Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejkrásnější pláže Řecka jsou na Krétě, aneb 5 pláží, které musíte vidět

27. 08. 2017 | Evropa
Elafónissi či Balos tak se jmenují pláže či lépe laguny jedna v jihozápadní, druhá v severozápadní části Kréty. Objevují se často na propagačních materiálech Řecka, protože ten pohled přesvědčí každého, aby se do Řecka či přímo na Krétu vydal. Léto je horké, na návštěvu památek a sportovních výkonů ne moc nakloněné – zejména pokud sebou máte malé děti jako my -  a tak jsme se vydali objevovat to nejlepší koupání na Krétě, potažmo v Řecku.

 

1. Elafónissi, nejlepší mořské koupání pro malé děti


Plytká laguna s velmi jemným bílým pískem, mezi Krétou a ostrůvkem Elafónissi, podle kterého tato pláž byla pojmenována, je jako stvořená pro koupání s dětmi. Ač je u vody mnoho návštěvníků, písek se vůbec nevíří, takže i v nejvyšší sezóně je laguna krásně průzračná. Nejsou zde žádné kameny či kamínky, tím pádem nehrozí bolestivé našlápnutí na ostřejší hranu. Voda je teplá, bez vln, dětem, ale ani dospělým se z vody či od hrátek na břehu vůbec nechce. Maximální hloubka dosahu 1 až 1,20 m, ale to jen v některých místech. Většinou je hloubka od 20 do 80 cm.
Pro dospělé nebo větší děti je snad ještě krásnější koupání na podélné jihovýchodní straně ostrůvku Elafónissi. Opět jemný písek, bílý někdy se žlutým nebo růžovým nádechem. Dno se pozvolna svažuje do hloubky a ve vodě se nacházejí sem tam větší kameny a skalky, které poskytují úkryt rybkám a jiným mořským živočichům. Ideální místo pro šnorchlování.
Až téměř k parkovišti vede asfaltová cesta, jen pár stovek metrů se jede po prašné neupravené, ale dobře sjízdné cestě. Čím dříve přijedete, tím blíže pláži se vám podaří zaparkovat. Na Elafonisi jsou 2 stánky s občerstvením a nad pláží, krámek se smíšeným zbožím, ovocem a skvělou rakií. Není tu žádný stín, proto doporučujeme vzít vlastní zásobu vody a slunečník nebo si plážový set (2 lehátka a slunečník) za 7 EUR pronajmout. 

BALOS - laguna2. Balos, laguna s horským přístupem


Další místo, které nabízí nezapomenutelné koupání s malými dětmi je pláž Balos na poloostrově Gramvousa v nejseverozápadnější části ostrova (viz. foto). U pláže se nachází ostrůvek Tigani, který společně s pevninou vytváří velkou lagunu o průměru 450 až 500 metrů. Voda je mělká, teplá, průzračná a bez vln, přímo stvořená pro brouzdání těch nejmenších. Směrem k ostrovu Gramvousa, na kterém se nachází proslulá benátská pevnost z roku 1582, je laguna otevřená na moře. Tady je krapet chladnější a velmi pozvolně se svažuje do hloubky.

My jsme se na Balos vydali po vlastní ose, pronajatým autem. Přibližně 8 km před příjezdem na parkoviště nás čeká závora, kde jsme zaplatili velmi symbolické vstupné, 1 EUR za dospělou osobu, děti jsou zdarma. Věk dětí posuzují jen namátkovým nahlédnutím do auta. Poté, už vás čeká prašná, hrbolatá cesta, která se pozvolna vlní nahoru po srázu nad mořem, kterou zdoláváte s velkou opatrností a maximální rychlostí 20 až 30 km/h. Přibližně po 6 km se dostanete na parkoviště (pokud je plné, parkuje se za pomoci místního parkmistra podél silnice). Následně nás čekal ještě dvoukilometrový, nejdříve pozvolný, později příkřejší sestup k pláži. Po cestě dolů i nahoru se naskytují krásné výhledy, člověk má stále tendenci zastavovat a fotit a fotit a fotit. Na pláži jdou pronajmout plážové sety za 7 nebo 8 EUR a je tu i stánek s občerstvením.  Vzhledem k tomu, že přístup k pláži není bez námahy, je na Balosu o poznání méně lidí, než na Elafonisi. Ačkoli mě osobně Elafonisi okouzlila více, díky čisťounké vodě a jemnému písku bez nástrah, můj muž více ocenil pláž Balos, protože nebyla tak zalidněná.

3. Frangokástello, s hradem na pláži


Nalákáni krásami předchozích dvou pláží jsme se i další den vydali pro změnu zase jih, na pláž Frangokastello. Téměř přímo na pláži stojí mohutná benátská pevnost z roku 1371, která sloužila jako ochrana před pirátskými nájezdy. Písčitá pláž, s dvěma tavernami a kamenným molem na první pohled ničím nezaujme. Nicméně pevnost „na pláži“ z ní dělá místo, kam se stojí za to podívat.
A když už jste tady, jen o pár kilometrů dále na východ, v zátoce, u stejnojmenného letoviska, se nachází dlouhá písečná pláž Plakias a ještě o pár kilometrů východněji písečná pláž Preveli s palmovým hájem, říčkou a nejvýznamnějším klášterem na Krétě Píso Preveli.

4. Mátala, černý písek a ementál Řecko - Mátala


Další z našich zastávek na jižním pobřeží byla pláž Mátala, která se od ostatních výrazně lišila především barvou písku.  Na rozdíl od jiných dosud navštívených je písek lávového původu a je černý. Atmosféru pláže dotváří pískovcová skála děrovaná malými jeskyněmi jako ementál, kterou si v minulosti oblíbili a okupovali členové hnutí hippies. 

5. Vái, palmy na pláži


Poslední místo kam jsme se vydali, byla pláž Vai, která se nachází na severovýchodě ostrova. Je zajímavá tím, že ji lemuje palmový háj. Pláž Vai je písčitá, moře průzračné, palmový háj úchvatný. Na skalním výběžku přibližně 25 m nad pláží je vyhlídka, odkud se otevírá výhled na celou zátoku. Pláž Vai stojí za návštěvu pro svůj karibský charakter, ale v hlavní sezóně tu bývá více lidí.


Zdroj, foto: FIRO-tour



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
díky za osvěžení vzpomínek, byla jsem na všech, Kréta je krásná Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlíknádherný kút, prekrásne čisté more a ružová pláž, raj na zemi, úžasnéSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Známí, kteří tam jezdí, mi to potvrdili. Prý jsou ty pláže opravdu nádherné.
Obrázek uživatelky
profil
nebyla jsem na žádné z nichSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles