8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Reiki 2. díl - rozhovor s Martinem

5. 11. 2011 | Péče o tělo
Ahoj Martine. Ráda bych se Tě zeptala, kdy  ses poprvé dozvěděl o reiki?
Vše začalo úplně náhodou. Šel jsem na automatickou kresbu, protože jsem měl osobní problémy. Po skončení kresby mi bylo navrženo zkusit reiki. Prý má kresba je perfektní, a tudíž bych měl zkusit více se zajímat o duchovní směry. Protože mě už delší dobu tyto věci oslovovaly, souhlasil  jsem. Samozřejmě, abych nekupoval zajíce v pytli, tak jsem prvně zkusil reiki terapii. Po jejím absolvování jsem věděl, že reiki bude můj šálek čaje. A že určitě budu pokračovat dále nejen jako člověk přijímající energii reiki, ale i jako člověk, který ji bude předávat.

Co znamená slovo Reiki?

Vysvětlení je mnoho. Základní problém je v tom, že japonské znaky mají mnoho vysvětlení. V klasické japonštině REI je složenina těchto slov: duch, déšť, nádoba, Miko-san (šintoistická kněžka) KI je energie a rýže. Frank Arjava Petter ve své knize praktický průvodce Reiki píše: Člověk, zasvěcený do Reiki, je nádobou pro kosmickou energii, jež padá z nebe jako déšť. Tohle vysvětlení se mi strašně líbí.

Takže Reiki je kosmická energie?
"Ano. Energie Reiki je všude kolem nás. Citlivější lidé a hlavně malé děti ji mohou vnímat i bez zasvěcení mistrem reiki."

Proč právě malé děti?

Jsou nezkažení naším způsobem života. Nemají žádné zábrany, chovají se naprosto přirozeně, nejsou zkaženi naším materialistickým pojetím života a většinou mají všechny čakry plně otevřené. A protože Reiki vchází do člověka přes jeho čakry, tak proto je mohou vnímat. Dá se říct, že každá maminka při narození dítěte, může vnímat přes své dítě energii reiki.

Mluvil jsi o čakrách, můžeš vysvětlit čtenářkám Chytré ženy tento pojem?

Slovo čakra pochází ze sánskrtu a znamená kolo nebo disk. Čakry mají schopnost přijímat energii, určitým způsobem ji přetvářet a opět vyzařovat. Nestojí samostatně, navzájem odděleny, naopak jsou propojeny sítí "kanálů", takže kvalita fungování jedné z čaker se nutně odrazí i na ostatních. Pokud jsou tyto  čakry v rovnováze, pak dochází k harmonii na všech námi dostupných úrovních. Krátce řečeno Jinová (od 1. čakry) a Jangová (od 7. čakry) energie se v našem těle dostane do rovnováhy.

Jaké je rozdělení Reiki?

Reiki se dělí do tří skupin. Člověk zasvěcený do prvého stupně reikuje vše, co může fyzicky uchopit anebo vše, co je v jeho bezprostřední blízkosti. Absolvent druhého stupně může pomocí třech základních symbolů používat reiki i na dálku. První symbol pomáhá zvyšovat účinky reiki, druhý slouží k řešení duševních a psychických problémů a třetí k dálkovému navázání spojení. U třetího stupně dostáváte mistrovský symbol. Nakonec se stanete mistrem, který má právo zasvětit ostatní.

Co musím udělat pro Reiki prvního stupně?

Vlastně nic. Jedinou věcí je chtít. Je takové přísloví: „Když je žák připraven, tak se učitel najde! Když jsem mluvil se svým učitel, tak mi řekl:  Je spousta žáků, kteří se přihlásí a v poslední chvíli nepřijdou z různých důvodů. Buď se jim stal úraz, nebo nejelo auto, anebo museli náhle do práce. To vše nejsou náhody. Nebyli ještě připraveni. Moje osobní zkušenost je podobná. Po roce používání reiki II jsem chtěl zkusit reiki III. Můj učitel mi však řekl, že mi to nedoporučuje. Nejsi ještě připraven. To zasvěcení je v této chvíli zbytečné a nebude mít žádný účinek. Tím chci říct, že opravdový učitel nebo mistr vám toto řekne vždy, i když to pro něj znamená finanční ztrátu. A je jedno, zda se jedná o Reiki I. či Reiki III. stupně.

Jak pobíhá terapie rieki?

Může probíhat vsedě, nebo vleže. Já osobně mám raději, když mohu reikovat vleže. Člověk se více uvolní, a tím může energie lépe proudit vaším tělem. Je dobré taky navodit určitou atmosféru. Svíčkami, relaxační hudbou nebo vonnými oleji. V garáži mezi vrtačkou a ponkem můžete taky reikovat, ale asi to nebude ono. Dále se zeptám osoby, zda se ho nebo jí mohu dotýkat. Intimní oblasti se to ovšem netýká. Tam vždy držím ruce ve vzduchu. Jedná se o běžný dotek. Například hlavy, ramen, nohou a podobně. Poté poprosím o svolení použití reiki na pana nebo paní XY. Pokud bych ho nedostal, nesmím pokračovat. Pak už následuje určitý sled přikládání rukou, které začíná u hlavy a končí u nohou. Člověk leží na zádech a poté se obrátí na břicho. Na konci terapie poděkuji, že jsem mohl použít reiki, a tím vše končí.

Jaké máte pocity?

Většinou cítím teplo nebo chlad, které jsou doprovázeny určitým druhem mravenčení v konečcích prstů. Ovšem neberte to jako univerzální návod.

Toto je osobní rozhovor s člověkem, který reiki používá, pomáhá mu i lidem kolem něj.
A příště bych se ráda zaměřila na konkrétní případy, kdy reiki pomohla.


pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
moc pěkný článek, vše co jsem od pegonela četla se mi moc líbilo, jsem tvá fanynka, drž se Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
na určité stupně musíš být připravena. Někdy není dobré pospíchat. Martin sám má dvojku, chce si udělat stupeň tři, ale jeho Mistr mu řekl, že na to není zatím připraven. Taky je důležité, jaká centra si zvolíš a jakého Mistra.
Obrázek uživatelky
profil
popsáno,vcelku mě to přitahuje zkusit,no nevím jestli jsem na to dostatečně připravena...???Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já jsem nevěřící "Tomáš", takže jsem sice měla jisté pocity, vysvětlovala jsem si je ale víc tím, že mi dělá dobře, že na mě někdo myslí, věnuje mi čas. Dle mého jde víc o psychično. Když jsi zamilovaná, tak nemůžeš spát, jíst, dokonce cítíš, jak Tě něco svírá u srdce. Tak to je, myslím si, i s reiki. Takže, asi bych to neměla psát pod svůj článek, já na reiki věřím v tom směru, že když chci věřit a upínám se k něčemu, tak mi to pomůže. Je to takové "duševní placebo". Ale že bych věřila tomu, že právě na hlavě mám sedmou čakru, kterou do mě proudí energie, to spíše ne. Nevím, jak to bude s dalším dílem. Právě člověk, který mi pomáhal s reiki a který reiki provozuje, se nezachoval ke mně moc dobře. Otočil se zády, když jsem ho potřebovala. A tak nejspíš další díl nebude Smajlík. Také příklad toho, že ne každý, který se věnuje meditaci, duševnu a rozjímání, musí být vždy a za každých okolností jen a jen kladným a charakterním člověkem. Ale chyby máme každý...
Obrázek uživatelky
profil
moc by mě zajímalo, zda ti někdy Reiky pomohla!
Díky za odpověď i za pěkný článek.SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles