Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neziderské jezero

10. 07. 2018 | Evropa
Neziderské jezero (německy Neusiedler See a maďarsky Fertö-tó) je jediné stepní jezero v Evropě ležící převážně v rakouském Burgenlandu na pomezí Rakouska a Maďarska. Jezero od severu na jih je dlouhé 36 km a ze západu na východ široké 6 – 12 km.


Průměrná hloubka je jen 1,8 metru a voda v jezeře je mírně slaná díky blízkým minerálním pramenům, které jezero z velké části zásobují vodou. Vody v jezeře bohužel stále rychleji ubývá a po ubývající vodě zůstávají dokola bažiny porostlé hustým rákosím. Jezero a step na východním břehu jezera tvoří rakouský národní park Neusiedler See – Seewinkel. Jezero a jeho rákosem pokryté břehy je malým rakouským mořem a hojně vyhledávaným místem pro rekreaci. Zdejší kraj, jezero i městečka v okolí jezera nabízejí vše, co patří ke správné dovolené, hlavně koupání, windsurfing, plachtění a provozování všech možných vodních sportů. Navíc kolem jezera a v celém Seewinkelu vedou stovky kilometrů cyklistických stezek a celá oblast je také známá pěstováním vinné révy a výrobou vína.

Neziderské jezeroMy jsme se do tohoto krásného kouta Rakouska vydali letos v červnu na pouhý jeden den. Dopoledne jsme navštívili hlavní město Burgenlandu Eisenstadt (ten stojí za samostatný článek) a odpoledne městečko Rust na západním břehu jezera. Rust je jedno z nejnavštěvovanějších míst u Neziderského jezera. Má jen necelé dva tisíce obyvatel a je nejmenším „svobodným“ městem (Freistadt) Rakouska. Malebné centrum tvoří Radniční náměstí (Rathausplatz) s kostelem, Hlavní ulice (Hauptstrasse) s řadou barokních domů a usedlostí a několik uliček okolo náměstí. Vše krášlí všudypřítomné květiny, převážně typické muškáty, a ozdobné předměty připomínající vinnou révu nebo čápy.

Kromě toho, že jsou ve městečku desítky vinných sklepů, a to i přímo v centru obce, je Rust také městem čápů. Na komínech domů především na Hlavní ulici si vystavěly svá hnízda četné čapí rodinky. Čápi jsou pochopitelně chráněni a město každý rok registruje jejich počet. Letos přiletělo de města 17 čapích párů, z nichž 15 párů vyvedlo mladé. Je to úžasné, když vám přímo nad hlavami létají čápi přinášející do hnízda potravu mláďatům. Právě blízké jezero a husté rákosí jsou bohatým zdrojem potravy pro tyto krásné ptáky.

Po prohlídce města jsme se nechali autobusem dovézt do přístaviště po 1300 m dlouhém molu lemovaném z obou stran rákosím. Vedle úzké silnice vede po molu i cyklistická stezka. Malým parníkem jsme pak vypluli na východní břeh do města Podersdorf. Cesta to byla poněkud dobrodružná, protože kvůli silnému větru se na hladině tvořily poměrně velké vlny a oba „námořníci“  měli s řízením lodi hodně práce, když jimi museli doslova kličkovat. Místo 50 minut trvala naše plavba skoro hodinu a půl a mnozí jsme pomalu dostávali mořskou nemoc.

V Podersdorfu na nás čekal košt vína v jednom z mnoha místních vinařství. Ochutnali jsme dvanáct vzorků, zajedli chutným „snackem“ (chleba s nejrůznějšími pomazánkami) a nakonec koupili i pár lahví vína domů. V Seewinklu se pěstují z velké části stejné odrůdy jako u nás na jižní Moravě. V naší skupině byli i dva vinaři, takže debata o víně s rakouským hostitelem nebrala konce. Posezení ve sklípku bylo příjemnou tečkou našeho zájezdu.


Nelke56 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Neziderské jezero:

Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
Neziderské jezero
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkní čtení i fotky...SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě hezké místo..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkný článek i fotografie.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles