Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 07.05. 2024
Dnes má svátek Stanislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nebojte se šedého zákalu, aneb znovu vidět jako ostříž

9. 12. 2009 | Nemoci

Šedý zákal neboli katarakta je onemocnění, jež podle odhadů postihne v průběhu života až polovinu obyvatel České republiky. U lidí starších 75 let je téměř pravidlem, že jakékoli zhoršení zraku je z větší či menší části způsobeno šedým zákalem.


Příčinou vzniku tohoto onemocnění jsou tedy nejčastěji degenerativní změny. Výjimkou ovšem nejsou ani úrazy oka či onemocnění, která šedý zákal také způsobují. Šedý zákal je obecně vnímán jako onemocnění spojené se stářím nebo alespoň vyšším věkem, ve skutečnosti jím však trpí i mladí lidé, lidé středního věku a někdy bývá dokonce vrozený a je diagnostikován již v novorozeneckém věku.

MUDr. Josef Hycl, CSc. však uklidňuje, že zastřené vidění způsobené šedým zákalem není třeba chápat jako neblahý osud, protože v dnešní době je toto onemocnění již velmi dobře léčitelné. Po mnoho generací bylo zhoršování vidění s věkem chápáno jako samozřejmý, přirozený a operaceneovlivnitelný důsledek stáří. Podle informací je však šedý zákal v dnešní době velmi dobře léčitelným onemocněním, a to především díky rozvoji oční chirurgie.

Lékaři spolupracující s portálem potvrzují, že výsledky operací radikálně změní stav oka k lepšímu až u 98 procent pacientů. Deset z devíti pacientů dosáhne dokonce vynikající zrakové ostrosti. U dvou procent pacientů ke zlepšení nedochází vlivem operačních a pooperačních komplikací nebo vznikem přidružených chorob, jakými jsou např. cukrovka, zelený zákal nebo makulární degenerace.

V České republice se dnes ročně provádí více než 80 000 operací šedého zákalu. Operace katarakty se tak stává nejčastějším chirurgickým zákrokem prováděným u lidí starších 65 let. Odhaduje se, že v průběhu svého života podstoupí operaci šedého zákalu alespoň na jednom oku každý druhý obyvatel České republiky. České zdravotní pojištění poskytuje dostatečnou úhradu na kvalitní operace bez doplatků. Pečlivě proto vybírejte pracoviště a neplaťte, za co nemusíte,“ vysvětluje MUDr. Josef Hycl, CSc.


Co je šedý zákal?

Při šedém zákalu dochází k zakalení oční čočky, která je za normálních okolností čirá. Toto zakalení brání průchodu paprsků na sítnici a způsobuje tím zamlžené vidění, citlivost na oslnění, krátkozrakost nebo zkreslení viděného obrazu. K zakalení čočky dochází v průběhu věku a je u každého člověka různé. Vědci zatím prokazatelně neví, co je příčinou šedého zákalu.

Vědecké studie však naznačují, že šedý zákal se ve větším množství vyskytuje u lidí žijících v horských oblastech a lidí, jež své oči často vystavují slunečním paprskům bez UV ochrany. Katarakta je také častým onemocněním diabetiků a pacientů dlouhodobě léčených kortikoidy, diuretiky a trankvilizéry. Výskyt šedého zákalu nebyl prokázán v souvislosti s prací na počítači, sledováním televize ani čtením ve špatném světle.


Operace šedého zákalu

Při vstupním vyšetření, které trvá jednu až dvě hodiny, posoudí lékař stav očí a provede měření oka, díky kterému se pak následně spočítá optická síla implantované čočky. Součástí vyšetření je poskytnutí informací týkající se zákroku a dále pak rozkapání očí a podepsání dokumentu o informovanosti pacienta. Celkový stav pacienta prošetří praktický lékař, aby se předešlo případným rizikům spojeným s operací.

Operace probíhá většinou ambulantně, což znamená, že pacient přijde do nemocnice až v den zákroku a tentýž den je také propuštěn. Po příchodu do nemocnice jsou pacientovi prvotně aplikovány do oka kapky rozšiřující zorničku a navozující anesteziologický účinek. Operace trvá 10 až 20 minut a přibližně po dvou hodinách může jít pacient domů.


Po operaci

Po operaci je nutné oko ošetřovat očními kapkami a chránit ho před jakýmkoli úrazem nebo vnějším tlakem. Druh kapek i jejich užívání určí lékař. Obvykle si pacient aplikuje kapky 2 až 4 týdny 1 až pětkrát denně.
Po absolvování operace šedého zákalu je možno vykonávat všechny běžné činnosti, které pacient vykonával i před operací. Výjimku mají pouze ženy, těm se doporučuje po dobu 2 týdnů nelíčit víčka a řasy. Po moderní operaci šedého zákalu není důvod zakazovat ohýbání.


Zdroj: Lékaři online.cz

Simbelmine
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nebojte se šedého zákalu, aneb znovu vidět jako ostříž:

Nebojte se šedého zákalu, aneb znovu vidět jako ostříž
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je dobré vědět, jaké choroby se dají již yní operovat. Oči? To je snad zlato pro každého.
Obrázek uživatelky
profil
jít hned je dobrá rada, ale objednání trvá i 4 měsíce!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles