8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přírodní prostředky na boj s cholesterolem

19. 01. 2012 | Péče o tělo
Cholesterol je látka podobná tuku, která je trvale obsažená v krvi. Hraje významnou roli v udržování našeho zdraví. Bez něj bychom nemohli fungovat. Měří se jednak celkový cholesterol a pak zvlášť škodlivý LDL cholesterol a prospěšný HDL cholesterol.

Vysoké hodnoty škodlivého cholesterolu a stejně tak příliš nízké hodnoty prospěšného cholesterolu vedou k ucpávání cév a zvyšují riziko srdečních nemocí a mozkové mrtvice. Jeho hladina se měří v miligramech na decilitr krve a v milimolech na litr. Zdravá hladina se pohybuje kolem 4-5mmol/l. Zdravou stravou můžeme udržovat hodnoty cholesterolu na správné hladině. Některé rostlinné látky a vitamíny skupiny C a E pomáhají udržet příznivou hladinu cholesterolu a tím snížit uvedená rizika.

Proto by v našem jídelníčku neměla chybět strava bohatá na dostatek ovoce, zeleniny, celozrnných výrobků a ryb. Naopak bychom měli ze stravy vyloučit nebo omezit živočišné tuky, tučná masa, uzeniny a  plnotučné mléčné výrobky. Vysoký cholesterol bývá spojován nejen se špatnými stravovacími návyky, ale také s nadváhou, nedostatkem pohybu a kouřením. Významnou roli může hrát i dědičnost. Svoje srdíčko bychom měli chránit vhodně zvolenou stravou. A to ještě předtím, než přijdou na řadu léky.

Potraviny, které pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu

Jablka obsahují hodně pektinu, který nás nejen zasytí, pročistí, ale poradí si i s tuky. Pektin na sebe váže vodu a při trávení omezuje vstřebávání tuku. Část tuku se vyloučí z těla bez užitku a neuloží se do buněk.  Dalším výborným ovocem, které pomáhá snížit hladinu cholesterolu v krvi jsou jahody, třešně, višně a ananas.

Citrusy - zejména citrony, pomeranče, grapefruity a limetky obsahují velké množství vitamínu C, jsou výbornými spalovači tuků. Vitamin C rozpouští tuky a pomáhá organismu rychleji je zpracovávat. Díky vysokému obsahu vitamínu C a vlákniny významně snižují hladinu cholesterolu. Avokádo obsahuje vitamín E, draslík, hořčík a zdravé tuky. Pomáhá odbourávat tuky v krvi.

Jablečný ocet
patří mezi jediný ocet, který nevyvolává v těle kyselou reakci. Podporuje spalování tuků. Můžeme ho přidávat do čerstvých zeleninových salátů, nebo si připravit nápoj s octem a medem. Brokolice  obsahuje chrom, který reguluje hladinu glukózy v krvi, snižuje cholesterol. Tepelnou úpravou se její účinek snižuje.

Česnek je nejen přírodní antibiotikum, ale snižuje také hladinu cholesterolu v krvi. Pokud česnek nesnášíte pro jeho silný zápach, můžete použít potravinové doplňky, které se dostanou koupit v lékárně.

Chřest je  považován za elixír věčného mládí. Obsahuje draslík, který příznivě ovlivňuje spalování tuků. Také obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C a beta-karoten. Listová zelenina obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek a pomáhá při odbourávání tuků.

Čekanka obsahuje hořčiny, které prospívají žlučníku a slinivce a tím přispívají ke zpracování cholesterolu v krvi. Vlašské oříšky obsahují mastné kyseliny a některé rostlinné látky, které dokáží snížit hladinu cholesterolu. Olivy a olivový olej působí blahodárně na náš organismus a pomáhají spalovat tuky. Kapusta a zelí díky vysokému obsahu vlákniny povzbuzují trávení a přinesou tělu minerály, hlavně draslík, který je důležitý pro funkci srdce a cév. Sója -  tato luštěnina je doslova nabitá  lecitinem, který odbourává cholesterol a  omezuje ukládání tuků.

Ovesné vločky obsahují vlákninu, pomáhají udržovat stálou hladinu cukru v krvi, snižují cholesterol a chrání tělo před působením volných radikálů.Také bylinky pomáhají při látkové výměně a odbourávají tuky z krve. Například bazalka, pažitka, tymián, petrželka obsahují důležité vitamíny řady B a podporují lákovou výměnu. Zázvor je bohatý na vitamíny a minerální látky. Pomáhá při trávení a snižuje hladinu cholesterolu. Syrovátka dodává tělu důležité vitamíny a minerály. Pomáhá odvádět toxické látky z těla a snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Zelený čaj obsahuje draslík a zinek, posiluje imunitu a zvyšuje spalování tuků. Ryby, zejména mořské jako je losos, makrela nebo sleď, jsou vynikající na udržení rovnováhy cholesterolu v krvi. Celozrnné potraviny - najdeme v nich mnoho pro zdraví prospěšných látek, které omezují usazování tuku v našem organismu.

Zdravá strava s dostatkem pohybu působí na hladinu cholesterolu pozitivně, posiluje srdeční činnost a utužuje zdraví.



Marta - čtenářka
ChytráŽena.cz
 


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
se musí hlídat a starat o sebe,dík za rady-ale bůček je občas taky moc fajnSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata.
Obrázek uživatelky
profil
Dovolím si k tomuto výbornému čláku ,dodat ještě pár bylinek,které pomohou,když už se stalo,že hladina cholesterolu roste i přes Vaše úsilí ho snížit.Pomáhá pupalkový olej,,artyčok,rozrazil lékařský,kořen omanu,jablečník,čakanka nebo smil písečný.Pochopitelně jako čaj,který si můžete zařadit do svého pitného režimu.2-3 šálky denně.A ještě několik dalších bylinek.Bylinkový čaj s upravenou výživou dělá zázraky.A upozorňuji,že neověřené rady nedávám.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Vloni jsem si mohla nechat změnit prášky, poté mi dělali v létě kontrolu, zda se cholesterol lepší, naštěstí to proběhlo v létě, kdy jsem měla hodně rajčat a okurek. Moje obědy nebo večeře byly chléb s Ramou a k tomu rajčata, okurky, buď přímo s chlebem nebo jen jako salát. Hned se to vše kladně projevilo.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Opět pěkně napsaný poučný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles