MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 17.05. 2024
Dnes má svátek Aneta
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na tý louce zelený

1. 11. 2011 | Zvířátka
Na tý louce zelený pasou se tam jeleni, pase je tam mysliveček v kamizolce zelený. Vzpomínáte na tuhle známou písničku? A co třeba kniha Ferda Mravenec! Nebo  Brouk Pytlík - toho přece znáte úplně všichni. Brouk Pytlík přece všude byl a všechno zná, anebo domácí pán Hlemýžď a co teprve krásná, leč rozmarná Beruška! Ondřeje Sekoru inspirovali tihle drobní živočichové natolik, že o nich napsal spoustu krásných příběhů.

Ovšem na louce se nemusí pást právě jeleni, na louce nebo pasece v trávě žije mnoho drobných živočichů. Ty, které můžeme nejen vidět, ale i slyšet, a jsou na louce skutečně doma. Kobylky, sarančata, cvrčci..., všichni jistě dobře znáte tohle jejich cvrkání.  Samečci tenhle zvuk vydávají, když chtějí přilákat samičky. Třou křídly o sebe nebo nohou o křídla. Také tenhle zvuk používají na zastrašení nepřítele. Jako děti jsme je chytali do ruky, vyskakovali nám z pod nohou a hup - už  se ukryjí  mohutným skokem v bezpečí trávy.

Kobylky jsou všežravé, sarančata jsou býložravá.  Jejich těla jsou délky 5 - 150 mm. Kobylky mají tělo ze strany zploštělé, zadeček mají pevně spojen s hrudí. Na hlavě nás asi nejvíce upoutá kousací ústní ústrojí a její silná zubatá kusadla. Kobylka sága - je to  velmi velká bezkřídlá kobylka dorůstající až 7 cm (bez kladélka). Zbarvení má většinou zelené, jižněji se vyskytují jedinci těž hnědaví a skvrnití. Věděli jste, že v Česku je kobylka sága chráněna zákonem jako kriticky ohrožený druh?

Saranče je středně velký hmyz zelenohnědé barvy se silnýma zadníma nohama, délka těla je 13 až 25 mm. Obývá především vlhké louky a mokřady.  Na hlavě má krátká tykadla směřující dopředu. Jsou to býložravci. Samičky zpravidla nemají kladélko. Po stranách zadečku mají umístěny sluchové orgány. Samci vydávají třením zadních noh o křídla zvuk, připomínající jemné vrzání.

Na louce můžeme potkat i cvrčka polního. Cvrček polní je černý, s obvyklou žlutou bází krytek a načervenalou zadní stranou stehen. Bývá velký 18 až 26 mm.

Spíše ale budete znát cvrčka domácího.
Cvrček domácí je asi 16 až 20 mm velký. Má poměrně štíhlé, běložluté tělo s hnědou kresbou na hlavě a hrudi, dvěma dlouhými štěty na zadečku a poměrně dlouhými tykadly.

Cvrčka nemají vůbec rádi tam, kde se zabydlí. Miluje totiž ústředně vytápěné budovy, například pekárny, kde se v noci živí uskladněnými potravinami a svým hlasitým cvrkáním nás velmi obtěžuje ale i doma, kdy může přebývat třeba ve sklepě.

Kobylky i sarančata často splývají s prostředím, ve kterém žijí, někdy nám svým tvarem připomínají část rostliny nebo listy. Jsou to opravdoví skokani a saranče dokáže skočit i do dálky 2 metrů.

Na své toulce po louce jsem se snažila několik kobylek zachytit, a že je to velmi těžké, mi jistě potvrdí ti, kteří se o to také pokusili.

kacice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Na tý louce zelený:

Na tý louce zelený
Na tý louce zelený
Na tý louce zelený
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Holky, moc vám všem děkuji, Verčo, to jsem moc ráda, že se ti kobylky líbí.
Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
cvrček umí dělat pěknej kravál, už se nám několikrát nastěhoval i do baráku ... když ho ale člověk hledá, tak většinou ztichne ...Smajlíkale našli jsme je vždycky...Smajlík jinak zvířátka mi nevadí, pokud jsou venku ...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
souhlasím se vším, jak neubližuji broukum, tak tady razím vyjímkuSmajlík

co se dá dělat , je to přírodaSmajlík

Obrázek uživatelky
profil
měli cvrčka ve stanu když jsme byli kdysi v Rumunsku. Řeknu Vám že to je hotové peklo! Po několika probdělých nocích už Vám v hlavě vytrvale řádí jen jedna jediná myšlenka: najít ho a roz.... trrr.....prrrr Smajlík No asi si dokážete představit co všechno jsme si tak říkali že s ním uděláme až ho dopadnem. Smajlík Naštěstí pro něj vyzmizíkoval sám. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc líbí. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles