Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Práva cestujících

2. 01. 2017 | Zajímavosti

Dnes opět jsem cestou z práce zůstala stát v hale nádraží a bezmocně hleděla na tabuli, kde postupně naskakovalo stále větší a větší zpoždění. Cesta místo deseti minut ve výsledku trvala hodinu a půl. Nebylo to poprvé a ani naposledy. Čas jsem strávila plodně – ponořila jsem se do informačních materiálů a začala lovit informace, jestli jako cestující mám vůbec nějaká práva.

České dráhy opravdu na každém nádraží dávají cestujícím k dispozici na stojanech informace, že se o svá práva nemusí bát a mohou se bránit a také jak postupovat, pokud jejich vlak má zpoždění, byl zrušen nebo nebyla dodržena kvalita cestování. Podrobně provádějí čtenáře v jeho nárocích a jak přesně postupovat krok za krokem v jejich uplatňování.

Podle smluvních podmínek i našich zákonů máme jako cestující nárok na odškodnění, pokud je náš vlak zpožděn alespoň 60 minut.

práva cestujícíchZajásala jsem, ale ne nadlouho. Odškodnění se pohybuje ve výši 25 procent z ceny jízdenky, pokud byl prokazatelně váš vlak zpožděn v rozsahu jedné až dvou hodin nebo odškodnění ve výši 50 procent, pokud byl vlak zpožděn o dvě a více hodin. Což by byl příjemný fakt, pokud by zde nebyla podmínka, že vás jízdenka musí stát v jednom směru alespoň 400 korun a při zpoždění o 2 a více hodin alespoň 200 korun.

Také bych raději zmínila podmínky uplatnění nároku na odškodnění. Své nároky musíte ještě prokázat a to vyžádáním potvrzení u průvodčího zpožděného vlaku nebo na přepážce přiložením jízdenky, vyplněním formuláře a odevzdáním u přepážky nebo zasláním poštou.

No. Netuším, kdy naposledy jsem jela vlakem takovou trasu, abych tím splnila cenu jízdenky, na kterou by se odškodnění vztahovalo. Navíc po několika hodinách čekání, kdy máte v plánech značný skluz, bych měla hledat ještě průvodčího po vlaku nebo čekat ve frontě na potvrzení o zpoždění? Ne, děkuji. To si raději od plic zanadávám a budu doufat v rychlejší a připravenější řešení těchto situací v budoucnu. Přece jen, je to hlavní dopravce v naší republice a já nezdolný optimista.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Práva cestujících:

Práva cestujících
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Je bohužel pravda, že na to oni spoléhají. Každý si zanadává a nic řešit nebude. Máte pravdu v tom, že lidé co jezdí častěji jezdí kratší trasy za méně peněz. Je vážně potřeba se obrnit trpělivostí a brát to s nadhledem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles