Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pravidla bezpečnosti na sjezdovkách

23. 01. 2011 | Praktické rady

Lyže původně vznikly jako pomoc pro překonávání náročného zasněženého terénu. Brzy v nich však lidé objevili také zábavu. Jak postupoval čas, lyže se stále zdokonalovaly, vyvinuly se typy sjezdové, běžky, snowboardy... Jezdí se stále rychleji a na sjezdovkách přibývá úrazů. Zatím neexistuje jednotný zákon, který by upravoval pravidla podobně jako na našich silnicích, ale pravděpodobně nebude trvat dlouho a nějaký vznikne. Prozatím máme sérii doporučení, kterými by se každý (tedy každý rozumný) uživatel sjezdovky měl řídit.

1. Berme ohled na ostatní lidi. Každý by se měl neustále chovat tak, aby neohrožoval někoho jiného. Zvláštní pozor bychom měli dávat na děti, při srážce s dospělým jsou v obrovské nevýhodě (jako když vlak smete automobil). Navíc jejich chování je hůře předvídatelné.

2. Jezděme jen takovou rychlostí a stylem, abychom byli schopni řídit směr a včas se vyhnout překážce. Každý lyžař nebo snowboardista by měl jezdit s přiměřeným odstupem od ostatních a brát ohled na viditelnost i svou rychlost.

3. Předvídejme trasu ostatních. Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lidi před sebou. Někdy to není snadné, zejména pokud předjíždíte někoho, kdo nejede pravidelným stylem, ale je to jediná možnost. Vy máte mnohem lepší přehled o situaci, než člověk před vámi. Navíc (vzhledem k tomu, že předjíždíte) jste zkušenější, protože zvládáte své lyže – snowboard při vyšší rychlosti než dotyčný před vámi (vis bod 2.).

4. Předjíždět můžeme z kterékoliv strany, ale vždy jen s takovým odstupem, abychom měli dost místa na celý manévr nejen my, ale také ten, koho předjíždíme (musíme tedy brát v potaz i jeho rychlost).

5. Při vjíždění, rozjíždění se a zastavování na sjezdovce je třeba se rozhlédnout a přesvědčit se, že to můžeme učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní. Při zastavení je ideální vybrat si místo na okraji sjezdovky a hlavně nezastavit pod hranou kopce, kde vás přijíždějící nemohou vidět. Tato dvě pravidla bychom měli co nejdříve vštípit hlavně dětem!

6. Vyhýbejme se také zbytečnému zdržování na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdovky. Zejména v případě pádu vykliďme místo co nejrychleji.

Kromě těchto základních pravidel bychom měli vědět, že člověk je vždy povinen (kromě výjimečných případů, třeba pokud by tím ohrozil sám sebe...) poskytnout první pomoc, případně pro ni zajet nebo zatelefonovat. To se netýká jen chování na sjezdovkách, ale i kdekoliv jinde. Samozřejmě musíme také dbát pokynů zaměstnanců a správy lanovek, snowparků a značek – s těmi se setkáme spíše v zahraničí (například v Alpách). Rozhodně bychom neměli vyjet na sjezdovku pod vlivem alkoholu či jakékoliv omamné látky. Pozor, protože v takovém případě nám neplatí ani úrazové pojištění, což se může skutečně prodražit! Stačí zkrátka používat zdravý rozum a snažit se nepříjemnostem předcházet. Mysleme na to, že už trochu zdatnější lyžař dosáhne bez problémů rychlostí 60 – 80 km/hod.

 

Agrant - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
helma je v dnešní době skoro nutnost. Já bych na sjezdovku bez helmy nevyrazila.
Při nehodě hodně pomohou. I když nejsou 100%, noste je.
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, že přiblu ano!!! Viděla jsem však nehodu na lyžích, při níž ani helma nepomohla.. a rodičům malé slečny už teď můžeme jen vzkázat upřímnou soustrast...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Soulasím s Večou27 - přilbu povinně.
Obrázek uživatelky
profil
já bez přilby nevlezu na sjezdovkuSmajlík
A po jedné nepříjemné zkušenosti si beru i páteřák.
Obrázek uživatelky
profil
pořiďte si helmu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles