MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 16.05. 2024
Dnes má svátek Přemysl
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Artróza se může týkat i vás!

5. 06. 2009 | Nemoci
Už po 40. roce věku odolnost našich chrupavek prudce klesá, chrupavčitá vrstva v namáhaném kloubu se ztenčuje. Tento stav zprvu nepozorujeme, později se však může projevovat silnou bolestí, která bývá v pokročilejších stadiích téměř nesnesitelná.

Prvním příznakem toho, že „je něco špatně“ mohou být tzv. startovací bolesti. Projevují se nepříjemnou bolestí po námaze, typicky například na vnitřní straně kolene. Mechanické opotřebování kloubní chrupavky, které souvisí s jejím dlouhodobým přetěžováním, může nakonec vést až k artróze. Ta může postihnout jeden nebo více kloubů. Postupně je narušená funkce celého kloubu – objevují se kostní výrůstky, zhoršená je i funkce vaziva a okolních kloubů. Jednou z hlavních příčin tohoto onemocnění bývá obezita.

V současnosti má výskyt artrózy charakter epidemie a už dávno neplatí, že se jedná výhradně o nemoc související se stářím – mladší nemocní dnes nejsou žádnou výjimkou, především kvůli přetěžování kloubů při sportování a vrozeným vadám. Typickým projevem artrózy je bolest. Každý z nás kloubním změnám odolává různě, někdo je dlouho bez bolestí, jiný má naopak rychle silné bolesti a přestává se hýbat. Bolí především kolena a kyčle, dále páteř, drobné klouby rukou a zápěstí. Bolesti se nejprve objevují po větší námaze, později sužují nemocné i v klidu. Typická je také ztuhlost – klouby jsou po chvíli nečinnosti zatuhlé, je třeba je rozhýbávat cvičením, což je s Artróza se může týkat i vás!postupujícím onemocněním stále obtížnější. Postupně otékají a deformují se, klesá jejich hybnost, v závěrečných stadiích jsou už zkostnatělé a prakticky nehybné.

Půjde to zastavit?

Artrózu není zatím možné úplně vyléčit. Lékaři se pokoušejí dlouhodobě potlačovat bolesti se snahou o zachování funkce kloubů. Moderním trendem je pak zpomalovat úbytek kloubní chrupavky, což je pro rozvoj onemocnění klíčové. Ke zpomalení či zastavení úbytku kloubní chrupavky – a tak ke zpomalení postupu onemocnění – přispívají přípravky ze skupiny tzv. pomalu působících léků určených k terapii artrózy, kde je jednou z účinných látek chondroitin 4 a 6 sulfát. Jeho struktura se neliší od základní součásti kloubní chrupavky, která váže vodu a zajišťuje její pružnost, je protizánětlivý a působí aktivně i proti látkám, které chrupavku poškozují.

O tom, že je opravdu účinný, existují jasné důkazy: velká metaanalýza profesora D. Uebelharta z Univerzitní nemocnice ve švýcarském Curychu podrobně zpracovala prakticky všechna dostupná data z jiných studií, a potvrdila, že je skutečně efektivní u artrózy kolene a prstů. Kromě toho, že jeho užívání přineslo nemocným výraznou úlevu od nejtěžších příznaků, zde byl prokázán jeho tzv. chorobu modifikující efekt – došlo zde dokonce k úplnému zastavení ubývání kloubní chrupavky, což je skutečně převratné zjištění.

Úplně nejnovější studie z letošního roku (STOPP) navíc prokázala, že chondroitin 4 a 6 sulfát při dlouhodobém užívání zpomaluje degeneraci kloubů a zároveň ulevuje od bolesti. Nemocní dostávali jednou denně po dobu dvou let 800 mg chondroitin 4 a 6 sulfátu nebo placebo (neúčinná látka, nemocní to ale netuší). Ukázalo se, že lék významně snižoval úbytek šířky kloubní štěrbiny kolenního kloubu (klíčový ukazatel stavu onemocnění), nedocházelo tedy k ubývání chrupavky, přičemž účinek léčby se postupem času dokonce zvyšoval.

Pozor na životosprávuArtróza se může týkat i vás!

Velmi důležitá je správná rehabilitace a životospráva. U těžších postižení, provázených trvalou bolestí, která nereaguje na léky, je třeba nemocný kloub vyměnit za umělý. K tomuto řešení je však třeba přistoupit až v okamžiku, kdy ostatní léčebné metody selžou, mnohem lepší je vzniku onemocnění aktivně předcházet. V tomto smyslu je velmi důležitá prevence vzniku onemocnění. Je třeba dlouhodobě udržovat optimální váhu, při sportovních aktivitách se snažit vyhnout jednostrannému přetěžování (například sportům s rychlými skoky, zvraty pohybů a tvrdými došlapy – třeba aerobiku). Používejte správnou obuv, techniku cvičení a vyvarujte se úrazům. Nejvhodnější pohybovou aktivitou je plavání, dále cyklistika nebo jízda na běžkách. Základem správné léčby jsou přípravky proti bolesti (paracetamol), dále nesteroidní protizánětlivé léky (NSA) – například diclofenac epolamin.

Jejich dlouhodobé užívání je však zatíženo hrozbou vzniku závažných vedlejších účinků, hlavně žaludečních vředů a onemocnění srdce a tepen. Pokud obtíže dlouhodobě přetrvávají, je dobré poradit se o optimálním postupu s lékařem, který Vám doporučí nejvhodnější lék.

Autorka: Mgr Marta Štěpánková

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Na většinu zde popsaných problémů se nedávno objevily nové,účinnější preparáty.Sám jsem je vyzkoušel.Více soukromě na : aachj1@gmail.com
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles