8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plody a jejich vliv na naše zdraví

26. 11. 2009 | Péče o tělo

Citroník


K léčení se užívá plod, jenž dozrává několikrát ročně. Obsahuje kyselinu citronovou a jiné organické kyseliny, vitamíny C (cca 60 mg/100 g dužiny) a P (rutin), proteiny, karoteny, silice, hesperidin, draslík, hořčík, vápník, sodík, síru a fosfor.

Dříve se citronová šťáva přidávala do koupelí a léčily se s ní rány a vředy. V kombinaci s jitrocelovým sirupem dodnes představuje účinný lék proti rýmě. Podávaná ve větších dávkách staví citronová šťáva krvácení při silné menstruaci a pomáhá při ženských onemocněních.

 

Citronová kůra odvádí z těla kyselinu močovou, a proto je vhodným prostředkem proti dně, revmatismu a artróze, snižuje krevní tlak, zabraňuje vzniku krevních sraženin a kornatění tepen. Kůru užíváme zásadně chemicky neošetřenou, začínáme s nízkými dávkami, které můžeme postupně zvyšovat. Kůra podporuje činnost jater, pecky vypuzují roupy. Trpíte-li migrénou, zkuste si do nosu nakapat několik kapek šťávy. Chcete-li předejít omrzlinám, potírejte šťávou končetiny. Bodne-li vás hmyz, přiložte na postižené místo plátek citronové dužiny. Ve směsi s medem léčí citron afty a záněty v ústní dutině. Citronovou šťávu užíváme smíchanou s teplou či studenou vodou - studenou šťávu pijeme mezi jídly, teplou před jídlem i po něm, ale rovněž mezi jídly. Citron je také vyhledávaným prostředkem v kosmetice: vyhlazuje vrásky, čistí mastnou pleť a má bělicí účinky - odstraňuje pihy, nikotinové skvrny ze zubů a nehtů. Přidáte-li šťávu do vody a opláchnete jí umyté vlasy, budou se krásně lesknout.

Ochutnejte Citronový krém


Ledová tříšť

Do mixéru nalijeme šťávu z 1 citronu a nasypeme půl sklenice cukru. Mixujeme asi 10 sekund a přidáme 2 sklenice ledových kostek. Směs můžeme doplnit libovolnou ovocnou šťávou.


Přípravek proti kašli

Vymačkanou šťávu ze dvou citronů smícháme se stejným množstvím medu. Užíváme 3 čajové lžičky denně.

Pleťová maska

Z několika bílků ušleháme tuhý sníh a přidáme šťávu z půlky citronu. Směs naneseme na obličej a dekolt. Po deseti minutách opláchneme vlažnou vodou.

Recept na zpevnění pokožky

Po koupeli namočíme žínku do citronové šťávy, obalíme ji solí a důkladně promasírujeme celé tělo.

 

Borůvka černá

Borůvka roste ve světlých, především jehličnatých lesích od nížin po horské oblasti. Jako léčivku lze užít list (doba sběru červen až září, sbíráme starší, tmavé listy) a plody. List pomáhá při cukrovce, regeneruje oční purpur, ulevuje od křečí (zejména u břišních kolik) a dezinfikuje močové a trávicí ústrojí. Plod staví, hubí stafylokoky a bakterii Escherichia coli, zpevňuje cévní stěny a regeneruje oční sítnici. Při špatném krevním oběhu nasypeme do nádoby 100 g čerstvých borůvek a přelijeme 0,7 litru 30-35% žitné lihoviny. Nádobu pečlivě uzavřeme a necháme dva týdny stát. Potom filtrujeme, borůvky vymačkáme, nasypeme zpět do lihoviny a opět přefiltrujeme. Užíváme 1x denně v dávce asi 50 ml.

Odvar z borůvkového listí

Listy necháme projít půlminutovým varem a pijeme asi půl litru teplého nálevu v průběhu dne.

 

Brusinka obecná

Roste v sušších lesích až do horského pásma. K léčebným účelům se užívá list sbíraný na přelomu léta a podzimu, případně na jaře. Působí dezinfekčně na močové ústrojí a má protiprůjmové účinky.

Brusinkový nápoj

Zalijeme 15 g drcených listů brusinky 0,5 l studené vody, přidáme cca 15 ml vinného octa a 10 hodin luhujeme při pokojové teplotě. Pijeme 4x denně 125 ml po jídle.

Brusinkový čaj

Jednu čajovou lžičku brusinek zalijeme 250 ml studené vody, necháme 8 hodin luhovat, potom trochu ohřejeme a vypijeme.

Brusinkový prášek

Prášek vyrobíme pomletím sušených plodů a užíváme 3x denně po jídle dávku na špičku nože. Není určen k dlouhodobému užívání - nejdéle 2 měsíce, maximálně 4 měsíce v roce. Přípravek se vyznačuje vysokými protizánětlivými účinky.


Lindita - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
dKoupila jsem si citrus, abych mohla pěstovat citrony, již mám první plody. Borůvek je vždy plný les, brusinky jsou sem, tam, takže nějaké plody budou. Ale sbírat listí, to by se mi moc nechtělo. Snad někdy příště.
Obrázek uživatelky
profil
Já používám nejčastěji citron a med. A když je sezóna tak i borůvky.
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavé rady. Nejvíce používám citróny, které léčí různé zdravotní potíže.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles