Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Olšanské hřbitovy

13. 01. 2017 | Česká republika

Procházet se po hřbitově může být pro někoho nezvyklé. Já při svých procházkách uličkami Prahy občas na hřbitov zamířím. Na podzim jsem se znovu prošla Olšanskými hřbitovy, kde nalézám velké množství pozoruhodných architektonických miniatur ve formě náhrobků a soch.  

Olšanské hřbitovy jsou největším pražským hřbitovem. Původně zde byl v 17. století založen morový hřbitov, spolu s kaplí zasvěcenou patronům proti moru, sv. Rochovi, sv. Šebestiánovi a sv. Rozálii. Morový hřbitov se stal v průběhu času hřbitovem veřejným a postupně se rozrostl až do dnešní podoby.  Za tři století svojí existence jsou zde pochovány více než dva milióny mrtvých.

Na Olšanských hřbitovech objevíte historicky velice cenné náhrobky, které sem byly přeneseny ze zrušeného karlínského vojenského a karlínského evangelického hřbitova, čestná vojenská pohřebiště z první světové války, hroby vojáků, kteří padli za druhé světové války.  Kromě běžných občanů je zde pohřbeno i mnoho významných osobností společenského a kulturního života. Najdete zde  například  hrob Josefa Jungmanna, Františka Ladislava Čelakovského, Karla Havlíčka Borovského, Miroslava Tyrše, Josefa Lady, Jana Wericha a Jiřího Voskovce nebo Jaroslava Ježka. Jeden z nejhonosnějších a nejznámějších náhrobků na Olšanských hřbitovech je rodiny soudního rady Aloise Hrdličky. Jde o čtyři sochy v životní velikosti z carrarského mramoru - ve scénickém výjevu představují sen matky, jejíž syn si vzal život kvůli prohře v kartách. Náhrobek je umístěn vlevo od hlavního vchodu na Olšanské hřbitovy.

Olšanské hřbitovyK zajímavostem Olšanských hřbitovů patří i naučná stezka a komentované vycházky.

Naučná stezka  

Olšanské hřbitovy jako jediný hřbitov v Praze mají od roku 2006  unikátní naučnou  stezku  s několika popisnými tabulemi, na kterých jsou fotografie náhrobků zajímavých osobností, které na hřbitově leží. Trasa naučné stezky začíná u kostela sv. Rocha na Olšanském náměstí, zatím tu je přes 70 popisných tabulí.  Stezka nemá určenu pevnou trasu ani není značená, panely jsou rozmístěny podél cest mezi hroby. Číslovány jsou postupně podle toho, jak byly přidávány, nejsou tedy v terénu většinou číselně za sebou. Já jsem všechny dosud neobjevila. Naučná stezka vznikla zásluhou římskokatolického faráře Miloše Szaba. Ten je také autorem čtyř knih s titulem Pražské hřbitovy - Olšanské hřbitovy. Knihy obsahují medailonky a osobní údaje osobností pohřbených v konkrétně uvedených sektorech hřbitova. Text je doplněn fotografickou dokumentací hrobů a hrobek. Obsah knih je shodný s popisnými tabulemi na hřbitově. 

Komentované vycházky    

Správa pražských hřbitovů a Praha Neznámá pořádají komentované vycházky s odborným výkladem. Kdy vycházky probíhají, se s předstihem dozvíte na webových stránkách. Já dávám přednost k procházce vycházející z mé aktuální momentální nálady. Přestože hřbitov poskytuje zajímavé stavby a sochy, stačí mi hodinová procházka. O nositelích jmen, kteří mne zaujmou, si dodatečně přečtu. Naučná stezka je přístupná celoročně, v době otevíracích hodin.

Adopce hřbitovů

Adopce významných hrobů je dlouhodobý projekt, který byl spuštěn Správou pražských hřbitovů v červenci 2013. Projekt je součástí připravovaného konceptu péče o hroby významné z hlediska historického, uměleckého či společenského. Jeho cílem je aktivně zapojit širokou veřejnost do péče o významné hroby a ve spolupráci s ní tak zabránit zaniknutí a chátrání takových hrobů. Praha byla a je už po staletí centrem kulturního, politického a společenského života. Proto se mnohdy stala také místem posledního odpočinku velké řady významných osobností naší i světové historie. Každým rokem se však bohužel zvětšuje počet hrobů bez řádně uhrazených nájemních smluv. Hroby výjimečných osobností jsou často zanedbané, chátrají i cenná sochařská díla.

Procházka je zajímavá ve všech ročních obdobích. A poučná pro všechny věkové kategorie. Podle mne deprese z ní nehrozí, spíše naopak - vyjdete s radostí, že máte ještě možnost užívat si života.


HankaHH - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Olšanské hřbitovy:

Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
Olšanské hřbitovy
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jistě zajímavé..ráda jsem si článek přečetlaSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Určitě zajímavé a člověk si připomene plno známých osobností.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý článek, ráda jsem si ho přečetla. i já mám tuto pro někoho zvláštní zálibu v procházkách po hřbitovech, bývá tam klid a mír a historie promlouvá svými nápisy a náhrobky.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek, také miluji staré hřbitovy
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles