Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nechcete mít byt plný blech? Podceňovat prevenci se nevyplácí.

11. 10. 2016 | Zvířátka
Když se mluví o ochraně psů či koček před parazity, nejčastěji je to v souvislosti s klíšťaty a nemocemi, které přenášejí. Lidé pak pod dojmem obav o své zvířecí miláčky pořizují antiparazitární ochranu zejména v době, kdy je tzv. „klíštěcí sezóna“, čímž zabijí tzv. dvě mouchy jednou ranou – chrání zvíře před klíšťaty a zároveň i před blechami, protože většina přípravků je multifunkčních. 

Jakmile ale vyprší účinnost obojků (5 – 6 měsíců), tabletek (3 měsíce) či pipet (1 měsíc), a mají pocit, že klíšťata už nehrozí, do dalších investic na ochranu se jim nechce. To je ovšem velká chyba, protože na rozdíl od klíšťat vám blechy z nechráněného psa či kočky dokáží zamořit celý byt. A rozhodně neplatí, že psí či kočičí blechy na člověka nejdou. Věděli jste, že vás blechy dokáží kousnout až 400x denně a nasát 15x více krve, než je jejich vlastní hmotnost?

Blecha je nepříjemný a hbitý parazit, napadající teplokrevné živočichy, tedy i člověka. Tento bezkřídlý hmyz se v srsti se pohybuje díky třem párům silných končetin, přičemž díky třetímu, uzpůsobenému ke skákání, dokáže dosáhnout na vzdálenost až jeden a půl metru! Na psech nejčastěji (až 95%) parazituje blecha kočičí (lat.Ctenocephalides felis), blecha psí (lat.Ctenocephalides canis) a blecha lidská (lat.Pulex irritans). Nalézt můžete ale i další varianty, třeba ježčí nebo králičí. V celé ČR se pak vyskytují desítky dalších druhů.

pes a blechyNa těle svého hostitele pobývá blecha ve svém dospělém stavu, kdy také kouše a saje krev. Vajíčka, která zde pak naklade, však nelepí, a tak volně vypadávají do okolního prostředí. Díky tomu se pak vyskytují rovněž zvířecím pelíšku nebo také v kobercích, sedačkách další vývojové fáze, tedy krom vajíček i larvy a kukly. Jakmile se vylíhnou, hledají si nového hostitele a mohou k vám připutovat klidně od sousedů. Jedna blecha, kterou tak najdete na psovi či kočce, v praxi znamená, že jich můžete mít v bytě klidně dalších sto v různých vývojových fázích. Dospělci viditelní na psovi tvoří cca 5 % celkové populace, 95% se nachází v okolí. Průměrně trvá doba od nakladení vajíčka do vylíhnutí dospělé blechy 4 až 5 týdnů. Nepříjemnou vlastností blech je jejich schopnost vydržet i roky bez potravy, takže ani 14 ti denní odjezd na dovolenou vás nezachrání.

Krom toho, že se napadená zvířata neustále škrábou a jsou neklidná, přináší sebou blechy i řadu nepříjemných zdravotních rizik. Přenáší kupříkladu některá závažná onemocnění jako je mor a tularémie. Blechy mohou být také mezihostitelem tasemnic a mohou tudíž tasemnice přenášet. Z jiných druhů tasemnic přenášené blechami jmenujme tasemnice rodu Hymenolepis, které se takto přenášejí z myší a potkanů. Často se po kousnutí blechou objevuje řada alergických reakcí na kůži, což může mít za následek zarudlou pokožku i vypadávání srsti. Známá je rovněž „nemoc z kočičího škrábnutí“, kterou vyvolává bakterie přenášená trusem blech. Trus se zachytí na drápcích kočky a při poškrábání se pak tímto způsobem přenese na člověka.

Ideální způsob, jak psa ochránit nebo ho zbavit aktuálního napadení, je využití nejmodernějších přípravků antiparazitární ochrany. Nejnovějším trendem v ochraně psů je použití ochucených tablet, které účinkují minimálně tři měsíce a dokáží postupně zlikvidovat nejen všechny blechy v domácnosti, ale i těch, které se vylíhnou a budou chtít psa napadnout. U takto chráněných psů se navíc nemusíte bát kontaktu s dětmi jako u vnějších přípravků a můžete je bez obav ze ztráty účinnosti koupat.

Domácností trápících se s invazemi blech, které si jejich miláček přinese, domů rapidně přibývá. Na podzim nás navíc čeká i druhá vlna klíšťat, takže důvodů, proč by zodpovědní majitele psů i koček neměli zapomínat na kontinuální ochranu svých mazlíčků, je o to víc.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !