8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 29.04. 2024
Dnes má svátek Robert
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očistné ohně Beltinu

29. 04. 2010 | Svátky

Pálení čarodějnic je pro křesťanství podivný zvyk, jehož kořeny sahají samozřejmě k náboženstvím pohanským.  Filipojakubská noc je vlastně poměrně „mladým svátkem“. Germáni tento svátek slavili na počest bohyně Valpurgi, která  prý byla patronkou čarodějnic (Valpuržina noc). Slované měli svoji tradici a tou bylo topení nebo bytí bohyně smrti Morany. Spolu s jejím topením odcházela z kraje zima.

Původ má tento svátek ale už  v keltské kultuře (slavil se již v 5. století před naším letopočtem). Jeho význam byl ovšem původně jiný.  Jednalo se o svátek Beltine (Beltain) jehož hlavním smyslem bylo očištění a plodnost.  Dalším určitým odkazem tohoto svátku je jistě 1. máj.  Zatímco dnes jsou tyto dva dny považovány za dva svátky, v keltské kultuře byly jedním dnem. Keltský den totiž začínal a končil večerem.  Večer začínal očišťováním od zlých sil a nemocí  za pomoci čisté vody z pramenů (keltové do vody nevstupovali – považovali by to za znesvěcení pramene), případně vykuřovadel za pomocí posvátných rostlin. Nejsilnější očistnou moc měly ale ohně, které byly zapalovány na posvátných místech a v centrech keltských osad. Nejprve byly staré ohně v celé osadě uhašeny a poté byl zažehnut oheň nový, který byl posílen a očištěn druidskými kněžími a ze kterého si později lidé odnášeli  žhavé uhlíky na založení nových ohňů. Půlnoc byla symbolem mezi světlem a tmou, přechodem z tmavé zimy do světlého léta. O půlnoci lidé procházeli mezi dvěma ohni a prováděli tudy i zvířata. Mladí lidé ohně přeskakovali. Tak docházelo k očištění.

No a poté nastal čas plodnosti.  Děti počaté na svátek Beltine byly považovány za  šťastné.

Podle pověstí předcházeli Beltinu hry a souboje mužů. Nejsilnější mladý muž byl prohlášen Zeleným králem na jednu noc a na konci své vlády si musel vybrat pannu, kterou učinil ženou.

Mě jakožto ateistce se smysl původního svátku Beltine líbí mnohem více, než sporné pálení čarodějnic. V dnešní době samozřejmě často nejde o nic jiného, než posedět s kamarády u prvního ohně teplejší části roku a dobře se při tom najíst a napít. Pokud bych se ale opravdu zamýšlela nad smyslem těchto tradic a pomyslela  na ženy, které byly v minulosti na popud církve skutečně upáleny, zdá se mi to jako výsměch jejich ztraceným životům.  Na druhé straně při dnešních problémech, které mají páry s plodností – no vyzkoušet se má všechno ;) .

 

KatyRZ - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Očistné ohně Beltinu:

Očistné ohně Beltinu
Očistné ohně Beltinu
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
to sú pekné zvyky
Obrázek uživatelky
profil
zaujímavé
Obrázek uživatelky
profil
U nás se znovu zavádí zvyk, kdy děti vyrobí z papíru figuru, kterou obléknou a pak v průvodu vynesou k vodě, kde ji zapálí a tím vlastně vítají jaro a vyhánějí zimu.
Obrázek uživatelky
profil
Z toho si nic nedělej. Jsme na tom stejně Smajlík. Ale tak třeba kdyby to mělo být očištění před plánovaným početím miminka, tak by mohl partner připravit malý ohýnek a případně tě přes něj přenést ne? Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, Katy! Mám ráda čtení, kde pisatel vloží také svůj vlastní názor na věc, ne pouze strohý popis!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles