Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově

7. 01. 2015 | Česká republika
Český Krumlov je městem, kam se vždy rádi vracíme. Nejlépe mimo hlavní sezonu, abychom se prošli všemi známými uličkami, zámkem i zahradami a zašli do oblíbeného pivovaru Eggenberg. Samozřejmě se rádi seznámíme i s novinkami, ke kterým od naší poslední návštěvy došlo. V roce 2013 zde bylo například zpřístupněno Muzeum vltavínů. Nenápadný dům v historickém jádru města najdete nedaleko náměstí, v Panské ulici.

Prohlídku začínáme u desky, na které si tyto zelené kamínky můžeme osahat a postupujeme do místnosti s malým kinem. Zhlédneme asi desetiminutový dokument, ve kterém nás sympatický geolog Václav Cílek seznámí s nejnovějšími vědeckými poznatky o původu vltavínů.

Nejde o kameny z vesmíru, jak se někdy nepřesně uvádí. Odtamtud přiletěla pouze energie, která roztavila zemskou horninu bohatou na křemen, neboli vznikly díky dopadu vesmírného tělesa na Zemi. V našem případě šlo o meteorit, který zhruba před 15 miliony let dopadl na severu Bavorska, přetavená hornina byla vymrštěna a dopadla o několik set kilometrů dále, do jižních Čech. Jaká to asi musela být petarda, když vytvořil kráter o průměru 24 km!

Muzeum VltavínůNe každý meteorit, který se do naší planety trefil, měl stejný účinek. Aby došlo k popsanému efektu, musel dopadnout určitou rychlostí, do určitého místa a pod určitým úhlem. To se povedlo jen výjimečně, proto je toto přírodní sklo tak vzácné.

Z vykopávek víme, že vltavíny lidé znali a používali je již v době bronzové. Vltavíny jsou bezesporu světovou raritou a někdo věří, že mají silnou magickou a léčivou moc. 
Sestoupíme do historického sklepení, kde je další část vkusně a moderně instalované expozice. Každý kus je pochopitelně originál, liší se tvarem, povrchovou strukturou i barevnými odstíny. Nejtypičtějším tvarem vltavínů jsou kapky, protáhlé, placaté, prohnuté, dokonce i zatočené do spirály. Dále můžeme vidět oválné, různě zploštělé čočky, nechybí ani kousek připomínající činku.
Ani mě nepřekvapuje, že nejen děti stráví nejvíce času u interaktivního panelu, kde si lze hodit virtuální meteorit na planetu Zemi. Podle jeho velikosti a rychlosti je vyhodnocena velikost kráteru, spálené oblasti a další důsledky jako ochlazení, zvýšená vulkanická činnost a procento vyhynutí druhů. Obvykle zde návštěvník setrvá tak dlouho, dokud se mu nepodaří způsobit globální katastrofu.

Muzeum není velké, ale poskytne mnoho zajímavých informací a představí pestrost neživé přírody. Je otevřeno po celý rok. V muzejním obchůdku si můžete pořídit i vltavínové šperky, v nichž se snoubí vesmírná energie se zelenou barvou jihočeských lesů, luk a tůní.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově:

Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
Muzeum Vltavínů v Českém Krumlově
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jsme také byli, ale Muzeum vltavínů tam ještě nebylo.
Možná se tam podíváme, až budeme cestovat po jižních Čechách.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
V Krumlově jsem párkrát byla, ale to tam ještě nebylo Muzeum vltavínů, takže už vím, že tam budu chtít letos znovu zavítat. Díky za perfektní článek i fotky.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
..vypadají jako kapky vesmírného deště.
V CK jsem byla asi před 15 lety, je to nádherné město. A jestli se tam ještě někdy podívám, určitě si do muzea vltavínů zajdu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles