Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Patero správného a zdravého opálení během léta

9. 07. 2015 | Péče o tělo
Doba dovolených je pomalu ale jistě před námi. Většina z nás chce mít olivově opálenou pokožku, aby v létě krásně vynikla. Je dokázáno, že sluníčko nám sice zlepšuje náladu, ale neměli bychom to s ním příliš přehánět. Během opalování je dobré se řídit určitými zásadami, abychom se nespálili a neponičili si kůži. Přinášíme patero praktických rad, které vám dopomohou ke zdravějšímu opálení.

Příprava na slunce

Několik týdnu před létem je dobré jíst betakaroten, ten podporuje zdravou barvu při slunění a pomáhá minimalizovat škodlivý dopad volných radikálů.  Doporučené denní množství beta-karotenu by mělo být přibližně 6 mg. Od spálení ale betakaroten nepomůže, takže při sobě mějte vždy opalovací krém. Betakaroten používejte i po dovolené, pomůže vám prodloužit opálení. Na slunce je také dobré začít chodit postupně. Nevystavovat se hned přímému sluníčku.

Patero správného a zdravého opálení během létaMazat, mazat a zase mazat

To, že na přímém slunci máme být namazáni ochranným prostředkem, není samozřejmě žádná novinka. Důležité je, ale si krém správně nanést a nezapomenout na místa jako jsou lokty, krk, ušní boltce, okraje kolem plavek nebo nárty. Pokud jste u moře, tak by ochranný faktor neměl být nikdy menší než 15, i když patříte k jedincům s tmavou pokožkou. Krém si nanášejte minimálně 20 minut před sluněním, aby měl dostatek času se vstřebat. Nanesení krému věnujte pečlivou pozornost, celé tělo byste si měli mazat minimálně 10 minut.


Pozor na voděodolné přípravky

Voděodolné opalovací krémy jsou velmi praktické, protože vás chrání při pobytu ve vodě. Ale po osušení je potřeba se natřít znova, především v časnějších odpoledních hodinách. Voděodolnost znamená, že ochrana ve vodě vydrží přibližně 40 minut. Odolnost vůči vodě zahrnuje i odolnost vůči pocení. Po koupání se dobře utřete, protože i kapičky vody na sebe vážou více sluneční paprsky.

Děti a slunce

Jedete-li na dovolenou s ratolestmi, je opravdu velmi zásadní dbát na správnou péči o dětskou pokožku. Je důležité brát v úvahu, že sluneční záření obsahuje škodlivé UVA/UVB paprsky, které jsou nevhodné pro zdravý vývoj dětské pokožky. Všem rodičům, kteří se chystají na sluneční dovolenou s dětmi, bych doporučoval volit opalovací krém s nejvyšším ochranným faktorem (30, 50 a 50 +)., určený výhradně pro potřeby dětské citlivé pokožky. Malé děti do jednoho roku by neměly být na přímém slunci vůbec, protože ještě nemají dostatek pigmentu a vyvinuté potní žlázy a kromě spálení hrozí také přehřátí organismu.

Zdroj, foto: Prozdravi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !