Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenápadný zázrak – lněné semínko

11. 04. 2014 | Nemoci
Lněná semínka se právem řadí k prvotřídním potravinám, neboť bývají kvůli obsahu cenných látek označována za potravinu budoucnosti. Mohou být různě barevná, liší se jen tím, že pocházejí z rozličných odrůd. Lisováním semínek se získává lněný olej, který je zdrojem mnoha nepostradatelných látek. V odborných kruzích se považuje za jeden z nejlepších olejů.

Potravina budoucnosti


Léčebné účinky lněných semínek jsou již po staletí velmi dobře známy. Jsou bohatým zdrojem cenných látek, vitaminů skupiny B, vápníku, železa, draslíku, zinku a selenu, ale zejména omega 3-mastných kyselin. Lněná semínka jsou skvělým lékem při zánětlivých potížích kloubů a revmatismu, chrání před nemocemi srdce a cév a celkově posilují imunitní systém. Podle některých lékařů nepříjemné projevy, jako je bolest žaludku, nevolnost, pálení žáhy, křeče, nechutenství či nadýmání, zmizí již po týdnu "lněné“ léčby.

Nenápadný zázrak – lněné semínkoSemínka pomáhají i při vředové chorobě žaludku a dvanácterníku a pozitivně působí na kožní problémy včetně ekzémů. Obsahují látky s podobným účinkem jako estrogeny, proto jsou vhodná i pro ženy v přechodu. Semínka lnu obsahují množství vlákniny, která na sebe dokáže vázat velké množství škodlivin, a působí jako šetrné projímadlo. Doporučené množství je jedna až dvě polévkové lžíce denně, předpokládá se jejich dlouhodobější užívání.

Lněný olej díky technologii lisování zastudena obsahuje vysoké procento ligninů, které mají silné protirakovinné účinky. Používá se k léčení a prevenci srdečních onemocnění, snížení vysokého cholesterolu a krevního tlaku, ke zmírnění některých zánětlivých onemocnění, je účinný v případě zácpy (užívat nalačno), posiluje trávení, čistí střeva a upravuje mikroflóru. A ještě jedna rada závěrem, účinnost lněných semínek i oleje zvýšíme, když je konzumujeme rozmíchané v měkkém tvarohu nebo bílém jogurtu.

Tipy do kuchyně


Lněná semínka jsou nejen výživná, ale mají příjemnou ořechovou chuť. Zdravější sladké moučníky včetně muffinů, palačinek, müsli, slaného pečiva a chleba připravíme tak, že do těsta přidáme asi tři lžíce mletých nebo v troše vody rozmixovaných lněných semínek. Ta mají vysokou výživnou hodnotu a částečně mohou nahradit přidávaný tuk či vejce. Lněnými semínky můžeme posypat domácí pečivo.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
po precteni tohoto clanecku utikam do prodejny a hnes si tohle seminko koupim.
Obrázek uživatelky
profil
lněné semínko je poklad Smajlík přestaly se mi třepit nehty a na zažívání je výborný Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mno, viděla bych to na ilustrační foto (onen hrášek bude spíše cizrna). Snad každý ví, jak vypadá lněné semínko Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé radySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
a taky jeden hrášek, ta fotka k tomu článku určitě nepatří, není semínko jako semínko
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles