Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oční komplikace diabetu

22. 12. 2014 | Nemoci

Diabetes mellitus (DM) neboli cukrovka je celosvětově zodpovědná za největší procento slepých pacientů. Postižení očí patří bezpochyby k nejzávažnějším komplikacím diabetu.

I když diabetici subjektivně nemívají s očima žádné problémy, měli by 1x ročně chodit na pravidelné preventivní oční kontroly. Postižení očí probíhá nepozorovaně a v době, kdy již způsobí zhoršení vidění, je naděje na úspěšnou léčbu mnohem menší.                                            

Přibližně 80 až 95 % těžkých zrakových postižení způsobených cukrovkou by se dalo odvrátit včasnou oční laserovou léčbou.

Nejzávažnější a zároveň i nejčastější komplikací diabetu je diabetická retinopatie (DR). Diabetická retinopatie je chronické progresivní onemocnění sítnice, choroba pokračuje neustále pomalým či rychlým tempem. Špatně kompenzovaná cukrovka postihuje v očích drobné cévičky, které se ucpávají, tím dojde k porušení prokrvení sítnice.  Druhý způsob postižení sítnice je, že cévy „netěsní“, vytéká z nich tekutina a způsobuje otok sítnice. Nedostatečné prokrvení i otok sítnice ničí schopnost vidění. Oko se snaží napravit situaci růstem nových cév, ty jsou ale nekvalitní a škodlivé, praskají, mohou způsobit krvácení na sítnici i do sklivce a odchlípení sítnice.                  

Oční komplikace diabetuZnámky diabetické retinopatie se při DM 1. typu objeví do dvou let po záchytu jen u 2–7 % nemocných. Po deseti letech počet postižených narůstá na 50 % a po 20 letech na 75 % a více. U více než 25 % nemocných se objevuje nejzávažnější forma DR, tedy forma proliferativní (PDR). Jedná-li se o DM 2. typu, jsou změny na sítnici patrné již druhý rok po záchytu u více než 20 % nemocných.        

Aktivní screening provádí oftalmolog u DM 1. a 2. typu bezprostředně po stanovení diagnózy DM. Četnost kontrol u diabetiků s DR je častější (po 3 až 6 měsících) a závisí především na stupni DR. Častější kontroly jsou nutné také během těhotenství. V těchto případech je nutný kontakt diabetologa s oftalmologem. Faktory, které nejvíce ovlivňují vznik a průběh diabetické retinopatie, jsou délka trvání cukrovky, ale také dlouhodobá kompenzace cukrovky, což je jediné, co pacient v léčbě diabetických očních změn může ovlivnit. Změny na očním pozadí „dobíhají“ po obdobích špatné kompenzace, tzn. oční změny se projeví třeba až po několika letech trvání špatné kompenzace diabetu. Jakmile už je proces nastartovaný, je obtížné jej i zpomalit.

Proto je pro prevenci tak důležitá dobrá dlouhodobá kompenzace diabetu.     Přesto je zřejmé, že oba typy cukrovky - DM 1. a 2. typu - musí mít společný faktor, který je zodpovědný za vznik a rozvoj DR. Tím společným je kolísání hladiny cukru, ale především hyperglykémie – vysoký obsah cukru v krvi. Další faktory, které zhoršují diabetickou retinopatii, jsou zvýšený krevní tlak a zvýšená hladina krevních tuků. 

Zjevné příznaky nejsou dlouhou dobu žádné a postižení sítnice může zjistit jen lékař při preventivní prohlídce očního pozadí. V pozdějších stadiích dochází k poklesu vidění. Konečným stadiem může být slepota. Závažnou komplikací, která na slepotu může navázat, je bolestivá forma zeleného zákalu-glaukomu, který může i v současnosti končit enukleací bulbu – vyjmutím  oka. Základním vyšetřením je vyšetření zrakové ostrosti, které nás informuje o funkční zdatnosti centrální krajiny sítnice - makuly. Pak následuje oftalmoskopické vyšetření očního pozadí v arteficiální mydriáze – tedy kdy se za pomoci očních kapek rozšíří zorničky, a oftalmolog hledá změny typické pro diabetickou retinopatii a určí stupeň pokročilosti diabetické retinopatie.

Z dalších vyšetřovacích metod je třeba se zmínit o tzv. fluorescenční angiografii. Jedná se o kontrastní vyšetření, kdy se podá do žíly v loketní jamce roztok fluoresceinu. Fluorescein se během 8-10 sekund dostane do sítnicového řečiště, kde nám poskytuje cenné informace o stupni poškození sítnicových cév, informuje nás o stupni hypoxie - nedostatku kyslíku na sítnici. 

Zvládnutí DR je založeno především na její prevenci, tedy optimální kompenzaci diabetu, ale i dalších rizikových faktorů, jako je vysoký tlak a vysoká hladina krevních tuků. Medikamentózní léčba nepřinesla výsledky. Optimismus budí studie zabývající se vlivem podávání monoklonálních protilátek proti vaskulárnímu endotelovému růstovému faktoru – VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), obzvláště pokud jsou použity v kombinaci s laserovým ošetřením.

Ostatní oční komplikace diabetu 

Obrny okohybných nervů                                                                                                                          Postižení oka při cukrovce se může projevit obrnami okohybných nervů. Tyto projevy provází dvojité vidění, které může být provázeno poklesem víčka. Někdy se přidružují i neuralgické bolesti hlavy. Léčba spočívá v dlouhodobém podávání vitaminů skupiny B a látky rozšiřující cévy.

Optická neuropatie                                                                                              Onemocnění je charakterizováno náhlým poklesem zraku. Na sítnici se projeví edémem terče zrakového nervu. Léčba je kortikoidy.

Zelený zákal (glaukom) - neovaskulární                                                                       Toto onemocnění je velmi devastující, obtížně léčitelné, končící slepotou. Bolestivá forma glaukomu končí nezřídka enukleací bulbu často i na žádost samotného pacienta.

Poruchy refrakce                                                                                                           Jiným očním projevem cukrovky, který nesouvisí s diabetickou retinopatií, je proměnlivé vidění během dne. Bývá spíše u mladých nepoznaných nebo špatně kompenzovaných diabetiků. Je způsobeno neustálými změnami dioptrií v oční čočce, které způsobuje proměnlivá hladina cukru v krvi. Korekce brýlemi je zbytečná, stav se upraví po kompenzaci DM.

Katarakta  (šedý zákal)

Diabetickou kataraktu považujeme za častou komplikaci cukrovky. Předpokládá se, že až  10 % nemocných diabetem má kataraktu nebo bylo pro ni operováno. Sama katarakta může dělat problém již v rozpoznání diabetické retinopatie, protože neumožňuje dostatečnou vizualizaci očního pozadí. Tento stav je sám o sobě již indikací k operaci šedého zákalu.

Oční záněty  

U diabetika je častější výskyt zánětů víček, spojivek, rohovek a plísňových očních infekcí. Běžnou medikací se obtížněji zvládají.

Závěrem je třeba se zmínit o důležitosti dokonalé kompenzace diabetu. Často se setkáváme s tím, že si diabetik zcela dostatečně neuvědomuje klíčový význam dodržování dietického režimu a životosprávy z hlediska rozvoje očních komplikací diabetu. V tomto směru je třeba na diabetika neustále pozitivně působit.


Autorka: Mudr. Helena Štrofová
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !