8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Povinné vážení žáků na základní škole

1. 10. 2011 | Vaše příběhy
Ve vzpomínkách na základní školu mě kromě povinně-dobrovolného předcvičování na spartakiádu provází ještě vzpomínky na povinné vážení všech žáků před celou třídou. Nevím, zda se to stále odehrává tímto způsobem, ale doufám, že alespoň nikoli takto potupně.

Můžete do komentářů napsat, jaké máte na vážení před celou třídou vzpomínky vy a jak to probíhá v současné době. V osmdesátých letech minulého století na naší základní škole jednou za rok v rámci běžné výuky naše třídní přinesla do hodiny váhu a každý už věděl, co se bude dít. Že se nejedná o oblíbenou činnost, bylo znát už z hlasitého odmítavého projevu dívek, ale chlapci proti vážení většinou nic nenamítali, zpravidla byli rádi, že se "ulijí" z učení.

Možná si tehdy pedagogové neuvědomovali, že toto povinné vážení má možná své klady, ale též může být rozbuškou, kdy dívka kvůli povinnému vážení nejí, a potom je k anorexii již jen krůček. Tehdejší doba anorexii tolik neznala, neboť ještě neútočilo z časopisů pro dívky tolik reklam a fotografií modelek, takže se spíše hlídala dětská obezita. Hlídala, ale neuhlídala. Pamatuji si, jak jedna dívka měla viditelně asi o deset kilo více než ostatní děvčata. Po zvážení se jí všechny smály, že má 48 kilogramů (co by za to dnes mnohé daly), což sice bylo více, než bylo v té době vzhledem k její výšce obvyklé, ale trestat tyto dobře živené slečny tímto procesem bylo opravdu nepěkné. Připadá mi, že je to tak trochu i šikana, protože podněcuje k další psychické šikaně.

Ale vážení bylo tehdy pravděpodobně celoplošným příkazem shora, asi přímo z ministerstva školství, takže ani výtky rodičů vůči učitelům nebyly nic platné. Když probíhalo vážení chlapců, tak se naopak všichni předváděli, kdo je těžší. Protože kdo je těžší, je také mnohdy silnější. Všichni byli zvědaví, kdo bude vítězem, takže týdny před vážením si každý nosil velké svačiny, aby před ostatními vynikal ve své mužnosti.

Děvčata samozřejmě pokukovala po chlapcích a většinou právě ty vítězné kousky si potom namlouvaly. Na nejtěžší holku většinou zbyl také nějaký tlouštík nebo naopak vyžle. Pro chlapce to tehdy ale byl dobrý trénink na putování před vojenskou komisi, kde se nejen vážili, ale museli se i vysvléknout téměř donaha. Na střední škole už se naštěstí s vážením přestalo, ale když někdy vidím ty obézní studentky a studenty, tak by to možná v nějaké lidštější formě nebylo marné.

Autor:pppeettrr

Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
naše vážení před třídou bylo i měření ,vždy září a druhé v květnu, musím říct, moc posměváčků nebylo neb kdo měl větší váhu byl i ve většině případů větší. Naše třída držela dost spolu. Pani učitelka ,třídní byla tělocvikářka ,vždy říkala tobě přidáme kolečko, ty dostaneš kliky či ,tebe nutno pověsit na kruhy. Vše bylo zapsané a na nástěnce pověšené. Při druhém měření se už netrpělivě očekávalo jaký bude výsledek. Možná to bylo i proto, že naše pani učitelka nás pak řadila do lajny dle výšky a pak i váhy. Vždy jsme se nasmáli, neb prcek byl stále stejný a to Já SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mna to dosť deprimovalo,,,je trend mať málo...ak maš viac deti sa Ti smeju
Obrázek uživatelky
profil
jsme se vážili jen do 5. třídy. A po jednom jsme chodili na stupínek, kde byla váha a soudruh učitel se podíval a váhu zapsal. Nikde nic neviselo a ani nahlas nic neřekl. Jen občas někomu řekl, že by měl víc jíst. Vyloženě obézní dítě mezi námi nebylo, i když já zrovna jsem hubená nebyla.
Obrázek uživatelky
profil
já vážení brala jako potupu. A to i v dobách, kdy jsem měla váhu ideální. Nebylo to vždy, měla jsem i nějaké to kilo navíc, a to pak bylo ještě horší.
Syn je v osmé třídě, už se neváží. Ve školce se děti vážily z iniciativy učitelky, i měřily. Já měla syna vysokého, trochu při těle, ale spíše normální, tak mi to nevadilo. Jak se ale cítila máma hodně obézního syna, který byl navíc maličký... Výsledky visely na nástěnce.
Obrázek uživatelky
profil
Vážení bylo supr,sice tělák je většinou milující předmět,ale každé ulití rozcvičky bylo vítané.Ale to už je nějaký pátek,a jestli to je ještě dnes,to ani nevím.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles