Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Na co si musí dávat vegetariáni pozor?

12. 07. 2014 | Péče o tělo
Už jste někdy přemýšleli, jaké to je být vegetariánem? Přednosti i rizika vegetariánství, kdy člověk nejí žádné masné produkty, kvůli kterým bývá zvíře zabíjeno, jsou často diskutovány v médiích i mezi odborníky. Pokud člověk vůbec nekonzumuje maso a další potraviny živočišného původu, musí si dávat pozor na nízkou hladinu železa, vápníku a zinku. Organismu také chybí vitamíny D a B12.

Kde najít alternativní zdroje důležitých látek?

Potřebné železo si vegetariáni musí doplňovat konzumací celozrnných obilovin, rýže, luštěnin, kapusty či mořských řas. Zinek dodají organismu ovesné vločky, listová zelenina, vejce a mléko. Vitamíny D a B12 je vhodné brát ve formě tablet či kapek.

Jez maso, nebudeš nemocná

Zda vynechání masa z jídelníčku přispívá k oslabení imunitního systému, je sporné. Oslabení imunity ovlivňuje náš celkový životní styl. Sedavé zaměstnání, stres, bílé pečivo, nedostatečný spánek či nedostatek bílkovin – to všechno může negativně ovlivnit naši obranyschopnost. Nedá se tedy říct, že vegetariáni jsou více náchylní k nemocem, spíše naopak. S rozumným bezmasým stravováním se totiž většinou pojí i menší výskyt civilizačních onemocnění. Vegetariáni o svém stravování více přemýšlejí, a proto mají velmi často lepší životosprávu než ti, kteří jedí maso.

vegetariánská kuchyněVyzkoušejte zajímavé vegetariánské kombinace

Chcete osvěžit svůj jídelníček? Vegetariánství nemusí nutně znamenat přísný životní styl bez masa. Může vás zavést k zajímavým receptům, které nebudou zátěží pro náš žaludek ani rodinný rozpočet.

Ideální lehkou večeři představují například bazalkové špagety. Budete potřebovat: 400 g špaget, 100 g baby špenátu, 140 g mraženého hrášku, malý svazek bazalky, 3 lžíce bazalkového pesta, 150 ml smetany na vaření, sůl, 50 g parmazánu k posypání.

Postup přípravy je velice jednoduchý a zabere vám jen pár minut. Špagety uvařte ve vroucí osolené vodě podle návodu na obalu. Špenát spařte, vyždímejte a pak ho s hráškem a bazalkou rozmixujte najemno. Vmíchejte pesto a směs podle chuti osolte. Špagety sceďte, smíchejte je se špenátovým pestem, postavte na plotnu, vlijte smetanu, prohřejte a nechte lehce zhoustnout. Servírujte posypané parmazánem.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !