8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenechte klouby zrezivět

31. 05. 2012 | Péče o tělo
Člověk je uzpůsobený pro život v pohybu, když pohyb chybí, svaly se mění v tuk, tloustneme, zadýcháváme se do schodů, bolí nás klouby a záda, zvyšuje se riziko civilizačních nemocí. Naopak pravidelný pohyb odvrací nebezpečí těchto lapálií, zvyšuje pohyblivost a přispívá k duševní rovnováze. Bolestivé klouby mají zůstat v klidu, ale jakmile se stav léčbou zlepší, je dobré každý den provádět cvičení, abyste prokrvili svaly kolem postiženého kloubu a podpořili tvorbu kloubního mazu.

Hýčkejte si svoje klouby

Bolavé klouby už dávno nejsou jen výsadou starší generace, trpí jimi lidé s nadváhou a mladí sportovci. Problémy s klouby postihují ve vyspělých státech Nenechte klouby zrezivětokolo 20 % obyvatelstva, ženy zasahují potíže s klouby častěji než muže. Z velké části je na vině nesprávný životní styl s nedostatkem pohybu.

Na klouby je dobrý i domácí úklid

Ideální a nejpřirozenější je chůze, k níž nepotřebujeme prakticky žádné pomůcky a provozovat ji můžeme za každého počasí v přírodě i ve městě. Zdraví prospěšná je jakákoliv chůze – do schodů, do práce, pěší túry… Stále populárnější je chůze s teleskopickými hůlkami – nordic walking. Hůlky jsou obzvláště vhodné pro starší lidi, neboť jim poskytují dostatečnou oporu, zatěžují i horní končetiny a obecně působí příznivě na fyzickou výkonnost celého organismu. Plavání je vhodné pro lidi jakékoliv stupně zdatnosti a hmotnosti, podporuje kardiovaskulární systém, posiluje svaly, šetří klouby a dobře se s ním hubne – za hodinu můžeme spálit 2000-4000 kJ, což je srovnatelné s množstvím energie vydávané při běhu.

Díky tomu, že voda nadnáší a usnadňuje tak pohyb, je při plavání minimální riziko poranění kostí, svalů a kloubů. Podobně energeticky náročnou jako plavání a snadno dostupnou je jízda na kole, kterou může dělat kdokoli bez ohledu na váhu a věk. Má-li cvičení a pohyb splnit svůj účel, musí si člověk vybrat takovou činnost, která ho zabaví a upoutá. Mnoho lidí rádo tancuje, aniž je přitom napadne, že je to také tělocvik. Tanec tělu prospívá stejně, jako jiná cvičení, a navíc je při něm zábava a příležitost poznat nové lidi. Vhodné je i cvičení podle jógy, které přináší uvolnění, snižuje stres a udržuje pružné svaly a klouby. K dalším vhodným aktivitám pro klouby patří i práce na zahradě nebo úklid, třeba vytírání podlahy, luxování, mytí oken a podobně. Třicet minut denně stačí, starší osoby si mohou tuto dobu rozdělit do dvou až tří bloků. Vždy záleží na zdravotním stavu a naturelu.

Zpočátku opatrně

Začínat se sportem není nikdy pozdě, i když přiměřený a pravidelný pohyb by nás měl provázet celý život, a to již od dětství. Ale buďte realističtí v posouzení svých možností a nepřepínejte se. Netrénovaný jedinec by se neměl vrhnout po hlavě do namáhavých sportovních disciplin, protože může dojít ke zhoršení degenerativních kloubních obtíží, může si způsobit zdravotní komplikace nebo dokonce vážná zranění. Předcházet tomu lze postupným zatěžováním a nic ze začátku nepřehánět. Zátěž zvyšujte pozvolna, tempo si udávejte sami a naslouchejte svému tělu. Bolest je varovné znamení, věnujte jí pozornost a nikdy ji nepřemáhejte.

Na klouby hodně pijte!

Voda je důležitá k udržení normální tělesné teploty během cvičení, zabraňuje únavě a svalovým křečím. Odborníci tvrdí, že je lepší se hodně napít po cvičení než ustavičně popíjet v jeho průběhu.

Jarmila Mandžuková
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jsem již důchodkyně. Jak se říká, že plavání je zdravé, tak mne při něm strašně bolí v kříži a plavat dlouho nevydržím, i když nejsem silná.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík jo jo - jen nebýt tak líná
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles