro dítě nebude bezpečná kuchyně, v této místnosti by se dítko nemělo vůbec pohybovat. Když dítě začne pomalinku chodit, jsou pro ně dobré nízké pohovky a nábytek, protože se jich  může přidržovat. Pro děti je zajímavé umístit po délce pohovky různé hračky, které může prozkoumávat a zvedat. Doporučuje se také chůze naboso, která posiluje chodidla, kotníky a svaly na nohou.

marta - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !