Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Mokré plavky a prochlazení ohrožují močové cesty nejvíce

3. 09. 2017 | Nemoci
Koupání, krátké sukně a skromné sandálky neodmyslitelně patří k létu. Zdánlivě příjemné aspekty prázdninových měsíců představují ale velké riziko pro močové cesty, které jsou kvůli nim ohroženy prochlazením, infekcí a v případě zanedbání i zánětem ledvin s nutnou hospitalizací. V tom nejhorším případě se bakterie způsobující zánět ledvin může dostat i do krevního oběhu a způsobit tak celkový zánět organismu, který ohrožuje na životě i jinak zdravého jedince.


„Infekce močových cest jsou po zánětech dýchacích cest druhou nejčastější lokalizací bakteriálních infekcí. Až polovina žen během svého života onemocní alespoň jedenkrát infekcí močových cest, přičemž v létě vzhledem k výše uvedeným faktům riziko onemocnění výrazně stoupá,“ varuje MUDr. Jakub Fejfar z urologického oddělení.


Mokré plavky a prochlazení v létě ohrožují močové cesty nejvícePrávě ženy jsou přitom ohroženy mnohonásobně více, a to z důvodu stavby těla. Ženy mají, oproti mužům, kratší močovou trubice, která je lokalizovaná v blízkosti gynekologických cest a také blízko konečníku. To vše usnadňuje vstup bakterií do močového traktu. K případné infekci močových cest mohou rovněž napomáhat celkové faktory jako stres, oslabení imunitního systému a prochlazení. I nyní je proto vhodné dbát na dostatečné oblečení a také nezůstávat déle v mokrých plavkách, které prochlazení snadno způsobí.

Projevy zánětu močových cest jsou pak poměrně výrazné a obvykle velmi nepříjemné. „Při zánětu močových cest se typicky objevuje nepříjemné pálení či řezání při močení, pocit neúplného vyprázdnění močového měchýře, močení po malých dávkách, časté nucení na močení a bolesti v podbřišku. Moč může být zkalená, zapáchající a mnohdy i s příměsí krve. Při výraznějším průběhu se může vyskytovat i mírně zvýšená teplota a celková únava,“ popisuje MUDr. Fejfar.

Při výraznějším průběhu je vždy nutná léčba odborníkem, který kromě zvýšeného pitného a klidového režimu předepíše antibiotika, nebo chemoterapeutika močových cest. „Ty se nasazují naslepo podle očekávaného účinku na nejčastěji se vyskytující bakterie v dané oblasti. Podle výsledků kultivace moči se pak léčba může cíleně upravit. Léčba obvykle trvá mezi třemi až sedmi dny,“ dodává MUDr. Jakub Fejfar s tím, že pokud vás ale už zánět močových cest jednou postihne, jste následně náchylnější k opakování infekce. Vhodné je proto dodržovat preventivní opatření jako je dostatečný pitný režim, příjem vitamínů, dodržování intimní hygieny a pravidelné užívání preparátů na bázi brusinek.

Největší chybou je pak podcenění léčby nebo nedoléčení zánětu. „Pokud nebude infekce močových cest řádně zaléčena, dotyčný riskuje vzestup infekce do horních močových cest a postižení ledvin akutním zánětem, což je jeden ze stavů vyžadujících hospitalizaci a intenzivní antibiotickou léčbu. Bakterie způsobující zánět se mohou v takovém případě dostat do krevního oběhu a způsobit tak celkový zánět organismu neboli sepsi. Toto už je život ohrožující komplikace, která může na životě ohrozit i jinak zdravého jedince. Mimo to hrozí při neléčeném zánětu močových cest i vznik chronického zánětu, kdy se příznaky projevují dlouhodobě a jejich léčba je již daleko složitější,“ varuje MUDr. Fejfar.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
s manželem chodíme na nuda pláž,takže mokré plavky nemám,ale taky mi to hodně vadilo
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles