8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na váze můžete přibírat i kvůli nedostatku spánku

25. 08. 2008 | Diety
Spánek tělu umožňuje zregenerovat se psychicky i fyzicky a je tak z jedním z podstatných faktorů, které mají vliv na naše zdraví. Nedostatek spánku může být příčinou zdravotních problémů jako zvýšení krevního tlaku, přibývání na váze nebo cukrovka.


Spánek a hormony


Hormony hrají významnou roli i co se týče spánku. Začněme melatoninem a serotoninem. Serotonin je neurotransmiter, který přispívá k syntéze melatoninu. Hladina melatoninu v krvi se s příchodem večera zvyšuje, což vyvolává ospalost.

Spánek má několik fází – střídají se fáze lehkého spánku s fázemi spánku hlubokého, zvaného REM (Rapid Eye Movement).  Pro REM spánek jsou typické malé rychlé pohyby očí a mozek současně produkuje některé nezbytné hormony, jako je růstový hormon nebo leptin.          

váhaNedostatek spánku a váha

Výzkumy ukázaly, že nedostatek spánku může způsobovat nárůst váhy. Jedním z možných vysvětlení je to, že může dojít k narušení hormonální produkce. Přitom nejohroženější skupinou jsou v tomto ohledu děti a mládež. Nedostatek růstového hormonu může vést ke svalovým či růstovým obtížím, zejména u dětí.

Leptin je zase důležitý pro pocit sytosti a má-li ho tělo málo, dochází k nepotlačitelné potřebě hydrátů uhlíku. Z belgicko-americké studie mimo jiné vyplynulo, že hladina leptinu je vyšší u lidí, kteří spí dostatečně (10 hodin každou noc).

Hladina ghrelinu, což je hormon ovlivňující chuť k jídlu, se znatelně zvyšuje, pokud spíme méně než 4 hodiny. Není bez zajímavosti, že chuť na sladké a jeho konzumace na úkor zeleniny, ovoce a mléčných produktů byla mnohem nápadnější u lidí, kteří spánek spíše šidili. Nicméně k tomuto ještě nebylo nalezeno podrobnější vysvětlení.

Vědci také odhalili souvislost mezi nedostatkem spánku, diabetem 2. typu a vysokým krevním tlakem.

 

Žádné zázračné řešení

Hormony a spánek tedy nelze rozdělit. Je proto možné zlepšit kvalitu spánku pomocí hormonů? Léky a potravinové doplňky na základě melatoninu byly nejprve zakázány. To stále v případě potravinových doplňků platí, ne však pokud jde o léky. Dnes můžete v lékárně sehnat Circadin, který je určen pro léčbu krátkodobé nespavosti bez zjevné příčiny. Užitečnost melatoninu při spánkových obtížích je však sporná. Nehledě k tomu, že nejsou stále známy všechny vedlejší účinky.




Zdroj: SOS

Hana Houbičková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
tak to ma prekvapuje
Obrázek uživatelky
profil
Já se n jídlo jen kouknu a už mám 2 kg více.
Obrázek uživatelky
profil
Taky mám problém se spaním a asi to bude mít nějakej vliv neboď jsem přibrala 10kg a čím hůř spím tak letí kyla vzhůru ať se snažím sebevíc nikdo neporadí co dělat.
Obrázek uživatelky
profil
já přibírám i pohým dýcháním vzduchu, jinak to nevidím..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
mám to přesně opačně, když spinkám dlouho a pravidelně tak hubnu jakjsem ve stresu a nespim jdu nahoruSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles