Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pomozte studánkám ve vašem okolí v rámci projektu 72 hodin

7. 10. 2018 | Zajímavosti
Studánek u nás za poslední století rapidně ubylo. Jsou prvním ukazatelem nelichotivého stavu podzemních vod a důležitou součástí vodních ekosystémů. Jsou ale také malebným a romantickým doplňkem přírody, který má na českém území dlouhou tradici. Přitom s jejich údržbou či obnovou může do jisté míry pomoci každý z nás. Třeba právě v rámci 72 hodin! Domluvte se s kamarády a přihlaste projekt zvelebení některé studánky ve svém okolí. Akce 72 hodin probíhá od 11. do 14. října 2018.

Tip na studánky, které potřebují pomoci, najdete u projektu 72hodin, ale určitě se najde i řada jiných, které si zaslouží zvelebení. Studánek je v České republice evidováno téměř pět tisíc, ale ještě ve druhé polovině minulého století se jejich počet odhadoval na více než dvojnásobek. Pozornost věnují studánkám nejen ochránci přírody, ale v posledních letech se do jejich postupné obnovy a údržby zapojuje nejen stále více lidí, ale i obcí a firem.

Živé studánkyV minulém roce odstartoval projekt Živé studánky, který si klade za cíl postupně obnovovat vybrané studánky ve všech krajích České republiky a od příštího roku i na Slovensku. Díky hlasování veřejnosti tak bylo odborně zrenovováno prvních osm zanedbaných studánek a další, které zvítězily letos, se brzy dočkají. Obnova studánky může být celkem náročná záležitost a je lepší, když probíhá ve spolupráci s odborníky. Do rozsáhlejších úprav se není vhodné pouštět bez odborných znalostí typu pramene a hydrologických poměrů v okolí.

Při údržbě studánek může pomoci každý


Nicméně udržovat existující funkční studánku ve svém okolí může každý. I to by však mělo mít svá pravidla. Pokud se chcete i vy sami aktivně podílet na péči o některou ze studánek, je třeba k takovému počinu přistupovat s rozvahou, aby dobrá vůle a snaha nepřišla vniveč. Většině studánek pomůže několikrát za rok šetrné odstranění nánosů ve výtokové trubce, vyčištění odtoku a úprava přístupu, který je často podmáčený. A samozřejmě také uklizení případných odpadků v okolí studánek.

Jak můžete pomoci studánkám?


    • Bezpečný způsob je úklid odpadků v okolí či vyčištění nánosu u výtoku
    • Před čištěním samotné studánky se ujistěte, že tím nenarušíte životní prostředí některým živočichům či rostlinám
    • Vhodné je upravit přístup ke studánce, např. pomocí kamenů
    • Jakékoliv větší úpravy není možné provádět bez souhlasu majitele pozemku
    • Pro úpravy používejte pokud možno přírodní materiály


Zdroj, foto: Živé studánky


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Pomozte studánkám ve vašem okolí v rámci projektu 72 hodin:

Pomozte studánkám ve vašem okolí v rámci projektu 72 hodin
Pomozte studánkám ve vašem okolí v rámci projektu 72 hodin
Pomozte studánkám ve vašem okolí v rámci projektu 72 hodin
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hezká užitečná akce
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles