Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rodina a škola – spolupráce při řešení problémového chování u dětí

12. 10. 2011 | Výchova
Děti jsou takové jaké jsou. Některé mají živější povahu, jiné klidnější, ale ať už jsou takové nebo makové, s problémovým chováním se můžeme setkat u každého z nich. Mnohé lze ovlivnit výchovou, proto je velmi důležitá spolupráce školy a rodiny.

Co je to problémové chování dětí? Zařadit sem můžeme širokou škálu jevů – od lhaní, krádeží a podvádění, po záškoláctví či šikanu. (Skutečně závažné případy se většinou „nezjeví“ jen tak z čista jasna, obvykle jim předchází méně závažné přestupky. My se budeme věnovat spíše těm „lehčím formám“.)
Co dělat, pokud se takové nebo podobné chování objeví právě u vašeho dítěte? Předně nepanikařte. Každý může udělat chybu a ani rodiče ani učitelé ani děti nejsou neomylní. Přestaňte tedy řešit, kdo co pokazil, ale zaměřte se na to, jak situaci co nejlépe vyřešit. Jak tedy řešení podobného problému nejčastěji probíhá?

Většinou kontaktuje škola rodiče, jen zřídka je tomu naopak. Rodiče jsou pozváni do školy. Školu většinou zastupuje takzvaná výchovná komise. Tu mohou tvořit například výchovný poradce, metodik prevence, třídní učitel a ředitel. Cílem spolupráce rodičů a školy je společným úsilím dítěti POMOCI ne jej odsoudit a potrestat. Každý mladý (malý) člověk se může dostat na scestí a my dospělí bychom mu měli nabídnout pomocnou ruku, ne jej okamžitě zavrhnout.

Musíme počítat s tím, že dítěti odhalení není příjemné a bude se pravděpodobně snažit vše zamaskovat. Dospělí mu dají najevo, že ví, jak se věci mají. Odsoudit je třeba to, co dítě provedlo, ne dítě jako člověka. Po vyšetření celé situace musí následovat trest – obvykle výchovné opatření, na výběr máme od napomenutí třídního učitele až po třetí stupeň z chování – dle konkrétního případu. Jednotlivá opatření konkretizuje školní řád případně obecná pravidla a doporučení pro školy. (V závažných případech může být k řešení přizván například psycholog, kurátor, pracovník pedagogicko psychologické poradny a podobně, jedná-li se o trestný čin, musí být záležitost nahlášena policii.)

Co potom s dítětem? Jako rodiče (i jako učitelé) mu dejte najevo, že jej máte rádi a že jste mu odpustili. Jeho prohřešek nad ním nesmí stále viset jako dávné stigma. Rozhodně se vyvarujte unáhlených hodnocení: „Ty jsi zloděj, už jsi vloni ukradl plyšáka, tak jsi určitě vzal i ten mobil!“
Spolupráce školy a rodiny je zde skutečně stěžejní. Pokud situaci řeší škola a doma dítěti dají najevo, že se vlastně nic nestalo, je to obrovská chyba. Stejně je tomu i naopak. Při správném postupu (klidné vyšetření, trest, odpuštění) máte velkou šanci, že se situace nebude opakovat. Naopak chyby mohou v dítěti podnítit pocit, že „je prostě špatné“. A to se pak podle toho začne chovat. Nezapomeňme tedy na citlivost a opatrnost.


Agrant - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
je to pravda, nie všetko je čierno-biele
Obrázek uživatelky
profil

Autorka si o na vlastní kůži nezažila,že né?!
Já ano,celou tu anabázi. Nepomohla ani škola/ta mého syna označila za flinka a nehodlala mu pomoci.Ani psycholožka/podle ní byl můj syn normální/ a sociální pracovnice nás jen potopila/stím abych synovi nedělala berličky/.
Došlo to tak daleko,že jsem syna ráno přivedla do školy a on vedlejším vchodem utekl nejpozději po několika vyučovacích hodinách. Takový odpor v něm vyvolával pobyt ve škole!Skončilo to ročním pobytem v Dětském domově.
Dnes je můj syn normální mladý muž,který pracuje a byl schopen si udělat i různé kurzy.
Chci,ale říct,že ne vždy vám pomůže škola,psycholog a o sociálních pracovnicích vím své!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles