8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Okořeňte si život i domácnost!

21. 05. 2009 | Domácnost
Květen je měsícem lásky!  A tím pádem je taky měsícem, kdy byste měli vysadit do květináčů a truhlíků v kuchyni a na verandě bylinky, které máte rádi. Jen se zamyslete! Co potěší vaše smysly více než krásná, specifická vůně čerstvých bylinek. Vaše jídla budou odteď ještě chutnější než kdy dřív!

Pěstování bylinek není žádná složitá věda. Přesto je třeba se mu věnovat pečlivě a pravidelně, aby bylinky nezašly. To se týká hlavně zalévání. Vaše snaha a láska, kterou bylinkám budete věnovat se vám pak mnohonásobě vrátí v podobě bohaté sklizně, takže se máte na co těšit. A k čemu jsou tedy takové bylinky vhodné? To je různé! Čerstvé bylinky najdou uplatnění nejen při přípravě různých druhů pokrmů, ale i čajů, odvarů a zábalů. Každá pomáhá na něco jiného, a proto jsme pro vás připravili trojdílný přehled nejběžnějších bylinek pěstovaných v interiérech.

 

K rajčatům chutná bazalka

Okořeňte si život i domácnost!Bazalka pravá je jednoletá léčivá rostlina. Pochází z čeledi hluchavkovitých. Jejím domovem je Indie, kde se pěstuje již od starověku. Na náš kontinent byla přivezena v 16. století a rychle se rozšířila nejprve jako okrasné rostlina. Svým vzhledem připomíná malý keřík. Dosahuje vzrůstu mezi 20 a 40 centimetry. Specifické je především její aroma, které výborně obohacuje chuť mnohých pokrmů.

Je to ideální rostlina pro pěstování v interiéru. Není vůbec náročná, stačí jí pěkné slunečné místo a pravidelná zálivka. Z bazalky se využívají její listy, které se přidávají do různých salátů, omáček, na pizzu, ale i do masových směsí a konzerv. I po tepelném zpracování si uchovává své účinky. Pro další využití ji můžete usušit při teplotě 35°C. Právě čaj ze sušených listů dobře podporuje trávení. Příznivě působí i při nadýmání. Bazalka se kromě potravinářství využívá také při výrobě léčiv nebo parfémů. Zajímavostí je, že bazalka bohatě kvete, a proto je označována jako medonosná a zároveň je díky tomu velice oblíbená mezi včelaři.

 

Meduňka chutná i léčí

Meduňka, plným jménem meduňka lékařská, je stejně jako bazalka také léčivou rostlinou z čeledi hluchavkovitých. Svou velikostí může dosáhnout až metr a půl. Původně se pěstovala v oblasti Malé Asie a východního Středozemí. Odtamtud se ale ve středověku rozšířila i do dalších oblastí. Pěstuje se sice hlavně venku, ale i daří se jí i na slunném, vzdušném místě v domácnosti.

Z meduňky se využívají také listy. Ty mají svěží aroma, které připomíná vůni citronu. Kromě kořenění jídel má i další využití. Připravuje se z ní meduňkový čaj, jenž je vhodný pro uvolnění, navození klidu a příjemného spánku a také pro dobré zažívání. Z listů se připravuje speciální meduňkový likér. A své důležité místo má meduňka i ve farmacii a lékařství. Máme pro vás malý tip! Meduňku sušte co nejrychleji. Při pomalém sušení totiž hnědne.

 

Tymián pomůže zažívání

Okořeňte si život i domácnost!Tymián obecný spadá také pod hluchavkovité rostliny. Původní oblastí, kde rostl, je Středomoří. Jeho vzhled s mateřídouškou není vůbec náhodný, je totiž jejím poddruhem. Keřík tymiánu roste do výšky mezi 20 až 30 centimetry. I tymiánu se daří na slunných místech. Půdu má raději sušší.

Aroma tymiánu připomíná citrusové plody – pomeranče i citrony – vše záleží na obsahu silice. Využívají se jak jeho listy, tak i květy, čerstvé i usušené. Vhodný je jako přídavek do omáček a na masa. Tymián působí blahodárně proti průjmům, nadýmání a při zánětech trávícího traktu. Využijete ho i k léčbě kašle. Navíc působí naprosto protizánětlivě. Je účinný proti bakteriím, plísním, střevním prvokům a parazitům. Říká se, že dokonce povzbuzuje i sexuální apetit.

 

Oregáno, neboli dobromysl

Oregáno, česky zvané dobromysl, je hodně rozšířenou bylinou po celém světě. Přesto je jejím původním stanovištěm mírný a subtropický pás Evropy a Asie. Tato trvalka, příbuzná rodem s majoránkou, dosahuje výšky až 60 centimetrů. Je medonosná stejně jako bazalka.

V jídle můžete objevit jak sušenou, tak i čerstvou dobromysl. Mexické chilli by bez něj nebylo to pravé. Výrazná chuť oregána je velice specifická. Přesto v ní můžeme najít podobnost s majoránkou. Najdeme je i v podobných jídlech, do nichž se oregáno a majoránka dávají – ochutíte s ní omáčky, mleté maso, polévky, pizzu i špagety. Když si ho na několik týdnů naložíte do oleje, získáte zajímavě ochucenou, nahořklou surovinu, již uplatníte při dalším vaření.

Dříve se oregáno stalo náhražkou pravého čaje. Vy si odvar z něj můžete vychutnat ještě i dnes po tolika letech, kdy už čaj je běžně k dostání. Dobromysl, jak už sám název napovídá, má dobrý vliv na nervový systém, zároveň zmírňuje plicní choroby, léčí kašel a má protizánětlivé účinky. Podporuje chuť k jídlu, takže není nejvhodnější, pokud zrovna držíte dietu.

Pokud jste líní na kupování sazenic, samotné sázení a podobné věci, nevadí! Můžete si v zahradnictví, ale i v některých obchodních řetězcích, pořídit bylinky už zasazené. Péče o ně není o nic složitější jako o ty, které si zasadíte sami. Bez práce tak můžete v klidu a v teple svého domova sklízet úrodu.

Zdroj: Spotřebiče.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
mám moc ráda,ale jsem odkázána jen na truhlík za oknem,nemám zahrádku
Obrázek uživatelky
profil
samozřejmě je to nejlepší si vypěstovat si svoje bylinky,není to náročné a potěší to mít vlastní kořeníčko!!!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
chceš-li poslat několik sazenic meduňky, dá se pěstovat i za oknem a prodám i sušenou
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles