Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mýty o jogurtu

27. 08. 2011 | Péče o tělo
Ještě do nedávna by se řeklo, že o pozitivním významu jogurtů a dalších zakysaných výrobků ve zdravé výživě nebude snad vůbec nikdo pochybovat. Publikováno o tom bylo na tisíce odborných i osvětových článků, odvysílána celá řada diskuzí s nutričními specialisty, lékaři i výrobci těchto výrobků většinou ozřejmujících benefity jogurtů, popř. doslova oslavující tuto, dalo by se říci, zázračnou mléčnou potravinu. Oblíbenost sortimentu fermentovaných výrobků u spotřebitelské veřejnosti ale také vždy potvrzovala skutečnost, že výrobky jsou nejenom dobré, že prostě chutnají, ale i to, že jsou zdravé.

Nedávno však bylo toto vnímání narušeno poté, co se i o zakysaných výrobcích začaly šířit blíže nezdůvodněné mýty, polopravdy a zkreslující či doslova zavádějící informace. Možnou příčinou těchto změn by mohl být například konkurenční boj jogurtjiných výrobců potravin, zviditelňování se různých „sociálních inženýrů“, rádoby odborníků na výživu, někdy ale i mystifikování veřejnosti ze strany dokonce i některých lékařů nechápajících bohužel řadu dalších souvislostí potravinářské biochemie a mikrobiologie.  A jak víme, lékařům se obvykle věří více než jinému odborníkovi.

Jak je známo, jogurt pochází z Balkánu. Nesvědčí už jenom ona proslulá dlouhověkost zdejších lidí odvozovaná právě z konzumace jogurtů o tom, že na zdravotní prospěšnosti těchto mléčných výrobků skutečně něco bude? A pak je tu nový, zcela moderní fenomén. Celá řada dnešních zakysaných výrobků se řadí mezi tzv. funkční potraviny obsahujících živé probiotické mikroorganismy. Funkční potravina je taková, která kromě základní výživové funkce musí mít ještě vědecky prokázané jednoznačně příznivé účinky na lidské zdraví – buď taková potravina přímo příznivě prospívá, nebo přinejmenším snižuje riziko určitého lidského onemocnění (např. poruchy zažívacího traktu, kardiovaskulární choroby, aj.)

V prvních měsících letošního roku dostaly v médiích významný prostor články, které velice negativně hodnotily fermentované mléčné výrobky, a bylo dokonce zpochybňováno, zda jsou tyto výrobky vůbec zdravé. Odborná a věcná úroveň těchto článků je žalostná, a celá řada odborných organizací i státních institucí na ně již reagovala. Dezinformace šířené o jogurtech a zakysaných mléčných výrobcích již způsobily, že od roku 2010 klesla např. v Čechách jejich spotřeba téměř o 10%, ale také skutečnost, že jsou některými médii či internetovými zdroji neoprávněně zvýhodňovány některé zahraniční výrobky před tuzemskými.

Zdroj: Českomoravský svaz mlékárenský

Autor: Ing. Jiří Kopáček, CSc.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Holky, jak se tu píše o jogurtech, hnes se jdu na jeden vrhnout! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mne udivují lidé, kteří nakupují jogurty za 3,50,-, berou je po platech. Že kolem jogurtu obsah těchto kelímků sotva prošel, je to samý škrob, to je jim jedno.
To samé je to i s těmi 0,1% tuku a nakonec se ještě nechají slyšet, že sní tři za den. Kdyby si koupili jeden kvalitní jogurt, udělali by lépe....
Obrázek uživatelky
profil
Přestala jsem sledovat řeči odborníků o tom, co je na potravinách zdravé a co ne. Zjistila jsem totiž, že se stále nemohou domluvit a tak jeden varuje, jak je určitá potravina škodlivá a druhý ji doporučuje.Co se týče jogurtu, mám je ráda a budu je jíst dál.
Obrázek uživatelky
profil
neni nad zakys od Olmy a nad chocensky smetanovy jogurtSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já kupuji 1/2 kg Selský jogurt, do toho dávám domácí zavařeniny, nebo ovoce, které momentálně mám k disposici a lupínka nebo kuličky.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles