8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Robinson Crusoe - Jana Eislerová

5. 05. 2010 | Knižní tipy

Název knihy: Robinson Crusoe
Autorka: Jana Eislerová
Ilustrátor: Antonín Šplíchal
Nakladatelství: Fragment
Datum vydání: 22.3.2010
Rozměry: 216 x 276 mm
Počet stran: 56 str.
Cena: 199 Kč


Jsem Robinson Crusoe, námořník, který ztroskotal na pustém ostrově. Stal se ze mě osamělý trosečník, čekající na záchranu. Než připluje loď, která mě vysvobodí, povím ti o svých dobrodružstvích a zážitcích. Příběh o nejslavnějším trosečníkovi je převyprávěný tak, aby mu s pomocí krásných ilustrací porozuměly děti.


Ukázka z knihy:

knihaKdyž Robinson otevřel oči, viděl, že leží na bílém písku. Měl ukrutnou
žízeň a pálilo ho slunce. Vstal a rozhlédl se kolem sebe. Pobřeží bylo pusté, za písčitou pláží si vítr pohrával s větvemi palem. Robinson pocítil velkou úlevu, že žije. Ale hlavou mu táhly otázky: „Co se stalo s lodí? Zachránil se ještě někdo? Kde to jsem?“ Za palmovým hájem se tyčil vysoký kopec. Robinson se rozhodl na něj vystoupit a zjistit, zda se nachází na
pevnině, nebo na ostrově, jsou-li někde lidská obydlí a kde je ztroskotaná loď.


Cestou na vrchol uhasil žízeň vodou z potoka a hlad utišil ovocem žluté barvy, o němž slyšel vyprávět, ale dosud je nikdy neokusil. Rostlo na nevysokém keři a tvořilo velký hrozen. Byly to banány. Na vrcholu hory se rozhlížel do všech stran, ale kolem se vlnila jen azurová mořská hladina. „Jsem opuštěný trosečník,“ smutně uvažoval Robinson a horu, na níž právě stál, nazval horou Zklamání. Ztroskotaná María Cristina byla zaklíněná mezi dvěma skalisky nedaleko skalnatého mysu, vybíhajícího daleko do moře. Robinson mu dal jméno mys Ztroskotání. „Až nastane odliv, mohl bych k vraku doplavat,“ pomyslel si. Sestupoval z hory zpět na pobřeží. Náhle se vylekal; skoro pod nohama mu proběhlo nějaké zvíře. Oddychl si, když zjistil, že je to malý chlupatý živočich podobný králíku. „Co když tady žijí nebezpečná dravá zvířata?“ uvažoval.


ukazka„Jak přežiji noc, abych se nestal jejich kořistí? Zkusím přenocovat na stromě.“ Když ale zatřásl větvemi rozložitého stromu, vyděsil ho velký šum a křik – to se z koruny vzneslo hejno pestrobarevných papoušků. Jak sestupoval z hory, prodíral se hustým palmovým porostem a překonával skalnaté pahorky. V hustém křoví objevil otvor do nízké jeskyně, plné navátého písku. „To bude dobrý úkryt, na noc zatarasím vchod několika kameny,“ řekl si. Když svůj úmysl provedl, okamžitě tvrdě usnul. Ráno ho trápil hlad. Rozbil kamenem skořápky několika škeblí, ale nechutnaly mu.


Právě začínal odliv, Robinson svlékl kabát a košili a plaval k vraku lodi. Těšil se, že najde něco k snědku, ale objevil jen krabici sucharů, ostatní potraviny zničila voda. Přesto našel na lodi mnoho věcí, které mu mohly být užitečné. Z polámaných lodních ráhen a dřevěných trámů svázal lodními lany jednoduchý vor. Mnohokrát pak každý den s odlivem odjížděl k vraku a s přílivem přivážel na voru provazy, lana, kusy plachet, pušky, náboje, bečky se střelným prachem, sekerku a kladivo, hřebíky, ale i soudek rumu, dalekohled, prázdný lodní deník, psací potřeby a bibli. Poblíž jeskyně zarazil do země několik kůlů a na ně uvázal kus lodní plachty. Tak vytvořil přístřešek, pod nějž uložil všechny drahocenné věci z lodě.


Tuto knihu Robinson Crusoe zakoupíte v knihkupectví a na internetových stránkách nakladatelství Fragment.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je vynikající, ten přece uměl psát skvělé knížky pro děti. Nevím, co se to dnes děje, že kdejaký písalek přepisuje krásné romány, nebo k nim dopisuje za vlasy přitažené, pokračování.
Obrázek uživatelky
profil
proč převyprávět.
Už se toho docela dobře ujal Pleva.
Obrázek uživatelky
profil
že převyprávění knihy někoho jiného není moc velké umění...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Knížka od Daniela Deffoa byla pro nás povinnou šolní četbou a je krásná. Nevím, co by dnešní děti na ní nechápaly.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles