Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování a cestování

25. 04. 2014 | Praktické rady

Na co si dát pozor pokud jedu do ciziny?

Riziko získání infekčního onemocnění není stejné pro každého cestovatele a je velmi ovlivněno jeho chováním, popřípadě množstvím a strukturou rizikových aktivit. Lidé si často neuvědomují, že v zemích kam cestují, jsou odlišné klimatické podmínky a zcela jiný životní styl, včetně stravovacích návyků. Zejména je třeba dodržovat tyto zásady:

-    Dávat přednost konzumaci řádně tepelně upravených jídel
-    Potraviny, které se tepelně neupravují konzumovat ihned po zakoupení, nebo do doby konzumace umístit do ledničky
-    Důsledně dodržovat zásady bezpečné přípravy stravy – to znamená oddělené plochy a pomůcky pro manipulaci s tepelně neopracovanými surovinami a finálním pokrmem
-    Dodržovat zásady osobní hygieny včetně dodržování zásad „bezpečnějšího sexu“
-    Nepoužívat vodu z neznámých zdrojů
-    Zeleninu a ovoce, které se neloupe důkladně umýt před konzumací pitnou vodou
-    Při výskytu komárů v dané destinaci používat repelenty a při pobytu v přírodě nosit vhodný oděv

Očkování a cestováníNa co bych se měla nechat očkovat?
Cestovatelům je třeba vždy doporučit, aby se s patřičným časovým odstupem dostavili do očkovacích středisek zdravotních ústavů nebo očkovacích center, kde jim podle destinace poskytnou vhodné očkování a komplexní poradenství.

Udály se nějaké aktuální změny ohledně očkování do ciziny? Pokud ano prosím o upřesnění.
Očkování se při cestách do zahraničí provádí podle doporučení Světové zdravotnické organizace a s přihlédnutím k aktuální epidemiologické situaci v dané destinaci.

Kde najdu ty správné informace k uvedené problematice?
Informace je možné nalézt např. na webových stránkách Ministerstva zdravotnictví (očkovací kalendáře) nebo je možné je získat v rámci poradenských služeb poskytovaných očkovacími středisky zdravotních ústavů či očkovacích center.

Platí stejná předepsaná pravidla očkování pro děti i dospělé v rámci dané země?
Očkování se provádí v souladu s pokyny uvedenými v Souhrnu údajů o přípravku, tedy k očkovací látce. Limitujícím faktorem provedení doporučeného očkování může být věk dítěte.

Dobré rady pro milovníky exotiky

Ne všude vás před problémy ochrání domácí slivovice. Chystáte-li se cestovat za exotikou do vysoce rizikových oblastí, začněte raději s očkováním. A začněte co nejdříve.

V posledních letech si česká turistika výrazně rozšířila obzory. Tradiční destinace u Středozemního moře, navštěvované zejména v létě, jsou stále více doplňovány celoroční exotickou turistkou. Zatímco před deseti lety byla cesta do Thajska spíše výjimečnou záležitostí, dnes jde již o běžnou dovolenou. Oblíbené jsou návštěvy afrických safari, nákupy v arabských bazarech, golfové turnaje na Floridě nebo pracovní cesty do Číny. Každá taková destinace však skrývá epidemiologická rizika, která ve střední Evropě nepotkáte.

Očkování se dělí na povinná
(žlutá zimnice, meningokokové infekce), doporučená (virová hepatitida A a B, břišní tyfus, meningokokové infekce, cholera, vzteklina, japonská encefalitida), pravidelná (tetanus, pertuse, difterie, poliomyelitida, spalničky, zarděnky aj.) a speciální (chřipka, pneumokokové infekce, plané neštovice). Povinná očkování proti žluté zimnici a meningokokovým infekcím obvykle zajišťují centra cestovní medicíny. S aplikací doporučených a pravidelných očkování se můžete obrátit i na svého praktického lékaře.

Očkování a cestováníOchrana před malárií

Malárie se vyskytuje ve většině zemí tropů a subtropů, ročně onemocní 300-500 milionů lidí. V České republice je ročně hlášeno 20-30 případů onemocnění. Vzhledem k tomu, že onemocnění může mít smrtelné následky, měl by cestovatel 4-6 týdnů před cestou navštívit svého lékaře, který mu doporučí antimalarické přípravky a další ochranné prostředky zamezující poštípání komárem. Užívání antimalarických léků je přísně individuální, bere se v úvahu místo pobytu, riziko nákazy, roční období, věk a zdravotní stav cestovatele. Riziko nákazy však můžete výrazně snížit i dodržováním zásad správného chování, protože proti některým infekcím účinná vakcína pro turisty jednoduše neexistuje (např. malárie a horečka dengue).

Chraňte se proto před poštípáním hmyzem aplikací repelentů, používáním moskytiér a nošením vhodného oděvu. Cestovním průjmům a dalším infekcím zažívacího traktu lze účinně předcházet konzumací nezávadné vody a tepelně upravené stravy. Rozhodně se vyvarujte kontaktu se sladkou vodou v tropických oblastech, kde hrozí schistosomóza, tedy i koupání či sprchování neupravenou vodou z řek a jezer! Rizikové může být i holení břitvou, nemluvně o tetování jako suvenýru z cest.

Žlutá zimnice – povinná – subsaharská Afrika, Jižní Amerika
Meningokokové infekce – doporučená - subsaharská Afrika
Virová hepatitida A a B – doporučená – celá Asie, Afrika a Jižní a Latinská Amerika, východní Evropa
Břišní tyfus – doporučená - tropy Asie, Afriky a Jižní Ameriky
Cholera – doporučená – Indie, tropy Afriky, jihovýchodní Asie, Haiti
Vzteklina – doporučená – Asie, Afrika, Latinská Amerika, jihovýchodní Evropa
Japonská encefalitida – doporučená – jihovýchodní Asie a Indie
Tetanus – pravidelná – vyžaduje USA, Kuvajt před dlouhodobým nebo pobytem
Poliomyelitida – pravidelná – západní Afrika, Indický subkontinent, Střední Asie

Očkování při cestách do exotických zemí také velmi doporučuji i přesto, že nejsou většinou hrazena z veřejného zdravotního pojištění. Investovat do snížení rizika onemocnění se určitě vyplatí a ušetří vám mnoho strastí při onemocnění a i finančních prostředků spojených s budoucí léčbou. Důležité je také upozornit na to, že mnohá očkován trvají několik měsíců a je proto potřeba vyhledat odbornou pomoc včas před cestou.


Autor: MUDr. Tom Philipp, Ph.D., MBA
MUDr. Vladimír Valenta
Zdroj: Ministerstvo zdravotnictví ČR


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !