Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Při nákupu v bazaru pozor na kradené věci!

3. 07. 2017 | Finance
Také rádi nakupujete v bazaru či starožitnictví a hledáte zajímavé úlovky za zlomek ceny nebo chcete jen ušetřit? Ať tak nebo tak, buďte ostražití. Pokud totiž natrefíte na kradenou nebo ztracenou věc a přihlásí se o ni původní majitel, musíte mu ji vydat. Ve výsledku pak nemusíte mít ani věc, ale ani peníze, které jste za ni v bazaru či starožitnictví zaplatili!

Nejistý původ věci

Při nákupu použité věci nikdy nemůžete dopředu zcela vyloučit, že není kradená. Pokud si nějakou věc koupíte v zastavárně, bazaru či starožitnictví takzvaně v dobré víře a později se ukáže, že je věc kradená nebo ztracená, a původní majitel se začne domáhat jejího vydání, nezbude vám nic jiného než věc původnímu vlastníkovi vrátit. U prodejce byste pak měli mít nárok na vrácení peněz. Jestli se vám to ale po dobrém (tedy bez řešení situace soudní cestou) podaří, je otázka. Rozhodně to nemusí být vůbec jednoduché.
 

Při nákupu v bazaru pozor na kradené věci!Podezřelá věc

Pokud by ale už při koupi použitého předmětu bylo zřejmé, že je kradený – například z počítače či autorádia by podezřele čouhaly vytržené dráty – jen těžko byste prokazovali, že jste danou věc koupili v dobré víře. V takovém případě byste nejen museli věc vrátit původními majiteli, ale navíc byste neměli ani nárok požadovat po prodejci náhradu! Takže byste neměli ani zakoupenou věc, ale ani peníze, které jste v bazaru za ni zaplatili.

Ostražitosti nikdy není dost, ani když jde o kamaráda či známého

Ukradenou věc musíte vrátit původnímu majiteli i v případě, že byste ji koupili od osoby, která nemá na prodej použitých věcí živnost. Tedy např. od vašeho souseda, kamaráda či známého, který si prodejem různých předmětů jen občas přivydělává nebo předmět (např. mobilní telefon) prodává zkrátka proto, že si koupil nebo dostal novější model.

Jistota až po třech letech

Teprve po uplynutí tříleté lhůty se i kradená věc, kterou jste koupili v bazaru či zastavárně v dobré víře, stává vaším majetkem, o nějž už nepřijdete. Tato lhůta běží od okamžiku nabytí věci (tedy od jejího zakoupení) a jedná se pak o tzv. vydržení věci. Původní vlastník tak ztrácí právo na vrácení věci a předmět je už definitivně váš.

Co s použitým počítačem, který má nainstalovaný nelegální software?

Pokud si koupíte počítač s nelegálním softwarem, neměli byste jej používat, a to i přesto, že nejste tím, kdo tento software na počítač nainstaloval. Už jen jeho užíváním totiž dochází k porušení autorských práv. V takovém případě byste měli licenci tohoto software koupit, aby jeho užívání bylo legální, nebo raději tento software z počítače úplně odinstalovat. V případě, že vás bazar výslovně ujistil, že software v počítači je legální, a ve skutečnosti tomu tak není, pak můžete počítač v bazaru reklamovat, protože nebude mít slíbené vlastnosti, a půjde tak o vadné plnění. Legálnost software byste si proto měli ověřit co nejdříve po koupi počítače. Pro takovéto případy se vyplatí při koupi trvat na výslovném uvedení informace, že je na počítači nainstalován legální software, přímo v kupní smlouvě.

Použitý počítač obsahuje citlivá firemní či osobní data      

A pokud najdete v bazarovém počítači osobní údaje původního majitele či jakékoli jiné osoby nebo jakákoli firemní data, pak uvedená data nejste oprávněni užívat a nakládat s nimi. V žádném případě takové informace nezveřejňujte ani nezpeněžujte, jinak se vystavujete nebezpečí porušení právní povinnosti a případným majetkovým dopadům. Na druhé straně ale nemáte povinnost kontaktovat majitele těchto dat a není to ani důvod k reklamaci počítače.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !