Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mléková polévka aneb Jak jsem se obětovala

4. 01. 2017 | Vaše příběhy

Dobrý den, obětavost vnímám jako kladnou vlastnost, jen je asi zapotřebí hlídat si hranici, kdy obětavost jedněch začnou druzí zneužívat. Naštěstí extrémní případ obětavosti ze svého okolí neznám, tak aspoň přispěju jednou nevesele-veselou vzpomínkou na vlastní „obětavost“. Snad vám na tváři i drobný úsměv vykouzlí.. :-)

Na základní škole jsem chodila do školní jídelny na svačiny a na obědy (óóó… ještě dnes si pamatuju ty ceny, svačina 1,50 Kčs a oběd 3,50 Kčs) a tak 1-2x do roka se stávalo, že netekla voda a u jídelny byla přistavena cisterna s pitnou vodou. Obědy se ten den sice nezrušily, ale ztížené podmínky v kuchyni nádobí řešily kuchařky tím, že hlavní chod nám dávaly do hlubokého talíře od polévky. Polévku jsme si vzít museli – to se tenkrát v jídelně hlídalo. V tom by problém nebyl, já osobně do jídelny chodila ráda a velmi ráda si jídlo i přidávala. Mamka totiž moc dobře nevařila, téměř všechno „z pytlíku“ a z konzerv a některé pokrmy se střídaly kolem dokola, takže mně tedy na rozdíl od ostatních dětí v jídelně chutnalo téměř vše :-)

TEN DEN byla k obědu zrovna mléková polévka... brrr... nevím, jak komu z vás chutná, mléko jsem pila běžně, ale polévku z něj jsem tedy z domova vůbec neznala. V jídelně jsem ji jedla z donucení, i když mi nechutnala, jen pod pohrůžkou hladovění. Bohužel, kdo by si polévku nevzal, neměl by talíř na druhé jídlo, mělké talíře se prostě nevydávaly (a stěžujte si, když je vám 12 let a píše se rok 1980...), takže jsem se sebezapřením do sebe tu nechutnost nacpala. Už jsem si chtěla dojít pro druhé jídlo, když jsem si všimla spolužačky, jak bádá lžící v talíři a brečí. Ptám se jí, co se děje a ona, že vůbec nesnáší mlíko, natož polívku z něj a búúú.... béééé, co má teda dělat? Tak se mi jí zželelo, říkám si, že když už jsem do sebe nasoukala svoji porci, že tu její snad taky dojím a dala jsem spolužačce svůj prázdný talíř, aby si došla pro druhou část oběda. Šlo mi to ztuha, první lžíce, druhá lžíce... no, snad to už ani dál nečtěte, za chvíli totiž byla „zpátky“ i moje porce a ten den jsem byla opravdu bez oběda. Sice by mi asi po tomto „zážitku“ kuchařky nový talíř daly, ale já už neměla sílu pozřít cokoliv. Jak se říká, pro dobrotu na žebrotu :o):o)

Mléko mám ráda pořád, ale averze vůči mlékové polévce mi zůstala dodnes, takže ji také své rodině nevařím, ale na rozdíl od mého dětství mým dcerám doma chutná a do školní jídelny chodily nerady. Na polévky jsem fajnšmekr, dokonce jsem i svoji „správkovou“ (ona vás totiž „spraví“ při nemoci nebo po probdělé noci) polévku byla vařit v Praze na jedné soutěžní akci :o)

Hezký den a obětujte se jen rozumně. 


Telelot - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mléková polévka aneb Jak jsem se obětovala:

Mléková polévka aneb Jak jsem se obětovala
Mléková polévka aneb Jak jsem se obětovala
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
četla jsem i reakce holek.. nevzpomínám si, že by nás ve školce či škole nutili jíst.. vím, že měly učitelky nebo kuchařky připomínky, když jsme všechno nesnědly..
ted´ moje vnučky nejí mnoho jídel..co moje děti jedly, vždy říkám, že jsou asi ve školce či škole o hladuSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
no tohle kdyby mým dcerám ve školce udělali, tak bych si to snad asi vyřídila "ručně"...Smajlík To už je skoro na oznámení za trestný čin - týrání svěřené osobySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
sem psala a přestala mi jít CHŽ.
Já mám od mala mlékovou polévku ráda, ale manžel ji odmítl jíst, tudíž jsem ji nikdy nevařila. Když šla dcera do školky neměla ráda mlékovou polévku a špenát. Polévku vařila babička a ona ji tam nikdy nejedla. Ve školce ji paní ředitelka nutila obě jídla jíst. Snědla je, okamžitě je vyzvrátila a v necelých 5ti letech si to musela po sobě uklidit. Ráno odmítala do školky jít, plakala a bylo jí špatně. Samozřejmě jsem si ve školce stěžovala, ale se zlou se potázala. Kam prý by školka přišla, kdyby každé dítě nechtělo jíst to, nebo zase ono. Šla jsem se poradit k dětské lékařce a ta mi doporučila zůstat s dítětem doma, prý bych měla z dítěte neurotičku. Zůstala jsem doma, narodil se nám pak syn a vše se vyřešilo. Ve školní jídelně už pak problémy dcera nikdy neměla.
Omlouvám se za tak dlouhý komentář, ale moc hezký článek mě k němu přímo vybídl!Smajlík
SmajlíkSmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pamatuji si že jsem nesnášela mrkev a nechtěli nás pustit domů,tak jsme si jí nacpali do kapes.Dnes mám mrkev ráda.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles