Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Potřeba vody v zimě

21. 12. 2018 | Péče o tělo
Život na planetě vznikl v mělké pobřežní, málo slané mořské vodě – tak se voda stala podmínkou života na naší planetě. Když živé organizmy vodní prostředí opustily, vzaly s sebou ve své mezibuněčné tekutině vodu a minerální látky tohoto pravěkého moře. Proto je voda i v lidském těle významnou složkou. Celková tělesná voda (CTV) tvoří v dospělosti 55–60 % hmotnosti těla. Ženy mají méně CTV, protože mají v těle vyšší podíl tuku (podobně jako osoby s nadváhou či obezitou).

Rozdíl ve skladbě těla mezi mužem a ženou je dán pohlavím a s ním spojenou odlišnou funkcí, zejména reprodukční. Netuková tělesná hmota obsahuje konstantní množství vody (75 %), zatímco v tukové tkáni je obsah vody malý – jen asi 23 %. Malé děti a těhotné ženy mají zvýšený podíl CTV, naopak ve stáří se podíl vody na hmotnosti těla snižuje.

Množství vody v těle ovlivňuje pouze příjem tekutin v nápojích nebo jídle a ztráty tekutin, nikoli například roční období, stres, nedostatek spánku aj. Pokud tedy stres provází zvýšené pocení, průjem nebo nedostatek jídla a pití, může se zdát, že je to stres, co snižuje množství vody v těle, ale ve skutečnosti je to důsledek vyšších ztrát nebo nižšího příjmu tekutin.

pití vodyVýznam vody v lidském těle:

•    rozpouští řadu nezbytných látek
•    umožňuje vstřebávání
Abychom mohli využít potřebné živiny, minerální látky a vitamíny, musíme je nejprve rozložit na prvočinitele a pak vstřebat (ve většině případů střevní sliznicí). K obojímu potřebujeme naředění vodou. Po vstřebání je může organizmus dále zpracovat a využít.
•    ve vodném prostředí se realizují téměř všechny biochemické reakce organizmu
•    umožňuje eliminaci zplodin látkové přeměny
•    je základní složkou cirkulujících tekutin – krve a lymfy
•    voda mozkomíšního moku chrání mozek před nárazy
•    podobně chrání kloubní tekutina klouby
•    odpařování vody kůží napomáhá regulaci tělesné teploty

Potřeba vody v zimě (topení, klimatizace, mráz)

Hospodaření organizmu s vodou významně ovlivňuje prostředí a vykonávaná činnost. Relativní vlhkost vzduchu je fyziologicky významnou veličinou, která má důležitou úlohu při termoregulaci. Ovlivňuje odpařování vody z plic a z povrchu těla. Optimální vlhkost prostředí je mezi 50 a 60 % relativní vlhkosti. Obvyklá vlhkost v místnostech s ústředním topením nebo klimatizací je však pouze okolo 20–25 %. V takovém prostředí se z povrchu těla odpařuje podstatně více vody.

Příliš vytopené místnosti s ústředním topením nebo místnosti klimatizované jsou obecně sušší a opět kladou větší nároky na odpařování vody povrchem těla. Současně se vysušují sliznice (především v nose, očích, případně ústech) – to znamená, že jejich ochranná bariéra je narušena a snadněji onemocníme, případně máme obtíže s chronickým zánětem očí (zejména v kombinaci s prací na počítači nebo s kouřením).

Potřeba tekutin v sušším prostředí (s nízkou vlhkostí) výrazně stoupá. Pokud například bydlíme v bytě s ústředním topením a máme tam teplo 24 i více stupňů, ale dostatečné vlhko, máme běžnou potřebu vody. Máme-li v bytě vlhkost jen 23 %, potřebujeme vyšší příjem tekutin. Nejlepší řešení je zjistit skutečnou vlhkost prostředí a tu zvýšit na optimum – příjem tekutin se pak zvyšovat nemusí. To ovšem neplatí, pokud naše činnosti v sušším prostředí vyžadují větší pohybovou aktivitu nebo delší mluvení (například učitelé) – v těchto případech potřeba tekutin dále stoupá (na vrub prostředí o 1 l za pracovní dobu, u mluvčích o 2 l). 

Také mrazivé počasí s sebou běžně nese sušší vzduch. Čím chladnější počasí, tím větší potřeba kompenzace dostatečným množstvím nápojů, a to průběžně, nejen po přechodu ze zimy do tepla nebo naopak. 

Autorka: Mgr. Tamara Starnovská
Zdroj: Karlovarské minerální vody


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !