Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Myslete na vaší páteř a klouby – víme co je ničí

30. 08. 2019 | Nemoci
V dnešní době bychom asi těžko hledali někoho, kdo nikdy nezažil bolesti zad či kloubů. Tyto obtíže jsou velice nepříjemné a dost často dokáží člověka úplně vyřadit z běžného „provozu“. Možná vás překvapí, že si za ně poměrně často můžeme sami. Chcete-li ulevit vaší páteři a kloubům, stačí dodržovat pár jednoduchých zásad.

Co nese největší vinu?

Jedná se především o zcela běžné záležitosti jako je nevhodně zvolený sport, těžká fyzická práce, špatné sezení, nevhodná obuv nebo postupně narůstající váha. Právě činnosti, které každodenně bezmyšlenkovitě a rutinně vykonáváme, jsou totiž často tím, co nám nejvíce ubližuje, aniž bychom si to uvědomovali.


Jak si uchovat zdravou páteř a klouby?

Chcete-li skoncovat s nepříjemnými problémy postihujícími páteř a klouby, je na čase začít se řídit jednoduchými pravidly předního českého revmatologa profesora MUDr. Milana Adama, DrSc., díky kterým se vaše obtíže zaručeně zlepší:

zdravé klouby

1/ Nepodceňujte obuv


Vysoké podpatky sice vypadají na noze moc hezky, ale přinášejí s sebou také různá úskalí. Díky nim postava získává vadné držení a navíc tak dochází k přetěžování kloubů, svalů, vazů i chodidel. Ani celodenní nošení sportovní obuvi není příliš vhodné. Ideální je střídat boty podle účelu a dávat přednost širokému podpatku cca 4 cm vysokému.

2/ Hýbejte se


Pokud vám do teď sport nic neříkal, nastává teď ten pravý čas změnit to. U lidí, kteří mají nedostatek pohybu, totiž postupně dochází k ochabnutí svalstva a zkracování vazů i šlach. Důležitá je také volba vhodného sportu, aby nedocházelo k přetěžování pohybového aparátu.

3/ Hlídejte si hmotnost


Není žádnou novinkou, že nadbytečná kila výrazně zatěžují organismus, důsledkem jsou pak bolesti kloubů a páteře. Příliš nízká hmotnost pak způsobuje nedostatečnou tvorbu hormonů a špatný vývoj kostry. Ideální je tedy zlatá střední cesta. S vhodnou hmotností vám poradí specializovaní výživoví poradci.

4/ Seďte správně


Jelikož většina z nás sezením tráví poměrně velkou část dne, je nesmírně důležité hlídat si, zda sedíme správně. Při správném sezení by měla být kolena ohnutá do pravého úhlu a celá plocha zad opřená o opěradlo židle. Pokud sedíte u počítače, dávejte si pozor na to, aby monitor byl rovně před očima. Každé dvě hodiny je pak vhodná 15 minutová pauza na protáhnutí.

5/ Vyvážená strava


Nesmírně důležité je také dodržování správného jídelníčku s dostatkem všech důležitých vitamínů, minerálů a živin. Důležitý je dostatečný příjem vápníku, hořčíku a dalších minerálních látek, které se podílejí na tvorbě kostního minerálu. Bohatým zdrojem vápníku jsou mléko a mléčné výrobky, ale také třeba brokolice a mák.
Výhodné je užívání kolagenu ve formě kolagenních peptidů, neboť podporují tvorbu kostního kolagenu, na který se minerální látky v kostech vážou.  Především tehdy, patříte li do rizikové skupiny, jež má v rodinné anamnéze problémy s kostmi a klouby, a rovněž v počátečním stadiu léčby osteopenie, resp. osteoporózy.

6/ Nezapomínejte pít


Důležité je nezapomínat ani na doplňování tekutin. 70% našich těl tvoří voda, která je nesmírně důležitá pro chrupavky a meziobratlové ploténky. Denně se doporučuje vypít cca 0,03 l vody na 1 kg hmotnosti.

7/  Zdravý spánek


Spánek je třeba si naplno užít, aby duše načerpala ve spánku energii, kterou ve dne vyživuje tělo. Proto je důležitá kvalitní matrace a pod hlavu malý plochý polštářek nebo polštářek pod krk, třeba naplněný pohankovými slupkami. Při spánku je důležité, aby měla páteř oporu i v místě krčního prohnutí.

Pokud už záda bolí


V počátcích není vhodná samoléčba, důležitá je konzultace s lékařem. Vhodná je farmakoterapie, fyzioterapie a rehabilitace k odstranění bloků, vhodné a pravidelné léčebné cvičení, psychoterapie a podpůrná specifická výživa měkkých i tvrdých tkání páteře. Vhodné jsou doplňky stravy vyživující obratle, meziobratlové ploténky a chrupavky a tlumící zánětlivé procesy v kloubech páteře.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !