Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Palma de Mallorca

7. 01. 2020 | Evropa

Palma de Mallorca či oficiálně pouze Palma je hlavním městech největšího ostrova Baleár. Toto souostroví spadá pod Španělsko a nachází se ve Středozemním moři. Město samotné potom leží na jihu ostrova v Zátoce Palem. Jedná se o přístavní město s počtem obyvatel okolo 400-500 tisíc. Tato část obyvatel tvoří přibližně polovinu z celkového počtu lidí žijících na celém ostrově.

Jelikož se ostrov nachází ve středomořské oblasti, je zde také o něco teplejší klima, než třeba u nás. Léto je zde suché a horké a začíná již v květnu a trvá až do října. Nejtepleji je v srpnu. Poté nastupuje mírná zima, pro kterou jsou vzácné jak mrazy, tak také sníh. Teploty se zpravidla pohybují v rozmezí 0 až 10 °C. Nejchladněji je v lednu.

Hlavní město nabízí nespočet zajímavých míst, která prostě stojí za vidění. Zde je výčet jen několika z nich:

1. Katedrála Panny Marie

Jednou z nejzajímavějších míst je bezesporu katedrála Panny Marie nazývaná také La Seu neboli katedrála světla. Jedná se o jednu z největších gotických katedrál v Evropě. Pochází z roku 1230, kdy se aragonský král Jakub I. Dobyvatel rozhodl navrátit ostrov do rukou křesťanských a zbavit jej nadvlády Arabů. To se mu nakonec povedlo a v ruinách jejich mešity započal stavbu této neobyčejně vyhlížející katedrály. Panně Marii byla stavba zasvěcena sice již v roce 1346, ale dokončena byla až v roce 1601.

Stavba je to opravdu rozložitá – zabírá území o ploše 6655 , šířce 55 m a délce 121 m. Základním materiálem byl zlatohnědý pískovec. Jak již bylo řečeno, základní stylem byl ten gotický, na němž lze cítit prvky arabské architektury a francouzského stylu. Od základního gotického stylu tato stavba ale trošku odbočuje, bývá proto přiřazována pod tzv. katalánský gotický styl. Na pohled stavba působí nedobytně, má úzká postranní okna, dominují jí dvě hlavní věže a zvonice s devíti zvony. To také má svůj účel, protože jí neustále hrozilo nebezpečí od nejrůznějších typů dobyvatelů či lupičů. Poblíž zvonice se nachází muzeum s ostatky svatých, rukopisy či přenosnými oltáři. Katedrála má tři brány: Portal del Mirador, Portal Major a hlavní bránu pro návštěvníky Portal de l´Almoina.

A proč označení katedrála světla? Především světla, ale také prostoru, se totiž využívá v interiéru stavby. Díky velkým růžicovým oknům s výraznou barevnou mozaikou totiž vznikají zajímavé světelné efekty.

Kaple je tvořena hlavní lodí obklopené bočními loděmi, v nichž jsou umístěny kaple. Z nichž nejznámější je asi kaple Nejsvětější Trojice, v níž jsou uloženy sarkofágy mallorských panovníků. Dále se zde nachází kapitulní sály, křížová chodba, kazatelna, varhany, oltáře či biskupské křeslo. Zajímavý je také 44 m vysoký klenutý strop v hlavní lodi, který nese 14 štíhlých sloupů.

2. Palác Almudaina

Toto původní sídlo maurských vezírů je jednou z mála dochovaných maurských staveb na Mallorce. Stojí hned vedle katedrály Panny Marie na straně blíže k moři. Je to opevněný palác, který je dodnes oficiálním sídlem mallorského krále. Pokud se ale na ostrově král Juan Carlos nenachází, je jižní křídlo zpřístupněno veřejnosti. K vidění zde určitě stojí nádherný trůnní sál.

Stavba má obdélníkový půdorys, v jehož rozích se nachází čtyři věže. Na jedné z nich se nachází bronzová socha anděla, která budovu jakoby hlídá. Na nádvoří se nachází kaple sv. Anny s bránou z červeného mramoru. Nechybí ani muzeum s kanóny.

3. Hrad Bellver

Kousek za hlavním městem se na zalesněném kopci vysokém 112 metrů vyskytuje gotický hrad Castillo de Bellver. Jeho výstavbu plánoval první křesťanský panovník Jakub I., za jehož vlády se také stavba připomínající vítězství nad islámem začala stavět. Dokončena ale byla až po jeho smrti.

Umístění na vyvýšeném pahorku umožňuje překrásný výhled do okolí – obdivovat lze zátoku i staré město v Palmě. Umocnit nádherný výhled lze z druhého patra budovy, kde se nachází střešní terasa hradu.

Stavba má kruhovitý půdorys, čímž zaujme na první pohled. Má tři věže a několik střílen. Samostatně pak stojí čtvrtá největší věž Torre de l´Homenatge, která převyšuje rovnou střechu. Jak již bylo zmíněno, jedná se o dvoupatrovou stavbu. Uvnitř stavby je nádherné kruhové nádvoří s arkádovými oblouky. V přízemí jsou antické sochy a muzeum ukazující historii hlavního města. V prvním poschodí jsou sály (trůnní či královský), pokoje (mezi nimi i kuchyň) nebo třeba kaple San Marc.

Do roku 1349 sloužil hrad coby královská rezidence, později se z něj stalo vězení s mučírnou. Tomuto účelu posloužila podzemní místnost s otvorem ve stropě, který umožňoval shromažďování vody ze střechy. Toto vězení fungovalo až do roku 1915, kdy se z hradu stala historická památka a turisty často vyhledávaná atrakce.

4. Pueblo Espanol

Muzeum Pueblo Espanol není jen tak obyčejné muzeum. Je to muzeum s expozicí pod širým nebem. V areálu 24 000  se nachází zmenšené kopie slavných budov, náměstí či ulic, které jsou charakteristické pro různá španělská města. Jednotlivé repliky jsou vypracovány do těch nejmenších detailů. Jsou zde také ukázky lidových řemesel, kavárny, bary a prodejny se suvenýry. Mohou se zde konat konference, svatby, výstavy či jiné okázalé akce.

A která města jsou zde zastoupena? Například Toledo, Córdoba, Granada, Tenerife, Madrid, Burgos, Barcelona, Valencia, Sevilla a mnohé další.

5. Bazilika sv. Františka

Bazilika je zasvěcena zakladateli řádu františkánů mnichovi Františku z Assisi a nachází se přímo v centru na náměstí sv. Františka. Původně byla postavena ve 13. století, ale Bazilika je zasvěcena zakladateli řádu františkánů mnichovi Františku z Assisi a nachází se přímo v centru na náměstí sv. Františka. Původně byla postavena ve 13. století, ale v 17. století byla přestavěna.

Základním poznávacím prvkem budovy je vstupní portál s reliéfem zobrazujícím sv. Jiřího při zabíjení draka a velká rozeta uprostřed přední zdi budovy. Fasáda je z pískovce, což budově dodává typické světlé zabarvení.

S budovou jsou spjaty hned dvě osobnosti. Uvnitř se nachází hrobka cestovatele Ramona Llulla, autora více než 250 prací v různých jazycích. Proslul prací, jež měla za úkol převést muslimy ke křesťanské víře. Další osobností je mallorský misionář Juníper Serra.

6. Kostel Santa Eulalia

Jeden z prvních farních kostelů postavených po porážce muslimů. Uvnitř se nachází pěkná sbírka středověkých deskových obrazů.

7. Museo Diocesano

Diecézní muzeum, jak zní překlad této budovy, se nachází v Biskupském paláci. Ukazuje umělecké obrazy či historické nálezy z různých období.

8. Burza La Llonja

Tato budova je postavena v gotickém stylu a původně sloužila Komoře obchodníků města Palmy, nyní se jí používá coby výstavní síně. Stavba obsahuje prvky palem, respektive jejich kmenů, které jakoby podpíraly klenbu.

9. Baňos Arabes

Arabské lázně jsou pozůstatkem po muslimech z 10. století. Do dnešní doby se dochovala pouze síň pro parní lázeň.

Hlavní město Mallorky láká mnoha dalšími zajímavými místy, jako jsou palác Solleric, galerie moderního a současného umění Es Baluard nebo třeba tržnice Olivar. Uvedenými místy nabídka tohoto úchvatného města rozhodně nekončí, každý si zde jistě přijde na svá další zajímavá místa.


Semolina - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Palma de Mallorca:

Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
Palma de Mallorca
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Stálo by to za zhlédnutí, teď se tam bohužel delší dobu nepodíváme.
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles