Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Několik praktických rad pro horké letní dny - 1. díl

26. 07. 2012 | Péče o tělo

Léto je v plném proudu a často se nám připomíná svými teplotami, které mnohdy lámou dlouhodobé statistiky. Pro lidský organismus jsou pak většinou takovéto teplotní extrémy pohybující se okolo 35 stupňů velmi namáhavé. Pojďme si tedy říci několik praktických rad a tipů, které Vám mohou pomoci lépe překonat tyto parné dny.


1. Hodně pijte

Hodně pijte... Slyšíte to ze všech stran, ale dodržujete to? Víte, co je nejlepší pít a v jakém množství? Dodržovat pitný režim je velmi důležité a to nejen v parných dnech. Organismus potřebuje doplňovat tekutiny nejen když se potíte, ale spotřebovává vodu i když se protáhnete, nadechnete, ale i když se třeba zamyslíte.

Několik praktických rad pro horké letní dnyKaždý člověk by měl denně vypít minimálně 2,5 - 3 litry tekutin. Samozřejmě se toto množství může lišit podle zátěže organismu, míry pocení či hmotnosti člověka. Nedoporučuje se však pitný režim "lámat přes koleno" ze dne na den. Pokud jste zvyklí pít denně maximálně  litr tekutin, náhlý zvrat v přísunu vody může organismus spíše zatěžovat. Může docházet k otékání končetin či nepříjemným pocitům v žaludku. Zvyšujte proto příjem tekutin postupně, každý den si dejte o dvě sklenky tekutin více a ne o několik litrů více.

Hovoříme-li o tekutinách, pro náš organismus je na doplňování nejideálnější obyčejná pitná nesycená voda. Vhodné jsou ale též slabší čaje (v létě jsou ideální ledové čaje), ale i tekutina přijímaná například z ovoce a zeleniny.

Jako vhodnou tekutinu k doplnění vody absolutně nepovažujeme kávu!    Káva mívá opačný efekt a spíše organismus vysušuje, než zavodňuje. Za každý vypitý šálek kávy je tedy nutné vypít navíc sklenici vody, aby se poměr alespoň vyrovnal.


2. Pokrývka hlavy není zbytečné klišé

Možná zastáváte názor, že s pokrývkou hlavy vypadáte jako "cosi pod lupenem", ale není důležitější zdraví než paráda? Obzvláště tmavé vlasy žhnoucí slunce přitahují doslova jako magnet a může tak snadno dojít k slunečnímu úžehu, což je velmi nebezpečné přehřátí mozkových obalů způsobené silným slunečním zářením. Samotný úžeh pak může mít za následek nejen bolesti hlavy či nevolnosti, ale i svalové křeče, horečku, nebo dokonce ztrátu vědomí. Je tedy lepší se pokusit tomuto velmi nebezpečnému stavu vyhnout a raději si vzít na hlavu nějakou tu kšiltovku či slušivý klobouček.

 

3. Zkuste přizpůsobit své plány

Je pravé poledne, slunce žhne nejvíce z celého dne a vy se právě chystáte na schůzku s kamarádkou, nebo právě vyrážíte na pravidelné kolečko po úřadech a vystavujete se tak nejintenzivnějším slunečním paprskům. Pokud je jasno, sluneční záření dosahuje svého maxima přibližně od 12 do 15 hodin a proto pokud můžete, vyhněte se pohybu venku právě v tomto časovém rozmezí. Některé schůzky či plány nejde dost dobře přesouvat, ale pokud je to jen trochu možné, udělejte to. Proč se plahočit na nákup v potu tváře v pravé poledne, když si jej můžete opatřit ráno či dopoledne, když slunce zdaleka tolik nepálí.

 

4. Studené potěší

Asi nemusím připomínat, jak je osvěžující kopeček výborné zmrzliny, ale klidně i nějaký ten polárkový dort s polevou a oplatkou. Zde totiž můžete spojit příjemné s užitečným. Zmrzliny nám nejen chutnají, ale navíc dokáží skvěle alespoň na chvilinku zchladit a osvěžit náš vyprahlý organismus, který doslova prahne po něčem studeném či ledovém. Dnes máme opravdu širokou paletu zmrzlin a vybere si snad každý - milovníci poctivých smetanových zmrzlin, ale i ti, kteří mají raději ovocné "vodovky". Sáhnout však můžeme i po ledových koktejlech, nebo ledové tříšti. Fantazii a chutím se meze nekladou.

Pokračování článku a dalších užitečných rad už zítra:
Několik praktických rad pro horké letní dny - 2. díl


Mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Několik praktických rad pro horké letní dny - 1. díl:

Několik praktických rad pro horké letní dny - 1. díl
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík díky za rady - dávám si na stůl lahev vody
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles