Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Největší finanční zlozvyky a jak se jich zbavit

3. 06. 2014 | Finance
Peníze. Pro někoho představují prostředek k plnění vlastních snů, pro jiného téměř náplň života. Někdo je miluje, jiný nenávidí. Peníze ale nejsou buď „dobré“, anebo „původci všeho zla“. Tyto vlastnosti jim přiřazujeme sami podle toho, jak s nimi zacházíme. Pokud už teď cítíte negativní emoce, pravděpodobně nemáte zdravý vztah k penězům. Nevěšte ale hlavu, pokud odbouráte své finanční zlozvyky, uvidíte, že vám peníze budou dobře sloužit.

1. Každý by měl znát své „cashflow“ aneb výdaje pod kontrolou

Vytvořte si jednoduchou tabulku příjmů a výdajů. Když budete mít přehled, za co utrácíte, budou se vám výdaje i úspory lépe plánovat. Je dobré mít přehled o nutných platbách, které jsou pravidelné a z toho plynoucí stabilní výdaje, které se příliš nemění (nájem, doprava, léky apod.) z toho pak snadněji získáte i představu o tom, kolik si můžete dovolit šetřit anebo utratit. Některé banky proto nabízí ke svému internetovému bankovnictví i přehled, za co lidé utrácejí nejčastěji. Jedná se o grafy nebo tabulky, ze kterých snadno uvidíte, kde byste mohla ušetřit.

Největší finanční zlozvyky a jak se jich zbavit2. Rezervy vytvářejte v kasičce a ne v lednici!

Znáte tzv. válečný syndrom? Lidé, kteří jím trpí, musí mít naplněnou spíž jídlem, i když to vše nedokážou zkonzumovat. Pokud máte v rodině tento vzorec chování, už ho dále svým dětem nepředávejte. Naučte je spíše vytvářet finanční rezervy, které mají praktické využití. Ať už se rozbije auto nebo pračka, peníze navíc zcela jistě upotřebíte. Ideální rezerva by měla být ve výši tří až šesti měsíčních platů.  

3. Zkroťte impulzivní nakupování

Znáte to. Chystáte se do obchodu koupit tři věci a domů si jich donese dvacet. Jednoduchým pomocníkem, jak se vyhnout impulzivnímu nakupování, je vytvoření nákupního seznamu. To ale neznamená, že se budete ochuzovat a nedělat si nakupováním radost! Pokud se chystáte na „shopping“ oblečení, stačí si předtím rozmyslet maximální částku, kterou můžete utratit. A tu důsledně dodržte! Vyhnete se tak i špatnému svědomí. Dobré je si uvědomit, že často nakupujeme jen proto, abychom se uklidnili a rozpustili stres.

4. Inflace může být „zlodějka“, zabraňte jí v tom!

Ať už patříte mezi velmi spořivé povahy, nebo máte jen minimální úspory, vždy byste se je měli snažit bránit proti inflaci, která v loňském roce klesla na 1,4 % a letos by se měla průměrná inflace pohybovat kolem 1,1 %. Možností zhodnocení úspor existuje několik a ať už investujete jakkoli, vždy by to mělo být lepší, než nechat své peníze ležet ladem. Nejkonzervativnější cestou jsou spořicí účty, ale ty se aktuálně příliš nevyplatí. Za úvahu stojí třeba investice. Zkusit můžete různé fondy od zajištěných (bezpečných) až po ty vysoce výnosné, ale s možnou ztrátovostí. Ty poslední jsou doporučovány zkušeným investorům. Pokud se chystáte začít investovat, poraďte se se svým bankéřem.

5. Vyhýbejte se řešením na rychlé zbohatnutí

Smutné příběhy lidí, kteří svěřili celoživotní úspory pochybným společnostem nabízejícím oslňující výnos, se bohužel stále opakují. Rovnice „vyšší výnos = vyšší riziko“ bude platit vždy a je třeba k podobným nabídkám přistupovat velmi obezřetně. Vždy si zjistěte co nejvíce informací, referencí a ptejte se, čím je vysoký výnos vyvážen, obrňte se proti vemlouvavým sloganům a nenaleťte podvodníkům.

6. Neuvážené zadlužování

Opačným pólem jsou případy předlužených lidí, kteří končí osobním bankrotem a musí se spokojit s životním minimem. Vždy dobře zvažte, na co si půjčujete a zda splácení dluhu váš rozpočet zvládne. Odborníci také obecně doporučují, že bychom si neměli půjčovat na věci, které mají kratšího trvání než doba splácení půjčky. Mají tak na mysli zejména dovolené apod.   

7. Teleshoppingu se raději vyhněte

Produkty nabízené v teleshoppingu často vypadají originálně, jsou za bezkonkurenční cenu a navíc nás celý spot přesvědčuje, jak bez dané věci nemůžeme žít. Pozor ale na tyto „zbytečné“ nákupy, raději si vše dobře rozmyslete. A vezměte do úvahy i fakt, že si zboží nemůžete vyzkoušet, a poznat tak, zda je funkční a kvalitně vyrobené, nebo jestli jde o „šmejdy“. “Nejvíce na takové nákupy doplácejí ti, kteří si chtějí dělat radost nebo radost svým blízkým, navíc nemají zcela jasný přehled o tom, že se dají takto nabízené věci koupit i jinde a to i levněji. Kupodivu nemusí jít vždy pouze o důchodce.

Zdroj, foto: ČSOB


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !