Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše lázeňské toulání

4. 07. 2014 | Česká republika

Lázeňská města mají své kouzlo. Pamatuji si na své první lázně, když jsem byla ještě mladá holka a s rodiči jsme často jezdili na různé zájezdy od ROH. Protože jsem v tu dobu bydlela v Liberci, cílem našich cest kromě Československa bylo i tehdejší NDR a Polsko.

A tak si pamatuji, že mě kdysi dávno nejprve oslovilo jedno menší lázeňské městečko někde v Německu. Ihned na vás dýchne jiné prostředí, vidíte změnu v architektuře, pocítíte klídek na duši. Města jsou čistá a upravená, kouzelné vily, označené BAD nebo baden zvaly k návštěvě. Vždy se mi to moc líbilo. Lidé tam líně chodili na procházky...prostě citelná změna proti velkým městům, kam jsme jezdili za nákupy. Nebo městu, kde jsem bydlela.

Jako pacient jsem se poprvé dostala v roce 2006 do lázní Libverda, což je městečko v Jizerských horách nedaleko od Liberce a opět mně toto místo okamžitě učarovalo. Krásné domy, penziony, kolonáda, altánky, parky....vedle toho výrobna a prodejna oplatek a několik cukráren, které zvaly k odpočinku po prodělaných procedurách. Každou léčbu jsem měla v jiné budově, a tak jsem si je mohla prohlížet i zevnitř. Okolo lázní jsou lesy, nedaleko vede asi 300 schodů na známý Obří sud.

lázeňské touláníByla jsem zde 3 týdny a moc jsem si pobyt užila. Mimo jiné jsem poznala pár prima lidiček, se kterými jsem ještě dnes, téměř po 8 letech, stále ve spojení, ale také klasické lázeňské šviháky, kteří mě opravdu nebavili. Do Libverdy jsem pak ještě několikrát jela na pár dní nebo na týden, pokud nabízeli pobyt v akci. Vždy se tam ráda vracím aspoň na kukandu, když se vyskytujeme někde v okolí.

Když si mě v roce 2010 můj novomanžel stěhoval do Karlovarského kraje, jedním z lákadel, která pro mě měl připravená bylo, že je tu kraj lázní.

Již ne jako pacienti, ale pouze jako hosté, jsme je tady v okolí spolu navštívili všechny. Zcela mě okouzlily Mariánské Lázně, městečko krásné, útulné a s bonusem navíc - Zpívající fontánou. Byli jsme tam už mnohokrát a vždy mě to znovu a znovu nadchne. První skladbou, kterou jsme s manželem slyšeli, bylo Dobytí ráje - nádherná a romantická věc. A od té doby jsem do Mariánek i do fontány zamilovaná. Najdete zde také park miniatur Boheminium, kde můžete obdivovat makety např. Karlštejna, Červené Lhoty anebo mně známého Ještědu a mnoho dalších. Nedaleko je daňčí obora, také vyhlídka Hamelika apod. V Mariánských Lázních se prostě nemůžete nudit. 

O kousek dále jsou Konstantinovy Lázně. Malé, ale o to více působivější s krásným a velmi rozlehlým parkem. Máme to sem z domova asi 20 minut, tak si sem někdy prostě vyjedeme na nedělní procházku, kterou potom spojíme s kávičkou a zákuskem někde na terase hotelového domu. Kromě toho tu také obdivujeme opravený kostelík.

Karlovy Vary, naše okresní i krajské město, jsou největším a nejslavnějším lázeňským městem České republiky. Jsou známy z dob, kdy se po místních lesích proháněl na koni Karel IV. a jeho družina náhodou objevila horký pramen. A tak tomuto prameni přiřkl císař léčivou moc a nechal kolem vystavět město. Ve Varech najdete také nemálo historických budov, ale než objedete jen lázeňskou část, uteče vám celý den. Najdete zde Mlýnskou, Tržní, vřídelní a zámeckou kolonádu. A také 13 známých pramenů – např. Hadí, Tržní, Skalní a třeba pramen Karla IV.

Lázně Kynžvart, malé, ale opět kouzelné městečko, se nachází v chebském okrese Karlovarského kraje, uprostřed trojúhelníku lázeňských měst Karlovy Vary, Mariánské a Františkovy Lázně. Jezdí se sem léčit hlavně děti, pro které je zde výborné klima. Najdeme tu několik léčebných pramenů se jmény Richard, Viktor a Helena. Je tady naučná stezka ke čtyřem pramenům - Liščí prameny, Kančí a Jezevčí pramen, aby děti pobyt v lázních bavil. Kromě lázeňské části se může město pochlubit i zrekonstruovaným renesančním zámkem Kynžvart s rozlehlým parkem.

Dostali jsme se blíže k dalšímu městu, které nese jméno Františkovy Lázně. I sem se s manželem vracíme opakovaně, každý rok v květnu na slavnostní otvírání lázeňské sezony. V tento den je už město rozkvetlé nejen barevnými rododendrony, ale také třeba nádhernými červenými kaštany, které zdobí lázeňské parky. V den oslav je tu připraven vždy zajímavý kulturní program. I tyto lázně na mě působí velmi kladně, rádi se tu touláme. Vláčkem vyjedeme do oblasti zvané Amerika, kde se pomazlíme se zvířátky v místní mini zoo, projdeme naučnou stezkou a rádi posedíme v Chaloupce u vody na kávě. Cestou zpět se vracíme do lázní pěšky krásnou přírodou.

Poslední lázeňské město v našem okolí je Jáchymov. Místo známé tím, že zde v době minulé těžce pracovali političtí vězni. Jáchymov jsou radonové lázně, chlubí se dokonce tím, jsou první radonové lázně na světě. Část města, kde jsou lázeňské domy, je opět krásná, jinak město jako takové má hodně co dohánět, aby se sem lidé rádi vraceli. Za návštěvu jistě stojí Infocentrum v místní radnici, Hornické muzeum a také prohlídka šachty č.1.

Milí čtenáři, doufám, že vás moje lázeňské toulání bavilo a pokud pojedete naším krajem, nezapomeňte si na seznam výletů zapsat i návštěvu některých krásných lázní.


Lenig - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Naše lázeňské toulání:

Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
Naše lázeňské toulání
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné toulky lázeńskými městy. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děvčátka, jste milá a hodná, díky za reakce. Přeji pěkné prázdniny všem...LeniSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
napsaný článek. Všechny popisované lázně znám, ale mojí srdeční záležitostí jsou Karlovy Vary - byli jsme tam před 14ti dny. Jezdila jsem tam na prázdniny k babičce.
SmajlíkSmajlík
Fotky jsou také moc pěkné.
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezky napsaný článek o lázních, které jsem kromě Konstantinových navštívila. Nejvíce mě také okouzlily Mariánské Lázně, kam se každoročně vracím. V Jáchymově sem byla jako pacientka - 13 km od bydliště.
Bylo to velmi příjemné a poučné čtení. Leničko, píšeš opravdu poutavě.SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám to daleko do vašeho kraje, ale již jsem tam několikrát byla, je tam opravdu hezky.. my jezdíme rádi právě do Jáchymova, do lázní, alespoň vždy na 12-14 dnů..alespoň 12koupelí, aby tělo poznalo účinek radonu. Na lázeňský pobyt nemáme nárok. Jinak jednodenní výlety do ostatních lázní. Delší pobyt jsme ještě nezkoušeli...zatím bychom raději preferovali jáchymovké hýčkání.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles