Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Největší letní strašáci a jak se jim nejlépe vyhnout

10. 08. 2020 | Péče o tělo
Důsledkem dlouhého pobytu na slunci může dojít k přehřátí a přetížení organismu. Každého, kdo nebude dodržovat během letních vysokých teplot základní pravidla, mohou potkat nepříjemné potíže v podobě úpalu, úžehu, mdlob anebo tepelného vyčerpání. Jak jednotlivé zdravotní obtíže rozeznat, a jak si od nich ulevit, radí PharmDr. Ivana Lánová, lékárnice.

Úpal nebo úžeh. Jak je od sebe rozeznat?

Rozdíl mezi úpalem a úžehem mnozí lidé neznají a často si tyto pojmy pletou. V obou případech se jedná o poškození organismu, ke kterému dochází většinou v létě. Úpal je kolaps z horka, úžeh ze slunce. Pokud se jedná o kombinace pobytu v horkém, nevětraném prostředí s vysokou vlhkostí a nedostatkem tekutin, jedná se o úpal. Pokud je příčinou pobyt na přímém slunci, jde o sluneční úžeh.

Příčiny mohou být vně i uvnitř

létoVnitřními příčinami mohou být například zvýšená tvorba tepla a nedostatečná tvorba potu potřebná pro správnou termoregulaci vlivem dehydratace a ztráty solí. Mezi vnější příčiny patří vysoká okolní teplota, nadměrná vlhkost a těsné nevětrané místnosti. Většinou se ale jedná o jejich kombinaci. Úžeh je pak navíc spojován i se spálením pokožky od sluníčka a k jeho projevům může dojít až za několik hodin po zasažení sluncem.

Předejděte hrozbám. Dodržujte preventivní opatření

Abyste předešli úpalu či úžehu, je potřeba dodržovat základní preventivní opatření. Jedná se o dostatečný přísun tekutin, omezení pobytu na přímém slunci, střídavém ochlazování, nošení pokrývky hlavy a zvlhčování vlasů. V případě, že už potíže máte, je potřeba ihned zakročit. První pomoc spočívá v zamezení dalšího přehřívání a přenesení postiženého na chladnější místo. Důležité je okamžitě začít s ochlazováním tak, že se podávají chladné nápoje a aplikují studené zábaly. V případě úžehu se doporučuje přikládat obklady přímo na hlavu.

Mdloby nebo tepelné vyčerpání. Co je jejich příčinou?

Mdloby bývají spojené s dlouhým stáním na slunci spolu s působením vysokých teplot. Poznáme je tak, že se krev hromadí v dolní části organismu a mozek se hůře prokrvuje. Tepelné vyčerpání bývá způsobeno i větší ztrátou tekutin. Mezi základní znaky mdlob i tepelného vyčerpání řadíme bledost, studený pot, zrychlený tep, nevolnost, malátnost a závrať. V případě tepelného vyčerpání může být postižený navíc zmatený, podrážděný nebo deliriózní (blouznivý). Při těžké tělesné námaze se v důsledku úbytku tekutin a minerálů mohou objevit i svalové záškuby a křeče, které jsou bolestivé.  

Základem je dostatek tekutin

Stejně jako u předchozích hrozeb, i v tomto případě přísun tekutin, ochlazování a vyhýbání se dlouhému pobytu na přímém slunci zabrání mdlobám či tepelnému vyčerpání. V každém případě platí, že zásadní je rehydratace organismu tekutinami podávanými v malých dávkách.  


Zdroj, foto: BENU



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !