Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Řepora - středověká vesnička v Praze

14. 10. 2008 | Vaše tipy
Začíná nám podzim a pomalu se hrady i zámky chystají uzavřít své brány. Tím pádem ubude další možnost, kam vyrazit na výlet. Avšak já mám pro vás tip.

Co byste řekli trochu středověku? Malá nenápadná středověká vesnička v Praze? Není to vtip, i v Praze můžete navštívit středověký skanzen. Dokonce je dostupný MHD. Pojďte zatím na virtuální prohlídku a když budete mít čas a chuť, podívejte se tam sami.

Středověká vesnička Řepora leží na rozhraní Prahy 5 - Řeporyjí a Prahy 13 - Stodůlek. Dříve se tam těžila hlína pro cihelnu, pak na místě vyrostla černá skládka. Avšak parta nadšenců místo vyklidila a postavila unikátní skaznzen, který přibližuje život prostých lidí ve 14. století. Jedinečný je také v tom, že je postaven tradičními technologiemi a jen z přírodních materiálů jako je dřevo, kámen, sláma a hlína.

ŘeporaA na co se můžete těšit?

Projdete horní západní branou a čeká vás svah dolů, na kterém jsou vybudované schody z kmenů stromů. To je trošku problém pro rodiče s kočárky, ale dá se sjet po levé straně, kde schody končí a je jen hlína. Ovšem chce to trochu zručnosti.
Když s dostanete dolů, po pravé straně  najdete budku, kde s prodávají vstupenky. Není-li tam prodávající, najdete ho někde ve vesničce. Průvodce zde neposkytují, tak je jen na vás, co všechno navštívíte. Na každé stavbě je uvedeno co to je a k jakému účelu sloužila. Také si můžete vše ošahat.

Projdete západní bránou, která je vstupem do vesničky. Hned vedle ní je strážní věž, ve které je hladomorna. Do ní nedá dostat, ale můžete po žebříku vylézt to prvního patra a malým otvorem se podívat dolů.

První usedlost, na kterou narazíte, patřila kováři. Jakmile vejdete, jste v jeho dílně. Můžete si prohlédnout výheň (vyhaslou) a dřevěný dymník tyčící se nad ní a nářadí i výtvory mistra kovářského. Za dílnou se nachází jeho jizba, která sloužila k obývání.

ŘeporaŘepora














Dále je tu domek hrnčíře, jež se skládá ze tří částí. Vstupní síní, obytnou jizbou a sýpkou. Na dvoře je i hrnčířská pec.

Za domem je jižní brána, u níž je ohrádka, kde jsou kozy a ovce.

Nejbohatším stavením je krčma. K ní příléhá i sýpka, ale ta není přístupná, a ani nedoporučuji k ní chodit blíže, uvnitř je přes den zavřený hlídací pes.
Samotná krčma se skládá z jizby, kde jsou lavice, stoly k hodování, hliněné nádoby a chlebová pec.
Ze vstupní síně se dá vystoupat i do horního podlaží, kde jsou také stoly a lavice připravené pro žíznivé a hladové návštěvníky krčmy.
V minulých letech krčma skutečně sloužila svému účelu, ale vesnice dvakrát vyhořela a po posledním požáru už nebyl obnoven provoz krčmy, prodejny suvenýrů a jiných atrakcí.

ŘeporaProjdete-li východní vstupní branou, na které jsou zavěšeny historické erby, dostanete se k památkám, která se přímo nevztahují k vesničce, ale dobově přináleží. Jedná se o popraviště - šibenici a hranici, posvátný strom, pohanské kultovní místo a strážné věže.

Po prohlídce se vraťte zpět a navštivte dům bylinkářky. Je to nejprostší a nejchudší stavení ve vesničce. Stěny domu jsou ozdobeny ornamenty, které měly bránit vstupu zlých sil.

Vedle se nachází zastřešená tržnice, která sloužila ke každodennímu obchodu či k setkávání většího množství lidí.

Za ní si můžete vyzkoušet, jaké to bylo v pranýři. Jsou tam dva, jeden je ideálně vysoko pro děti, druhý pro dospělé. Zlobilo dítko? Šup s ním do pranýře...

Kousek od něj je vahadlová studna. Voda v ní samozřejmě není pitná.

Jedna z nejhezčích staveb je dřevěný roubený kostelík s věžovitou zvonicí. Kolem něj se rozprostírá hřbitov.
V kostelíku najdete presbytář oddělený vítězným obloukem. Na tribunu se dá vstupit po žebříku jednoduchým pokopem. Vnitřek kostela je vyzdoben barevnými ornamenty.

ŘeporaA jak do Řepory dostanete?

Metrem linky B do stanice Stodůlky, dále po Jeremiášové ulici směrem k Řeporyjím, pak vpravo. Na sloupu je ukazatel Skanzen Tuležim - tak se dříve vesnice jmenovala. Vzdálenost je asi půl kilometru.
Nebo z Řeporyjí ulicí K Třebonicům, pak odbočit vpravo, ulicí Ve Výrech až na její konec, je to něco přes 1 km.
Dojet můžete i autem, ale před vstupní branou je jen malý plácek, tak pro 3-4 auta.

Otvírací doba je od úterý do neděle:
1.1.-31.3.    10-16 h
1.4.-31.5.    10-17 h
1.6.-31.8.    09-18 h
1.9.-31.10.    10-17 h
1.11.-31.12.    10-16h

Vstupné:
Dospělý         80 Kč
Důchodce/student    60 Kč
Dítě od 6 let        40 Kč
Školy - student    60 Kč
Mateřské školy / dítě    20 Kč
(učitelé zdarma)


Tak ať se i vám líbí!


Nice0205 - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Tak jsem našla tento článek a dnes se do tohoto původně jistě krásného místa vypravila se svou 80 letou maminkou s tím že jdeme na pěkný výlet. Bohužel po 5 letech od zveřejnění tohoto článku je toto místo od metra neznačené a původně zde popsaná cesta je stejně neschůdná. Po několika vyptáních jsme se konečně na místo dostaly a nestačily se divit. Místo je zpustlé, neudržované a zpola rozbité. Přesto je vidět, že zde muselo být krásně. Bála jsem se, kdy v některém polorozpadlém domku narazíme na spící bezdomovce nebo nedejbůh feťáky. Je to velká škoda, že o takováto místa se nikdo nestará.
Obrázek uživatelky
profil
za tip,vypadá to dobře
Obrázek uživatelky
profil
Moc ráda se tam podívám Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...........ani neznam toto misto...a uz mam plan na hezky vylet az bude prijatelne pocasi
Obrázek uživatelky
profil
Super výlet.Děti si to užijí.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles