Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ředkvičky jsou nejoblíbenější jarní zeleninou, následuje mrkev a brambory

13. 04. 2015 | Péče o tělo
Zima ustupila a přicházejí jarní paprsky, které dodávají tělu potřebnou energii pro překonání jarní únavy. S příchozím jarem se také mění složení našeho jídelníčku. Rozhodně by na něm neměla chybět zelenina, jako je čerstvá karotka, špenát, kedlubna nebo třeba ředkvičky, které jsou dokonce nejoblíbenější jarní zeleninou.

Přínos ředkviček pro lidský organismus je značný. Obsahují nejen vitamín C, ale i vitamíny skupiny B a řadu minerálních prvků. „Ředkvičky napomáhají k trávení těžších jídel. Podporují totiž peristaltiku střev, čímž přispívají k lepšímu trávení a zabraňují nadýmání. Doporučují se také jako prevence žlučových a ledvinových kamenů,“ uvádí RNDr. Pavel Suchánek.

K dalším populárním druhům jarní zeleniny patří mrkev. Díky tomu, že je bohatá na vitamíny A, B, C a betakaroten, železo, vápník, draslík a sodík, přispívá ke snížení hladiny cholesterolu v krvi. Pomáhá také předcházet zácpě, při kožních chorobách a zároveň chrání zrak. Při oslabení organismu působí jako výborná regenerační potravina.

Ženy si však rády pochutnají i na nových bramborách a kedlubně, které mají stejně jako další druhy zeleniny příznivé účinky na organismus. Vařené brambory se svými necelými 70 kcal na 100 g vyrovnají jiným dietním potravinám. A pokud se navíc vaří ve slupce, zachovávají si mnoho ze své výživové hodnoty. Kedlubna zase obsahuje vzácný vitamín K důležitý pro správnou srážlivost krve.

jarní zelenina - ředkvičkyVitamíny pro jarní detox organismu


Kromě vitamínů nezbytných pro ochranu organismu dodá zelenina tělu také potřebnou energii. „Jaro je ideální doba na vyplavení toxických a škodlivých látek, které se v těle postupně nahromadily za předcházející rok. Důležitou součástí jarního detoxu je přitom změna jídelníčku,“ říká RNDr. Pavel Suchánek. „Do něj by měla být zařazena právě zelenina. Tu je možné jíst syrovou i tepelně upravenou,“ dodává Pavel Suchánek.

Při přípravě zdravých jídel pro jarní detox mohou být lidé vynalézaví a dopřát si třeba zapékanou zeleninovou směs nebo vydatnou polévku. Z receptů stojí za zkoušku například ředkvičkový salát, na jehož přípravu je potřeba:

2 svazky ředkviček
2 ančovičky v oleji
hrst hladkolisté petrželky
hrst mátových lístků
1 lžíce kaparů
3 lžíce olivového oleje
1 lžička Dijonské hořčice
1 lžíce červeného vinného octa
mořská sůl

Ančovičky, petrželku, mátu, kapary, olivový olej, hořčici i ocet rozmixujte do zelené zálivky. Pokud je potřeba, přidejte olej. Ředkvičky omyjte, očistěte a nakrájejte na ultratenké plátky. Vyskládejte je na čtyři talíře, navrch rozdělte zálivku a posypte mořskou solí. Lehký ředkvičkový salát nejen skvěle chutná, ale také dodá tělu důležité látky potřebné
pro zdravé nastartování organismu s příchodem jara.

Zdroj, foto: Albert


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !