8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pesticidy mohou způsobovat hyperaktivitu u dětí

5. 06. 2010 | Péče o vlasy

Těsně poté, co byli v USA spotřebitelé varováni zprávou Prezidentova panelu o rakovině, aby se vyhnuli konzumaci potravin, produkovaných v systémech, které používají pesticidy a snížili tím riziko onemocnění rakovinou, přichází další závažná zpráva.  


I malé množství může škodit

Studie, zveřejněná dnes v americkém odborném časopise Pediatrics uzavírá, že vystavení organofosfátovým pesticidům v úrovni běžné mezi americkými dětmi, může u těchto dětí přispívat k rozvoji hyperaktivity s poruchou pozornosti (anglicky „Attention Deficit Hyperactivity Disorders – ADHD).

Výsledky studie podporují předchozí studie, které zdůrazňují důležitost minimalizovat vystavování malých dětí působení pesticidů i v malých množstvích. Používání organofosfátů je v ekologickém zemědělství zakázáno.

Článek v časopise Pediatrics odkazuje na výsledky studie, která zkoumala vztah mezi koncentrací metabolitů organofosfátů v moči dětí a ADHD. Vědci, pod vedením Maryse Bouchardové z University v Montrealu, analyzovali množství metabolitů pesticidů v moči 1 139 dětí ve věku 8 až 15 let. Zjistili, že děti s nadprůměrným množstvím metabolitů měli riziko diagnostikování ADHD dvakrát vyšší. Jedná se dosud největší studii v této oblasti.

Výsledky studie spotřebitelům připomínají fakt, že organofosfáty byly původně vyrobeny jako chemická zbraň, jelikož jsou toxické pro nervovou soustavu. Organofosfáty se používají v zemědělství k hubení škůdců. Organofosfáty jsou estery kyseliny ortho-, thio-, pyro- fosforečné, které se požívají jako pesticidy. Jsou rozpustné v tucích, ale málo rozpustné ve vodě.

ADHD je porucha typická neurovývojovým opožděním s odchylkami ve vývoji centrální nervové soustavy a porušenou regulací na úrovni neurotransmiterových systémů (noradrenergního a dopaminergního). Tímto jsou pak ovlivněny prakticky všechny kognitivní funkce. Vyšetření MRI prokazuje zmenšený objem mozku, mozečku, bazálních ganglií vpravo a corpus callosum vpravo. ADHD jsou také vysoce rizikovým faktorem pro vznik dalších psychiatrických poruch.

Ekologické zemědělství a výroba biopotravin je jediný systém, který prostřednictvím certifikace a nezávislé inspekce spotřebitelům zajišťuje, že nebezpečné chemické pesticidy nejsou používány. Pokud se chtějí spotřebitelé těmto látkám vyhnout, měli by u potravin hledat značku „BIO“.


Téměř 100 procent citrusů obsahuje pesticidy, u jablek je to téměř 91 procent

 

Jak vyplývá ze Zprávy o výsledcích plánované kontroly cizorodých látek v potravinách v roce 2009 v České republice, zveřejněné v dubnu Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), z celkového počtu 2 413 vloni odebraných vzorků v rámci monitoringu cizorodých látek, celých 52 % (1 255 vzorků) obsahovalo cizorodé látky. Hygienickému limitu nevyhovělo 23 vzorků, tedy 0,95 procent z celkového množství vzorků. Pokud ale vezmeme v úvahu jen pesticidy, podíl kontaminovaných vzorků stoupne na 70 procent!.

Pokud se podíváme například na zeleninu, zjistíme ze zprávy, že u většiny zkoumaných druhů zeleniny podíl kontaminovaných vzorků převyšuje nebo se blíží 70 procentům, u celeru, okurek a salátu dokonce převyšuje 90 procent vzorků. U domácího ovoce je podíl kontaminovaných vzorků 69,5 procenta, u dovozového ovoce z EU je ale podíl kontaminovaných vzorků alarmujících 94,5 procenta.

Například všechny odebrané vzorky citronů a mandarinek obsahovaly zbytky pesticidů, u banánů, broskví, grapefruitů, jahod, manga a pomerančů se podíl významně blížil 100 procentům. Podíl kontaminovaných vzorků u citrusových plodů dosáhl 98,3 procent. Nejoblíbenější ovoce Čechů, jablka, obsahují zbytky pesticidů v 90,7 procentech případů!

Pokud by dítě dodržovalo doporučovaná pravidla zdravého stravování, tedy snědlo 5 porcí ovoce nebo zeleniny denně, pak se u něj za život nahromadí obrovské množství cizorodých látek. Celá řada cizorodých látek je prokázaným nebo potenciálním karcinogenem. V České republice je ročně diagnostikováno asi 70 tisíc nových případů rakoviny a 28 tisíc lidí na onkologické onemocnění zemře.

 

Zdroj: Bio-info.cz

 

Mirka Bali

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !