8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ostrava - zábava pro celou rodinu

9. 03. 2010 | Česká republika

Ostrava je svou rozlohou druhé největší město v České republice, ovšem co do počtu obyvatel přísluší ji až třetí místo. Je nejvýznamnější metropolí Moravskoslezského kraje. A dávno již není pravda, že je Ostrava jen průmyslově založeným městem. Ostrava může svým návštěvníkům nabídnout spoustu možností, jak strávit volný čas. Ať už Vás baví kultura, sport, nakupování či jen posezení s přáteli u dobrého nápoje.


KULTURA


Divadla
Nachází se zde několik divadel. Nejvýznamnější scénou je Národní divadlo moravskoslezské, které zahrnuje hned 2 divadla. A to divadlo Antonína Dvořáka (Smetanovo náměstí v blízkosti Výstaviště Ostrava, známého jako Černá louka) a také divadlo Jiřího Myrona, které je nedaleko proslulé Stodolní ulice. Do těchto divadel je vhodné si obléci formální společenské oblečení, i když některé jedince je tam možno spatřit i v jeansech.


masarykovo-namestiTato divadla nabízejí výhodné vstupné pro studenty a důchodce, v předprodeji lze vstupenky zakoupit za poloviční cenu, ovšem jestliže se rozhodnete navštívit divadlo na poslední chvíli, máte možnost si hodinu před představením zakoupit vstupenku v hodnotě 40 Kč (jedná se o vzdálenější místa od jeviště a sleva se nevztahuje na premiérová představení a také program ve zkušebně – tato cena je určena jen studentům a důchodcům).


Dalším divadlem je Divadlo Petra Bezruče, které je situováno v blízkosti Krajského úřadu, divadlo jako takové nedbá na formální společenské oblečení, jedná se o divadlo pro menší počet diváků. Podobným typem je v Ostravě i komorní scéna Aréna, která má své sídlo u mostu Miloše Sýkory. Pokud budete v Ostravě se svými ratolestmi, můžete navštívit Divadlo loutek, které je v blízkosti Výstaviště.


Kina
Pokud jste spíše filmový fanoušek, máte možnost navštívit několik ostravský kin. To největší se nachází v obchodním centru Futurum a jedná se o ostravskou pobočku Cine Star. Toto multikino zahrnuje 8 promítacích sálů. Nicméně to není jediné ostravské kino, můžete navštívit ještě kino Luna (Ostrava – Výškovice), Art (v Domě kultury města Ostravy, blízko Krajského úřadu), dále je to kino Vesmír (promítání je zde omezené jen na všední dny a tak na 10-12 představení za měsíc, neboť se jedná o přednáškový sál Vysoké školy báňské). Jedno z menších kin, kde mohou najít potěšení diváci klubových filmů, je Minikino kavárna, které je nedaleko Masarykova náměstí.


Výstavy
V Ostravě se koná také velké množství výstav a to nejen na Výstavišti Ostrava (tzv. Černá louka), probíhají výstavy také z oblasti malířství a jiného umění. Doporučila bych vám, abyste navštívily Dům umění (zastávka Elektra) a výtvarné centrum Chagall (zde vystavují současní malíři) a to není všechno. V Ostravě je poměrně velké množství galerií s obrazy a jiným uměním.


Muzea
Ostrava má dlouhou a bohatou historii, o které se můžete něco více dozvědět v některém ze zdejších muzeí. Např. Ostravské muzeum, které je situováno na Masarykovém náměstí přímo v centru v budově Staré radnice.
Dále máte možnost navštívit areál Hornického muzea v Ostravě Petřkovicích (areál bývalého dolu Anselm), v tomto areálu můžete nejen vidět velké množství důlní techniky, prohlédnout si štoly atd.


V tomto areálu naleznete rovněž lanové centrum, bližší informace v odstavci Sport. Na podzim pořádá Hornické muzeum Den horníků, kde vystupují různí hudební interpreti, jsou tam také atrakce pro děti i celou rodinu a vše bývá zakončeno ohňostrojem. Druhým muzeem zabývající se hornickou tématikou je Důl Michal (Ostrava – Michálkovice).


miniuniHudba a koncerty
Nejvýznamnějším místem pro konání koncertů je ČEZ Aréna v Ostravě – Vítkovicích. Samozřejmě se koncerty také konají v menší klubech a to nejen na slavné Stodolní, ale i po celé Ostravě. Další možností, kde navštívit koncerty, jsou kulturní domy jednotlivých městských částí (např. Akord, K-Trio a další). Stačí si jen vybrat, co chcete navštívit. Nejvýznamnějším hudebním festivalem konajícím se v Ostravě je Colours of Ostrava.


Zábava pro celou rodinu
Pokud máte dostatek volného času, můžete si zakoupit TRIO kartu, která Vám umožní vstup do Miniuni, Sklepa strašidel i na Slezskoostravský hrad. Cena karty je 100 Kč pro dospělou osobu a 50 Kč pro zvýhodněné občany (tj. děti, studenti, ZTP a důchodci). Všechny tři objekty se nacházejí poměrně blízko sebe.


Miniuni je areál, který nabízí návštěvníkům shlédnout 34 modelů významných staveb v měřítku 1 : 25. Sama jsem tento areál navštívila a mohu vám prozradit, že zde najdete např. Eiffelovu věž, Big Ben, šikmou věž v Pise, 7 divů světa, Staroměstskou radnici, významné stavby z Polska, Bulharska a Německa, dále větrné mlýny z Holandska, řeckou Akropoli a mnoho dalších. Pokud byste Miniuni hledali, nalezli byste ji za divadlem Antonína Dvořáka (blízko Výstaviště).


Dalším objektem spadajícím do slevy TRIO karty je Sklep strašidel a ten se nachází v areálu ostravského Výstaviště. Jak již samotný název naznačuje, jedná se o výstavu strašidel ve sklepních prostorách a celý je členěn na 5 strašidelných komnat, které se nazývají pavoučí místnost, peklo, pirátský ostrov, pohádková říše a síň průmyslových strašidel.


Poslední zvýhodněný vstup získáte návštěvou Slezkoostravského hradu, stačí jen když přejdete Lávku unie směrem z Výstaviště a jste na místě. Tento gotický hrad pochází z druhé poloviny 13. století a leží na soutoku Ostravice a Lučiny. Dlouho dobu hrad chátral, ale před několika lety prošel rozsáhlou rekonstrukcí a dnes se těší velké návštěvnosti. Místními obyvateli je velmi kladně hodnocena akce, která se koná v létě s názvem Noční strašení na hradě, které probíhá od 20 hodin do půlnoci a návštěvníci procházejí s průvodcem hrad, který tone ve tmě a jak tomu tak bývá, za každým rohem číhá strašidlo. Další akcí konající se na hradě je Majáles Ostravské univerzity (květen). Tento objekt je i nabízen jako obřadní síň pro svatbu.


zooZoologická zahrada
Jak už to tak bývá u velkých měst, tak i Ostrava disponuje od roku 1948 zoologickou zahradou. ZOO naleznete ve Slezské Ostravě (doprava autem nebo trolejbusem). V posledních letech se zoologická zahrada rozrůstá o nová zvířata, nové pavilóny a další objekty a atrakce (zoo shop, stánky s občerstvením, projížďky vláčkem, baby room, hřiště pro děti). Zoologická zahrada nabízí návštěvníkům shlédnout komentované krmení u vybraných zvířat (např. šimpanzi, sloni, žirafy, lemuři, papoušci, hroši atd.), ovšem je nutné si dané časy pohlídat, aby vám to neuteklo.


(Pokud by byl zájem, mohu zde jednotlivé časy vložit do komentářů pod článek, nafotila jsem si totiž celou tabuli, kdy se co krmí.)
V letních měsících probíhaly noční projížďky vláčkem po lesoparku zoologické zahrady a v zimních měsících ostravská ZOO lákala na možnost běžkaření po pozemku ZOO.


Ostrava jako na dlani
Nejlepším místem pro vyhlídku na město a okolí je vyhlídková věž Nové radnice na Prokešově náměstí. Princip výstupu k vrcholu je stejný jako u Eiffelovy věže, musíte přestoupit na druhý výtah, abyste se dostali až nahoru (vstupné je zde asi 20 Kč), ovšem výhled se nedá srovnat. Z vyhlídkové věže můžete spatřit Beskydy (při dobré viditelnosti i Jeseníky), spoustu významných ostravských budov, krásnou zeleň přilehlého Komenského parku, tyčící se komíny průmyslových továren a mnoho dalšího.


SPORT


Při zmínce o sportu souvisejícím s Ostravou si jistě každý vybaví fotbalový klub Baník a jeho slavný dovětek, který není prezentovatelný. Stadion Baníku je na Bazalech, které naleznete ve Slezské Ostravě. Mimo sportovní využití tento objekt sloužil jako místo pro konání koncertů (např. Kabát, Iron Maiden). Další fotbalový stadion je blízko ČEZ Arény v Ostravě – Vítkovicích.


Hokej můžete přijít sledovat do ČEZ Arény, která žije nejen hokejem, ale i četnými koncerty, které se zde konají velmi často v měsíci.
Samozřejmě že v tomto velkoměstě je i spousta posiloven a dalších různých firem nabízejících aerobic, spinning a další aktivity. Dále můžete navštívit i několik bazénů, které spravuje firma Sareza (Moravská Ostrava, Ostrava – Poruba). Některé hospůdky a podniky s diskotékami nabízejí bowling.
Příznivci cyklistiky mohou využít i rozmanitých tras cyklostezek, kterými je Ostrava protkána (ovšem je nutno dodat, že některé cyklostezky ještě stále nejsou propojeny).


sikma-vez-miniuniPokud vás láká spíše sport s trochou adrenalinu, tak můžete vyzkoušet Lanové centrum Proud, které se nachází v areálu Hornického muzea. V tomto lanovém centru pamatují nejen na dospělé osoby, ale i na děti. Takže si vaše dítě můžete také vyzkoušet pohyb po lanech, ovšem velmi nízko při zemi a také zde jsou pro děti připraveny další atrakce, ale to už nechám na vás, abyste to sami prozkoumali.


Příznivci golfu si mohou zajít zahrát svou oblíbenou hru do Šilheřovic, které se nacházejí blízko Ostravy. Pokud nemáte dostatek peněz na hru golfu nebo chcete do hry zapojit i své děti, tak můžete vyzkoušet minigolf v nedalekých lázních Klímkovice, kde mají velmi slušnou cenu za jednu hru (60 Kč) a můžou hrát ty dvě hodiny s jednou holí až 3 osoby. Ovšem je nutno zjistit jejich otevírací dobu, abyste tam nejeli zbytečně.


NAKUPOVÁNÍ


Ostrava se může pochlubit největším nákupním centrem na Moravě a tím je Avion Shopping Park (ulice Rudná). Nacházejí se zde samé obchody a restaurace. Z obchodů jmenujme např. IKEA (prodejnu švédského nábytku), Electro World (elektronika), Hypernova (hypermarket), mnoho obchodů s módou – ať už máte zájem o oblečení, obuv, doplňky. Pokud vás při nákupování přepadne hlad či žízeň, můžete si zaskočit do Restaurace IKEA nebo navštívit prodejnu jídla a pití, u kterých je samozřejmě vytvořeno i posezení.


Pochutnat si můžete na pizze, čínském jídle, fast-foodu v podobě Mc´Donaldu (je samostatně postavený mimo zastřešenou nákupní zónu), nebo snad máte chuť na lahodnou kávičku, čerstvé pečivo přímo z pekárny a nebo snad výborný čerstvý ovocný džus a zmrzlinu – to vše a mnohem více vám může Shopping Park nabídnout. Podobným nákupním centrem je Futurum (ulice Novinářská), je o něco menší, ale zato nabízí již zmíněné multikino Cine Star a místo Hypernovy je zde Tesco.


Pokud jste přímo v centru, tak může poctít svou návštěvou obchodní dům LASO, který je nově rekonstruován a naleznete zde obchody s rozmanitou nabídkou zboží. V Lase se nachází supermarket Billa. Ovšem centrum města nenabízí pouze obchodní dům Laso, ale také je zde mnoho jiných obchodů, které stojí za návštěvu.


POSEZENÍ S PŘÁTELI


obchodni-dum-lasoZábava v Ostravě není jenom o Stodolní ulici, i když přiznávám, že právě tento pojem je často s mým městem spojován. Fenomén této ulice, na které se nacházejí podniky jako bary, restaurace a kluby, přežívá už několik let. Ne nadarmo se jí říká „ulice, která nikdy nespí!“. Největší nával tu samozřejmě zažijete v pátek a v sobotu večer, občas i ve středu, kdy proudí davy lidí od baru k baru, od jednoho stylu hudby ke druhému. Prostě si tady vybere každý, co mu nejvíce sedí, jen musí vědět, kde co najde.


Na Stodolní narazíte i na mapu jednotlivých podniků, ale je téměř až ke konci ulice (asi předpokládají, že každý se projde i dozadu směrem k nádraží, které bylo nedávno postavené, aby to lidé pařící na Stodolní měli blízko a samozřejmě i lidé pracující v centru, neboť tato vlaková zastávka je blízko centra Ostravy, tudíž někteří mohou ušetřit peníze za jízdenky na MHD a samozřejmě i čas na přepravě).


Na Stodolní se každoročně v červenci koná velký hudební festival s názvem Colours of Ostrava, na který přijíždějí lidé nejen z České republiky, ale i ze zahraničí, a doposud se těší velké návštěvnosti. Koncerty probíhají na různých scénách a někdy bývá obtížné si vybrat z nabídky, neboť člověk nedokáže být na více místech najednou. Vstupenky se dají zakoupit i na jednotlivé dny.


Ale nejen Stodolní je místo v Ostravě, kde můžete s přáteli posedět a nebo zajít „zapařit“. Nabídka je v Ostravě velmi pestrá, jak už to tak bývá u velkých měst. Tudíž si určitě vyberete, hodně podniků (restaurace, bary, diskotéky, vinárny, pizzerie) mají slušné webové prezentace svých podniků.


Kacik85 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Ostrava - zábava pro celou rodinu:

Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
Ostrava - zábava pro celou rodinu
 
Čtěte také



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také mám pořád v paměti Hypernovu místo Albertu, na nový název si nemůžu zvyknout. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jistě se asi ptáte, proč v článku uvádím Hypernovu místo HyperAlbert, když se to přejmenovalo, ale ve svém životě jsem se již setkala s takovými reakcemi, že Hypernova bude pořád Hypernovou a když se s lidmi bavíte o HyperAlbertě, tak nemají většinou ani ponětí, kde to je a to tam chodí nakupovat aspoň jednou měsíčně. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles