8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Očkování do Thajska, Malajsie, Indonésie – mix kultur a nádherné pláže

23. 07. 2010 | Praktické rady

Cestování do exotických destinací si získává stále větší popularitu. Aby se však zahraniční dovolená obešla bez zdravotních obtíží, je třeba se před odjezdem informovat o zdravotních rizicích a možnostech očkování. V Očkovacích centrech jsou vám k dispozici odborní lékaři – epidemiologové s dlouholetou praxí v oboru.

Na konzultaci do jedné z osmnácti poboček v ČR se můžete objednat na bezplatné telefonní lince 800 123 321. Na schůzce pak lékař na základě podrobné znalosti problematiky cestovní medicíny, aktuálních rizik v jednotlivých oblastech světa a v neposlední řadě také vašeho zdravotního stavu sestaví nejen přesný plán očkování, ale také doporučí léky a ochranné prostředky a seznámí vás s ověřenými a doporučenými postupy, které sníží riziko zdravotních problémů na minimum.

Ve spolupráci s doc. MUDr. Rastislavem Maďarem, Ph.D. jsme připravili ukázkové informace o exotických destinacích, které jsou v posledních letech u českých cestovatelů nejoblíbenější. MUDr. Maďar je specialista v oborech epidemiologie, prevence a kontroly infekčních nemocí, cestovní i tropické medicíny a také nadšený a zkušený cestovatel.

Thajsko, kterému se přezdívá země úsměvů, nabízí pro každého něco – je exotická, plná přírodních krás i historických památek a láká turisty na džungli deštného pralesa, domorodé vesničky, malebnou krajinu rýžových polí a tropické ostrovy. Země je navíc k turistům také finančně přívětivá. Malajsie, země v srdci Asie, je proslulá jako země  mnoha krás, divů a atrakcí, kde se střetává malajská, indická a čínská kultura. Za návštěvu stojí vedle lákavých pláží také metropole Kuala Lumpur, která spojuje to nejlepší z moderního života s půvabem starého světa. Ostrovní říše Indonésie je tvořena pestrou mozaikou  13.700 ostrovů a ostrůvků, tisícovky jazyků a nářečí, stovky národů, zalidněných nížin i liduprázdných pralesů. Každý kout rozlehlé země má svůj osobitý charakter, mezi nejvyhledávanější patří ostrovy Bali a Lombok.

„Základní kombinací do zemí Jihovýchodní Asie je očkování proti virové hepatitidě A+B a břišnímu tyfu. Pokud je v plánu fyzicky náročná aktivita a kontakt s místními obyvateli, doporučujeme i vakcinaci proti meningokokovému zánětu mozkových blan,“ radí doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D. Při pobytu v odlehlých oblastech (např. pralesy a vzdálený venkov) nebo při dlouhodobém pobytu je vhodné i očkování proti vzteklině a v letním monzunovém období proti Japonské encefalitidě. Cestovateli, který má v plánu ochutnat místní kuchyni v pouličních restauracích, doporučuje MUDr. Rastislav Maďar také dvě dávky vakcíny, které ochrání před cholerou a velkou částí bakteriálních cestovatelských průjmů. Před odjezdem je třeba zkontrolovat platnost očkování proti tetanu.

„Na severu Thajska, v malajských pralesech a na severu a východě Srí Lanky se vyskytují i rizikové malarické oblasti. V prevenci této potenciálně smrtelné nemoci je potřebné po konzultaci s lékařem-specialistou užívat antimalarické tablety a repelent s dostatečnou koncentrací účinné látky. Ten chrání i před dalšími tropickými horečkami, kterým nelze předcházet očkováním např. dengue a chikungunya,“ dodává doc. MUDr. Rastislav Maďar, Ph.D.

 

Zdroj: Očkovací centrum

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !