Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nechte se okouzlit jarní Prahou

15. 05. 2017 | Česká republika
Jen málokteré roční období má takové kouzlo, jako právě jaro. Toto období je přímo stvořené pro návštěvu Prahy, která jindy bývá přeplněná turisty. Během celodenní procházky se dají krásně stihnout ty největší zajímavosti a mezi jednotlivými památkami si dopřát oddech u šálku lahodné kávy nebo vydatný oběd na břehu Vltavy.

Ideální je začít den v některé z kaváren na Rašínově nábřeží. Voňavá káva a výhled na majestát nejdelší české řeky – Vltavy, vás nastartuje pro celodenní výlet za zážitky. Cestou, směrem k Jiráskově náměstí, minete klenot moderní architektury, Tančící dům, který svého času vyvolal stejné rozpaky, jako Eiffelova věž v Paříži. Dům, jinak známý také jako Ginger a Fred, byl dostavěn v roce 1996. Podle pověsti má svůj zvláštní tvar proto, že si jedna z obyvatelek stěžovala, že jeho výstavbou přijde o výhled na Pražský hrad, proto se tvůrci uchýlili k onomu „úhybnému manévru“. Reálně ale dům symbolizuje československou společnost, která se po letech totality dala znovu do pohybu.

Přes navazující Masarykovo nábřeží se dostanete k jednomu z největších klenotů hlavního města, Národnímu divadlu. Národní proto, že právě národní sbírka byla hlavním zdrojem jeho financování. V roce 1881, jen několik měsíců po jeho otevření, však divadlo vyhořelo, ale to lid semklo ještě víc, a tak vznikla sbírka nová, tentokrát na jeho rekonstrukci. Minulý rok, hned vedle Národního divadla vzniklo nejmladší pražské náměstí – náměstí Václava Havla.

Nechte se okouzlit jarní PrahouLodičkami napříč Prahou

Jste-li milovníky romantiky, sejděte dolů na Slovanský ostrov, jinak známý také jako Žofín. V létě bývá rájem milovníků pikniků. Teď na jaře, si můžete zakoupit vyhlídkovou projížďku po Vltavě. Ostrov nese jméno po rakouské arcivévodkyni Žofii, matce císaře Františka Josefa I. Během projížďky směr Karlův most, minete Střelecký ostrov, který se kdysi nazýval Trávník. Původně byl totiž ve vlastnictví johanitů a fungoval jako zahrada.

Na Masarykovo nábřeží navazuje nábřeží Smetanovo, podél kterého se dostanete až ke Karlovu mostu. Nábřeží navrhl architekt Bernard Gruber a původně se mu říkalo Staroměstské, díky nedalekému Staroměstskému náměstí, kde je k vidění Pražský orloj, který ukazuje 3 různé časy: běžný občanský, staročeský a babylonský je dominantou Prahy již po 6 století.

Karlův most je v současné době nejstarší stojící most v Praze. Jeho stavba započala roku 1357, patnáct let poté, co původní, Juditin most, strhla povodeň. Most je přes půl kilometru dlouhý a zdobí jej řada barokních soch a sousoší. A prakticky ke každému se vztahuje nějaká zajímavá pověst. Chcete-li si něco přát, nevynechejte tak železnou mříž se slitinou, kde je vyobrazen sv. Jan Nepomucký a bronzový kříž. Postačí se dotknout levou rukou kříže a pravou vyobrazeného sv. Jana. V letech 2007 až 2010 proběhla rekonstrukce mostu, která byla rozdělena do několika etap, aby neovlivnila návštěvnost památky. Rekonstruovány byla část kamenných kvádrů, některé z nich ale musely být úplně nahrazeny replikami.

Nebyla by to však pravá jarní procházka, kdybyste minuli Petřín! Je to těžko představitelné, ale na vrcholu tohoto kopce bývalo původně popraviště! Přejděte Karlům most, sejděte dolů k Čertovce a podél kampy, kde se nachází také stejnojmenné muzeum, zamiřte rovnou k Lobkovické zahradě, odkud se, buď lanovkou nebo po svých, dostanete až Petřínské rozhledně inspirované Eiffelovou věží! Výhled na Prahu z výšky bezmála 70 metrů, je skutečně nezapomenutelný. Přes zahrady plné ovocných stromů projdete z Petřína rovnou na Pražský hrad.

Praha stověžatá

Nejvýznamnější český hrad vystavěný v 9. století, byl původně sídlem českých knížat, nyní hostí prezidenta republiky. Podle Guinessovy knihy rekordů jde dokonce o největší starověký hrad a zároveň nejstarší dosud obývaný hrad světa. V areálu se nachází celá řada pamětihodností, kterým dominuje gotická Katedrála svatého Víta, místo korunovace a posledního odpočinku českých panovníků. V blízkosti Pražského hradu se rozkládá malebná Valdštejnská zahrada s Valdštejnským palácem, sídlem Senátu České republiky. Zahrada i palác jsou přitom dílem lidské pošetilosti, kterým chtěl jeho zhotovitel vévoda Albrecht Václav Eusebius z Valdštejna soutěžit s Pražským hradem. Zahrada byla na tehdejší poměry zcela atypická. Vévoda ji totiž nechal vybudovat v antickém stylu. Narazíte tu na sochu Herkula, krápníkovou stěnu s grottami, exotické stromy jako magnólie či fíkovník a cizokrajné ptactvo. Při troše štěstí zde potkáte i přenádherné bílé pávy, kteří se v zahradách volně procházejí.

Tip na večer

Rovnou z Malostranské se tramvají pohodlně dostanete o kousek dál do Břevnova. Perličkou je, že měl Břevnov až do roku 1921 status samostatného města, na které bylo, prý snad omylem, povýšeno rakouskouherským císařem Františkem Josefem I. Dominantou Břevnova je benediktýnský klášter z 10. století, nejstarší mužský klášter u nás. Hlavním lákadlem kláštera je ale pivo Břevnovský Benedict, jež započalo s tradicí vaření piva v tehdejších zemích Koruny české. Břevnov byl také oblíbeným místem básníka Jaroslava Seiferta, který sem chodíval sbírat fialky a konvalinky.

Při trošce štěstí bude v místním kulturním centru a artovém kině Dlabačov probíhat nějaký zajímavý koncert nebo budou vysílat jeden z přímých přenosů zajímavého sportovního utkání, baletu či opery, kterými je toto kino v Praze jedinečné.

V Praze se zkrátka nudit nebudete. Prakticky na každém rohu je neustále co objevovat. Ne nadarmo byla v roce 2016 zařazena mezi 20 nejnavštěvovanějších měst světa a patří také mezi ta nejbezpečnější. Ve světě má Praha dokonce několik jmenovců počínaje menší vískou na Slovensku a většími městy ve Spojených státech, zakládanými českými osadníky na přelomu 18. a 19. století, konče.

Zdroj: Orea


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný a poučný článek. Jsem ráda, že jsem většinu míst zde popisovaných, několikrát navštívila. Po dálnici nám trvá cesta do Prahy necelou půlhodinu, když není dálnice ucpaná.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Praha je nejkrásnější město-alespoň pro mne..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles